Допълнителни и алтернативни лечения за шизофрения

Преглед

Шизофренията е хронично мозъчно заболяване. Може да причини много симптоми, включително:

  • халюцинации
  • параноя
  • откъсване от реалността
  • плосък афект или намалена способност за изразяване на емоции

Лечението обикновено включва антипсихотични лекарства. Тя може също да включва групова или индивидуална терапия, психообразование и рехабилитация. Допълнителната и алтернативна медицина (CAM) са друга възможност, която хората обичат да изследват.

Термините „допълнителен“ и „алтернативен“ често се използват взаимозаменяемо. Но тези думи всъщност описват два различни вида лечение. Терминът „допълнителен“ се отнася до неосновни лечения, използвани заедно с традиционните лечения. „Алтернативно“ лечение е, когато вместо традиционната медицина се използват нестандартни подходи.

Лекарствата са важни при лечението на шизофрения. Допълнителното лечение не трябва да замества грижите на лекар. Говорете с Вашия лекар, преди да използвате каквото и да е CAM лечение, за да видите дали е безопасно.

Витаминно лечение

Според нестопанската група „Храна за мозъка“, хората с шизофрения често имат ниски нива на фолиева киселина в кръвта или витамин B9. Приемането на добавки с фолиева киселина може да помогне за намаляване на симптомите. А 2014 г преглед на изследването отбелязва, че други витамини от група В, включително витамини В12 и В6, също могат да бъдат полезни. Няколко проучвания са използвали комбинация от тези витамини.

Прегледът на изследването също така разглежда няколко малки проучвания, които предполагат, че витамините С и Е могат да бъдат полезни. Но прегледът заключи, че са необходими повече изследвания. Някои проучвания свързват дефицита на витамин D, особено в началото на живота, с шизофренията. Не е ясно дали хората, които вече са диагностицирани, имат полза от приема на витамина.

Добавки от рибено масло

Рибеното масло е богат източник на омега-3 мастни киселини. Известно е, че тези хранителни вещества намаляват възпалението в тялото ви. Възпалението може да играе роля при много психични заболявания, включително шизофрения. В проучване включвайки 81 млади хора с висок риск от шизофрения, тези, които са приемали добавки с рибено масло, са по-малко склонни да развият състоянието. Резултатите са обещаващи, но са необходими повече изследвания.

Не е ясно дали добавките с рибено масло подобряват симптомите при хора, които вече са диагностицирани с шизофрения. Но може да има и други ползи. Подобряването на здравето на сърцето е едно от тях. Например, Националният алианс за психични заболявания отбелязва, че хората с шизофрения са изложени на по-висок риск от метаболитен синдром. Това от своя страна увеличава риска от сърдечни заболявания. Някои хора може да решат да опитат омега-3 мастни киселини само за ползите за здравето на сърцето.

глицин

Глицинът е протеинов градивен елемент или аминокиселина. Той работи с глутамин, който подпомага мозъчната функция. Някои проучвания установяват, че високи дози глицин могат да повишат ефикасността на антипсихотичните лекарства, използвани за лечение на шизофрения. Но има изключения. Глицинът всъщност може да намали ефективността на лекарството клозапин.

Глицинът може също да намали негативните симптоми на шизофрения, като плосък ефект или депресия. Трябва да се направят повече изследвания, за да се определят потенциалните ползи от глицина.

Управление на диетата

Установено е, че диета без глутен намалява симптомите на шизофрения при някои проучвания. Ползите обаче са били реализирани само в конкретна подгрупа хора. Глутенът е компонент на някои зърнени храни, особено пшеница. Изследвания на кетогенни диети също показа обещаващи резултати. Кетогенната диета е диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати, която включва и храни с високо съдържание на протеини. Но промените в диетата не винаги имат значение за хората с шизофрения. Необходими са повече изследвания, за да се определи дали има връзка между диетата и шизофренията.

Винаги говорете с Вашия лекар, преди да направите големи промени в диетата си. Промяна на диетата не трябва да се използва за замяна на лекарства.

За вкъщи

Ако имате шизофрения, допълнителните и алтернативни лечения може да са опция за вас. Но е важно да говорите с Вашия лекар, преди да опитате каквото и да е ново лечение. Витамините и естествените добавки могат да попречат на някои лекарства. Някои алтернативни лечения не се основават на солидни доказателства. Те също могат да бъдат опасни. Не забравяйте да попитате Вашия лекар за безопасността на всяко ново лечение, което обмисляте.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss