Дългосрочна прогноза за епилепсия

Общ преглед

Епилепсията е вид неврологично разстройство, известно за причиняване на гърчове. Тези припадъци могат да бъдат спорадични и да се появяват без предупреждение, или да са хронични и да се появяват редовно.

Според клиниката Mayo около 80 % от хората с епилепсия се нуждаят от продължително лечение, за да предотвратят пристъпите да нарушат ежедневните им дейности. Предотвратяването на припадъци също може да помогне за запазването на вас и другите по време на внезапен епизод по време на ходене, шофиране или друга дейност.

Въпреки лечението, преждевременната смъртност се увеличава при хора с епилепсия. Има различни фактори, които определят прогнозата за епилепсия. Сред тях са вашите:

 • възраст
 • здравна история
 • гени
 • тежест или модел на припадъци
 • текущ план за лечение

Фактори, влияещи върху прогнозата

Други фактори, които могат да повлияят на цялостната ви прогноза, включват:

 • Възраст: Възрастните на възраст над 60 години могат да получат повишен риск от епилептични припадъци, както и свързани усложнения.
 • Семейна история: Епилепсията често е генетична. Ако имате член на семейството, който е имал усложнения, свързани с епилепсия, тогава вашият собствен риск може да бъде по-висок.
 • Инфекции: Това може да увеличи риска от повече припадъци – особено мозъчни инфекции.
 • Съществуващи неврологични проблеми: Условия, които включват инфекции, мозъчни травми или тумори и аутизъм, могат да увеличат риска от епилепсия.
 • Съдови нарушения: Сърдечни заболявания, инсулт и други съдови нарушения могат да повлияят неблагоприятно на мозъка ви. От своя страна това може да доведе до повече припадъци и последващо увреждане на мозъка. Можете да помогнете за минимизиране на този рисков фактор, като възприемете здравословни навици за живот, като редовни упражнения и диета с ниско съдържание на мазнини/ниско съдържание на натрий.

Лечението е един от най -важните фактори, които влияят върху цялостната ви прогноза за епилепсия. Антисептичните лекарства, когато се приемат редовно, могат да помогнат за контролиране на активността в мозъка, която води до епилептични припадъци. Това от своя страна също помага да се сведат до минимум рисковите фактори и усложненията, свързани с епилепсията. Някои хора в крайна сметка спират да приемат антисептични лекарства. Това се случва най-вече, ако сте били без припадъци поне две години.

Епилепсията може да се развие на всяка възраст. Ранното детство и по -възрастната възраст са най -често срещаните етапи от живота. Перспективите са по -добри за хората, които развиват епилепсия като деца – има шанс те да надраснат с напредването на възрастта. Развитието на епилепсия преди 12 -годишна възраст увеличава този положителен резултат.

Усложнения при епилепсия

Честите усложнения от епилепсия могат да включват:

 • Автомобилни произшествия: Припадък може да се случи по всяко време – дори когато сте на път. Ако имате хронични припадъци, може да помислите за друг метод на пътуване, като например да качите приятел или любим човек за вас.
 • Удавяне: Клиниката Mayo изчислява, че хората с епилепсия са до 19 пъти по -склонни да се удавят, отколкото хората, които нямат разстройството. Удавяне може да се случи по време на плуване или къпане.
 • Емоционални предизвикателства: Епилепсията може да бъде емоционално преобладаваща. Някои лекарства за епилепсия също могат да причинят странични ефекти, които могат да повлияят на вашето емоционално благополучие. Говорете с Вашия лекар, ако изпитвате тревожност, депресия или мисли за самоубийство. Има лечения и терапии, които могат да помогнат.
 • Падания: Можете също така да бъдете изложени на риск от падане, ако припадък удари, докато ходите или се занимавате с други дейности, докато стоите изправени. В зависимост от тежестта на падането може да са възможни счупени кости и други сериозни наранявания.
 • Възпаление на черния дроб: Това се причинява от антисептични лекарства.
 • Проблеми с бременността: Бременните жени не могат да приемат антисептични лекарства поради възможни вродени дефекти, но припадъците също могат да представляват опасност за бебетата. Най-добрият начин да предотвратите усложнения, свързани с бременността, е да планирате предварително-говорете предварително с Вашия лекар за плановете си.
 • Епилептичен статус: Това е сериозно усложнение, което е резултат от многобройни повтарящи се припадъци. Възможно е да имате гърчове гръб към гръб, които могат да продължат пет минути или повече наведнъж. Status epilepticus е особено опасно усложнение при епилепсия, тъй като може да причини трайно увреждане на мозъка. Смъртта също е възможна.
 • Качване на тегло: Някои антисептични лекарства могат да направят загубата и управлението на теглото по -предизвикателни. Наднорменото тегло може да увеличи риска от други хронични здравословни проблеми.

И накрая, има още едно възможно усложнение, макар и сравнително рядко. Това се нарича внезапна необяснима смърт при епилепсия (SUDEP). Според клиниката Mayo това се случва в 1 % от случаите на епилепсия. Въпреки че точните причини за SUDEP не са напълно изяснени, се смята, че внезапните сърдечни или дихателни проблеми могат да допринесат. Рискът от SUDEP е по -висок, ако епилепсията ви не се лекува.

Детството е един от най -често срещаните етапи в живота, когато хората развиват епилепсия. И все пак децата не са толкова предразположени към едни и същи усложнения в сравнение с възрастните. Някои деца евентуално могат да надраснат разстройството с напредването на възрастта. Причините за това не са напълно изяснени.

Естествени лечения за епилепсия: Действат ли? »

Какво казва изследването?

Въпреки информираността и мерките за лечение, хората с епилепсия са изложени на по -висок риск от смърт от хората, които нямат епилепсия. Многобройни проучвания обсъждат смъртността заедно с всички възможни рискови фактори.

Едно проучване от 2016 г., публикувано през Епилепсия подчертава честите (неконтролирани) генерализирани тонични клонични припадъци като ясен рисков фактор за внезапна неочаквана смърт и също така обсъжда нощните (нощни) припадъци като допълнителен рисков фактор. Приемането на антисептични лекарства може да намали честотата на пристъпите и да помогне за намаляване на този риск.

Според Brain: A Journal of Neurology, рискът от внезапна смърт може също да бъде малко по -висок малко след като за първи път започнете да изпитвате припадъци. Това вероятно се дължи на факта, че може да сте били недиагностицирани или наскоро диагностицирани, а вашите лекарства все още не са се задържали.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss