Електронистагмография (ENG)

Какво е електронистагмография?

Електронистагмографията (ENG) е тест, който показва движението на очите ви, за да се определи колко добре функционират два черепни нерва в мозъка ви. Двата нерва са акустичният (или вестибулокохлеарният) нерв и окуломоторният нерв. Акустичният нерв свързва мозъка и вътрешното ухо и контролира слуха и баланса. Окуломоторният нерв свързва мозъка с мускулите на очите ви.

Предназначение на ENG

ENG открива нарушения в частите на вашето вътрешно ухо, които са отговорни за ориентацията, чувството за позиция и баланса, както и в нервите, които свързват мозъка ви с очите и ушите.

Вашият лекар може да препоръча този тест, ако страдате от някой от следните симптоми:

 • тежко или продължително замайване
 • световъртеж (усещане, че стаята се върти)
 • проблеми с баланса
 • необяснима загуба на слуха

Вашият лекар може също да извърши ENG, ако имате някое от следните състояния:

 • Синдром на Usher: наследствено разстройство, което засяга зрението, баланса и слуха
 • акустична неврома: доброкачествен тумор на акустичния (вестибулокохлеарния) нерв
 • лабиринтит: възпаление на вътрешното ухо
 • Болест на Meniere: нарушение на вътрешното ухо, което засяга баланса и слуха
 • всяка подозирана лезия във вътрешното ви ухо

Видове ENG тестове и как се извършват

Съществуват редица различни видове ENG тестове. Вашият лекар може да Ви приложи един или няколко. Стандартният тест обикновено се състои от три части.

Калоричен тест

За калоричния тест пластирите с електроди се поставят отгоре, отдолу и от всяка страна на всяко от очите ви. Друг електрод е прикрепен към челото ви. Докато главата ви е в положение, Вашият лекар ще стимулира вашата система за баланс с помощта на топъл и хладен въздух. Понякога се използва и вода. Електродите ще записват всички движения на очите ви, тъй като вътрешното ви ухо и нервите наблизо реагират на температурните промени.

Окуломоторен тест

За окуломоторния тест Вашият лекар ще Ви помоли да държите главата си неподвижна, като същевременно позволявате на очите Ви да следват светлина, докато тя се движи бързо през и извън Вашето зрително поле, а след това отново обратно. Това позволява на Вашия лекар да разбере как очите Ви проследяват и се движат, когато следвате цел.

Позиционен тест

За позиционен тест Вашият лекар ще Ви помоли бързо да обърнете главата си на една страна или да легнете и след това да седнете или да застанете много бързо. Този тест измерва как очите ви реагират на движение.

Видеонистагмография: Допълнителна опция

Друга възможност за тестване на функциите на вътрешното ухо е видеонистагмографията (VNG). Макар и подобно на ENG, тестването на VNG включва очила и специални инфрачервени камери за измерване на движенията на очите. Това е отклонение от традиционната ENG технология. Той измерва движенията на мускулите около очите.

Вместо да носите електродни пластири, тестът VNG включва носене на специални очила, които измерват движенията на очите. След като данните бъдат събрани, компютър анализира движенията на очите на лицето. Аудиолог също ще изследва резултатите, за да определи точността и да помогне за поставяне на диагноза.

В идеалния случай точността на директното измерване на движенията на очите, докато носите очила, е по -голяма от непрякото измерване на движенията чрез движение на очния мускул. Проучванията обикновено подкрепят използването на VNG над ENG. Някои специалисти обаче смятат, че няма достатъчно доказателства, които да препоръчат един метод за тестване над друг.

Разбиране на резултатите от ENG

Ако резултатите от вашите ENG тестове са необичайни, това може да показва проблем с вътрешното ви ухо или областта на мозъка, която е отговорна за контролирането на движението на очите ви.

Други заболявания или наранявания на слуховия нерв могат да причинят световъртеж, включително:

 • нарушения на кръвоносните съдове, които причиняват кървене в ухото
 • тумори на ушите
 • наследствени нарушения
 • увреждане на вътрешното ухо
 • лекарства, които са токсични за ушните нерви
 • множествена склероза
 • вирусни инфекции като варицела, морбили и грип
 • двигателни нарушения
 • химическо отравяне

Какви са рисковете от теста?

Съществуват редица минимални рискове, свързани с преминаването на ENG тест, включително замаяност или леко гадене. Тези, които се подлагат на VNG тест, могат да изпитат подобни ефекти, както и лек дискомфорт от носенето на очилата, средно за 1,5 часа тестване.

Възможно е също така да почувствате лек дискомфорт по време на калоричния тест.

Всички съществуващи проблеми, които имате с гърба или врата, могат да се влошат от бързи движения или промени в позицията, изисквани от някои от тези тестове. Често моторизиран стол се използва за минимизиране на движенията, които човек трябва да направи.

Някои състояния или лекарства могат да повлияят на функционирането или точността на ENG, включително:

 • нарушено зрение
 • ушна кал
 • често мигане
 • кофеин, алкохол, успокоителни, лекарства против световъртеж и транквиланти

Предупреждения

Не се препоръчва да се прави ENG, ако имате сърдечен пейсмейкър. Електрическото оборудване може да попречи на неговата функция. Тестването на VNG би било по -безопасна алтернатива.

Подготовка за теста

Информирайте Вашия лекар за всички лекарства, отпускани с рецепта, лекарства без рецепта или билкови добавки, които приемате.

Вашият лекар може да Ви посъветва да избягвате да ядете няколко часа преди теста и да избягвате да пиете кофеин или алкохол 24 до 48 часа преди теста. Те вероятно също ще ви помолят да се въздържате от приема на успокоителни, успокоителни или антивертиго лекарства.

Следвайте всички инструкции, предоставени от Вашия лекар за подготовка на теста.

Последващи действия след теста

След като Вашият лекар завърши теста, той ще премахне пластирите от електрода и ще отмие проводимата паста. Тези, които преминават теста за VNG, просто ще премахнат очилата.

Вашият лекар ще Ви уведоми кога можете да възобновите приема на лекарства, които сте спрели да се подготвяте за процедурата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss