Една малка стъпка: Как да говорим и да се самозащитаваме по време на ранна грижа за рак на гърдата

Вие сте важен член на вашия здравен екип. Ето как да бъдете страхотен самозастъпник.

Да си самозастъпник означава да поемеш активна роля в грижите си. Въпреки че вашият здравен екип има богат опит в лечението на рак на гърдата, не забравяйте, че вие ​​сте експерт по себе си. Вие сте важен и равностоен член на екипа.

Самозастъпничеството включва задаване на въпроси и участие във вашите грижи. Ще трябва да вземете много решения. Да сте образовани и информирани ще ви помогне да направите избора, който е най-добър за вас.

Може би вече сте се застъпили за себе си, за да получите правилната диагноза. Когато ракът на гърдата е диагностициран рано, имате повече възможности за грижа и по-добра перспектива.

Също така е важно да кажете на вашия екип, който се грижи за вас, ако забележите други промени в здравето си. Винаги е най-добре да уловите промените рано.

Застъпничеството за най-добрите грижи не означава, че трябва да знаете всичко за рака на гърдата. Работата на вашия медицински специалист е да знае най-новите и най-добри лечения. Вашата работа е да задавате въпроси, да ги уведомявате, когато не разбирате нещо и да кажете на екипа си как се чувствате.

Ето как да бъдете най-добрият си адвокат.

Обучете се за вашата диагноза

близък план на жена, която обръща страници на книга
Гети изображения/Антонио Сантос

Отделете време, за да научите повече за вашия рак на гърдата, включително неговия тип, стадий и възможности за лечение. Можете да помолите членове на вашия здравен екип да ви обяснят всичко, което не разбирате.

В зависимост от вашата клиника може да успеете да се свържете с пациентски навигатор. Това е медицински специалист, който може да прекара известно време с вас, за да ви научи относно ранния рак на гърдата, какво означава вашата диагноза и възможните следващи стъпки. Те могат също да ви насочат към други ресурси, като организации, книги и уебсайтове.

Говорете за вашите симптоми

жена говори с лекар преди мамография
Getty Images/izusek

Вашият медицински специалист може да разчете сканирания, да провери кръвната картина и да ви прегледа физически, за да научи за вашето здраве. Но те не знаят какво е да си ти.

Вие сте единственият, който знае какви са вашите симптоми и как се чувствате. Уведомете екипа си за всички промени, които забележите във вашето физическо и емоционално здраве.

Пишете си бележки преди всяка среща

Getty Images/Westend61

След като получите диагноза рак на гърдата, вероятно имате много въпроси. Добре е да ги записвате преди всяко посещение, за да не забравите да зададете важните за вас въпроси.

Вашите въпроси ще насочат срещата и ще помогнат на вашия екип за грижи да разбере от какво имате нужда. Правете бележки за всички симптоми или промени в здравето, които сте забелязали, за да можете да информирате екипа си.

Доведете любим човек

Getty Images/FG Trade

Самозастъпничеството не означава, че трябва да правите това сами. А срещите могат да бъдат огромни.

Много хора намират за полезно да водят приятел или член на семейството на всяко посещение. Вашият любим човек може да си води бележки и да действа като допълнителен комплект уши. Също така е хубаво да имаш емоционална подкрепа.

След уговорката може да е полезно да обсъдите всичко с някой друг, който също е бил там.

Задавайте допълнителни въпроси за всичко, което е неясно

Getty Images/FG Trade

Може да има много информация, която да вземете по време на срещи. Трябва да се чувствате свободни да продължавате да задавате въпроси по време на всяко посещение, ако има нещо, което не разбирате напълно.

Ако се приберете вкъщи и все още не сте сигурни в нещо, запишете го. Можете да занесете тези въпроси на следващия си час. Можете също така да се свържете с кабинета на Вашия лекар преди това, ако трябва да изясните подробности относно лекарства, прегледи или предстоящи процедури.

Потърсете второ мнение

Getty Images/FG Trade

Имате пълното право на второ мнение. Лекарите са свикнали хората да искат второ мнение, така че няма нужда да се притеснявате, че ще обидите някого. Всъщност лекарите често се консултират помежду си и относно грижите за пациентите.

Второто мнение може да ви помогне да потвърдите, че вие ​​и вашият екип за грижи сте създали най-добрия план за лечение за вас. Това също е шанс да чуете за други подходи към грижите.

Разгледайте клиничните изпитвания

Getty Images/FG Trade

Клиничните изпитвания помагат на изследователите и лекарите да научат повече за рака на гърдата. Леченията, които се използват рутинно днес, започнаха като клинични изпитвания. Клиничните изпитвания могат да бъдат шанс да опитате различно лечение, което все още не е широко достъпно.

Попитайте Вашия лекар или персонала на клиниката за всякакви клинични изпитвания, в които бихте могли да участвате.

Свържете се с група за поддръжка

Гети изображения/Maskot

Групите за подкрепа са чудесен начин да се свържете с други, които преминават през подобна ситуация. Може да ви помогне да знаете, че не сте сами. Групите за подкрепа ви дават шанс да научите повече или да получите препоръки за здравни специалисти.

Попитайте Вашия лекар или пациентски навигатор дали могат да Ви препоръчат лични или виртуални групи за поддръжка, към които да се присъедините.

Когато получите диагноза ранен рак на гърдата, вие сте най-добрият си защитник. Самозастъпничеството означава, че сте равностоен член на вашия екип за грижи.

Отделете време, за да се информирате за вашата диагноза и вашите възможности за лечение. Задавайте въпроси, докато се почувствате уверени, че разбирате плана. И уведомете вашите близки и екипа, който се грижи за вас, как се чувствате и от какво имате нужда.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss