Една малка стъпка: Създайте мокро обвиване за екзема

Мокрото обвиване може да помогне за овлажняване на кожата и успокояване на пристъп на екзема. Ето как да си направите сами.

Екземата е възпалително състояние, което може да причини болезнени, сърбящи петна по кожата. Има различни лечения, които помагат за успокояване на кожата и намаляване на симптомите. Мокрото увиване е възможност за лечение на екзема, която причинява силен сърбеж или болка.

Мокрото увиване може да помогне за успокояване на пристъпа на екзема и да овлажни кожата ви. Това също е чудесен начин да помогнете на локалните лечения да работят по-добре, като увеличите контакта им с кожата си. Изследванията върху мокрото увиване при възрастни показват, че то може да намали симптомите и да подобри качеството на живот при хора с тежка екзема.

Мокрото увиване включва нанасяне на влажна кърпа или марля върху засегнатата област на кожата и поставяне на сух слой материал отгоре. Мокрите обвивки действат най-добре, ако ги прилагате след душ или вана, овлажнявате кожата си и прилагате каквито и да е локални лекарства.

Понякога мокрото увиване се извършва в кабинета на медицински специалист, но можете да го направите и сами.

Следвайте тези стъпки, за да опитате това у дома.

1. Съберете вашите материали

За мокрия слой ще ви трябват достатъчно чисти ивици памук или марля, за да покриете удобно областта на екземата, която лекувате. Ако покривате голяма площ, можете също да използвате плътно прилепнали памучни дрехи за мокрия слой.

За сухия слой ще ви трябват още ивици памук или друг слой марля. В зависимост от частта от тялото, която увивате, можете също да използвате ръкавици или чорапи или друг слой памучно облекло за сухия слой.

2. Подгответе кожата си

Можете да изберете първо да вземете вана или душ. Ако правите това, използвайте топла (не гореща) вода и подсушете кожата си с потупване.

3. Хидратирайте

Нанесете дебел слой овлажнител или локално лекарство, в зависимост от вашия план за лечение, върху раздразнената област на кожата.

4. Подгответе мокрия слой

Накиснете дрехите, памучните ленти или марлята в топла вода. Изстискайте допълнителна влага, докато мократа кърпа стане влажна, но не капе мокра.

5. Нанесете мокрия слой

Увийте влажната кърпа или марля около областта на екземата. Уверете се, че покрива цялата област, но не се чувства прекалено стегнато.

6. Нанесете сухия слой

Увийте сухия слой върху мокрия слой. Може да се наложи да използвате медицинска лента или скоба за превръзка, за да го закрепите на място. Ако покривате голяма площ, можете също да използвате плътно прилепнали дрехи като сух слой.

7. Топ с широки дрехи

Ако носите дрехи отгоре, уверете се, че носите нещо свободно, което няма да пречи на мократа обвивка.

8. Нека бъде

Оставете мокрото обвиване поне за няколко часа или цяла нощ.

9. Отстранете мократа обвивка

Отстранете мократа обвивка, преди да е изсъхнала напълно, тъй като това може да раздразни кожата ви.

Мокрото обвиване може да се използва като част от управлението на вашата екзема. Може да успокои болезнената, сърбяща кожа и да помогне на локалните лечения да работят по-добре. Можете да създадете своя собствена мокра обвивка у дома.

Има различни подходи за лечение на екзема. Не забравяйте да работите с вашия медицински специалист, за да намерите стратегиите, които работят за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss