Дълготрайните ефекти от викането на децата ви

Преглед

Ако сте родител, знаете, че понякога емоциите надделяват над вас. По някакъв начин децата наистина могат да натискат тези бутони, за които не сте знаели, че имате. И преди да се усетиш, крещиш отгоре на белите си дробове.

Не сте сами в това и чувствата ви на родителска фрустрация са нормални. Добрата новина е, че можете да промените начина, по който говорите с децата си, като преминете от крещящ монолог към уважителен диалог.

Защо родителите крещят?

Краткият отговор е, защото се чувстваме претоварени или ядосани, което ни кара да повишаваме тон. Но това рядко решава ситуацията. Това може да успокои децата и да ги направи послушни за кратко, но няма да ги накара да коригират поведението или отношението си.

Накратко, това ги учи да се страхуват от вас, вместо да разбират последствията от действията си.

Децата разчитат на родителите си за учене. Ако гневът и свързаната с него агресия като викане са част от това, което детето възприема като „нормално“ в семейството си, поведението му ще отразява това.

Авторът и обучаващият родител Лора Маркъм, д-р, има ясно послание: Вашата работа номер едно като родител, след като гарантирате безопасността на вашите деца, е да управлявате собствените си емоции.

Ефектите от викането

Ако някога са ви викали, знаете, че висок глас не прави посланието по-ясно. Вашите деца не са по-различни. Викането ще ги накара да се настроят и дисциплината ще бъде по-трудна, тъй като всеки път, когато повишите тон, понижава възприемчивостта им.

Последни изследвания посочва, че викането прави децата по-агресивни, физически и вербално. Викането като цяло, независимо от контекста, е израз на гняв. Това плаши децата и ги кара да се чувстват несигурни.

Спокойствието, от друга страна, е успокояващо, което кара децата да се чувстват обичани и приети въпреки лошото поведение.

Ако крещенето на деца не е добро нещо, крещенето, което идва с словесни порицания и обиди, може да се квалифицира като емоционално насилие. Доказано е, че има дългосрочни ефекти, като тревожност, ниско самочувствие и повишена агресия.

Това също така прави децата по-податливи на тормоз, тъй като тяхното разбиране за здрави граници и самоуважение са изкривени.

Алтернативи за повишаване на гласа ви

Децата, които имат силна емоционална връзка с родителите си, са по-лесни за дисциплиниране. Когато децата се чувстват в безопасност и безусловно обичани, те ще бъдат по-възприемчиви към диалога и да слушат, преди конфликтът да ескалира в епизод на гневни викове.

Ето как можете да практикувате положителна дисциплина, която не включва крещи.

1. Дайте си таймаут

Хвани се, преди да се ядосаш толкова, че да загубиш контрол и да повишиш тон. Като се отдръпнете от зоната на конфликта за няколко мига, вие си давате шанс да преоцените и да дишате дълбоко, което ще ви помогне да се успокоите.

Освен това учи децата ви за границите и управлението на силните емоции по здравословен начин.

2. Говорете за емоциите

Гневът е нормално чувство, от което човек може да се поучи, ако се управлява правилно. Като признавате всички емоции, от радост и вълнение до тъга, гняв, ревност и разочарование, вие учите децата си, че всички те са част от нашия човешки репертоар.

Говорете за това как се чувствате и насърчавайте децата си да направят същото. Това ще им помогне да развият уважително отношение към себе си и другите и да изградят здрави взаимоотношения в живота.

3. Отнасяйте се към лошото поведение спокойно, но твърдо

От време на време децата се държат лошо. Това е част от израстването. Говорете с тях по твърд начин, който оставя достойнството им непокътнато, но ясно показва, че определени поведения не се толерират.

Слезте до нивото на очите им, вместо да им говорите от високо или от далеч. В същото време не забравяйте да признаете уважителното поведение и решаването на проблеми помежду си.

4. Използвайте последствията, но пропуснете заплахите

Според Барбара Колорозо, автор на „Децата си заслужават!“, използването на заплахи и наказание създава повече гневни чувства, негодувание и конфликт. В дългосрочен план те пречат на детето ви да развие вътрешна дисциплина.

Заплахите и наказанията унижават и засрамват децата, карайки ги да се чувстват несигурни. От друга страна, последствията, които се отнасят до конкретно поведение, но идват с справедливо предупреждение (като отнемане на играчка след обяснение, че играчките са за игра, а не за удряне), помагат на децата да направят по-добър избор.

Няколко думи за основните нужди

Задоволяването на основни нужди, като сън и глад, поддържа децата щастливи и допринася за по-добро поведение като цяло. Освен това, установяването на рутинни действия ще им помогне да бъдат по-малко тревожни и ще намалят риска от поведение.

Какво да направите, ако крещите

Колкото и добра да е вашата стратегия за предотвратяване на викове, понякога ще повишите глас. Това е добре. Приемете го и се извинете и вашите деца ще научат важен урок: Всички правим грешки и трябва да се извиним.

Ако децата ви крещят, напомнете им за границите и как викането не е приемлив начин за комуникация. Те трябва да знаят, че сте готови да слушате, стига да показват уважение.

Моделирайте същото, като си оставите време да охладите двигателите си, преди да говорите с децата си, когато сте разстроени или претоварени.

Ще им помогнете да създадат навици за цял живот, които улесняват управлението на конфликти. Това ще научи децата ви да разбират грешките, техните и чужди, и че прошката е важен инструмент за здравословна комуникация в семейството.

Ако досега сте разчитали да крещите, за да дисциплинирате децата си, вероятно виждате ефекта от това:

  • Децата ви може да разчитат на викане, за да предадат съобщенията си един на друг.
  • Те ви отвръщат и дори ви крещят, вместо просто да говорят с уважение.
  • Отношенията ви с тях са нестабилни и нестабилни до степен, че не можете да общувате по здравословен начин.
  • Те може да се отдръпнат от вас и да станат по-влияни от връстниците си от вас.

Можете да промените всичко това. Започнете с откровен разговор с децата си за неправилността на викането и защо проявяването на гнева си по този начин не е здравословно.

Направете дома си спокойна среда, в която хората общуват с уважение и си признават чувствата един на друг, без да обвиняват, срамуват или осъждат. Откровеният ангажимент поддържа диалога отворен и държи всички в семейството отговорни.

Ако правите грешки, не се отказвайте. Това не е лесен път, но си струва всяко усилие.

Гневът ви е твърде дълбоко вкоренен?

Ако гневът ви често се разлива върху децата ви и имате проблеми с редовното контролиране на характера си, признаването, че имате проблем, е първата стъпка към това да се научите да го управлявате.

Това ще ви помогне да се почувствате по-добре и да общувате по спокоен и любящ начин с децата си.

Според Американската асоциация за брачна и семейна терапия, някои от признаците, които сочат към проблеми с гнева, включват:

  • да се ядосвате неуместно за привидно незначителни проблеми
  • изпитват свързани със стреса симптоми като високо кръвно налягане, стомашна болка или тревожност
  • чувстват се виновни и тъжни след епизод на гняв, но въпреки това виждате как моделът се повтаря често
  • да участват в конфликти с други хора, вместо да водят диалог с уважение

Терапевтът може да ви помогне да развиете начини да запазите спокойствие и да предотвратите изблици, както и да ви помогне да поправите вредните ефекти на гнева върху отношенията ви с близките ви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss