Дозировка за Sinemet: Какво трябва да знаете

Sinemet (карбидопа/леводопа) е лекарство с рецепта, което се използва за лечение на болестта на Паркинсон и паркинсонизъм. Лекарството идва като таблетка, която поглъщате. Две таблетки обикновено се приемат четири пъти на ден за общо осем таблетки.

Ако имате болест на Паркинсон или паркинсонизъм поради определени причини, Вашият лекар може да предложи Sinemet като опция за лечение за Вас. Това е лекарство с рецепта, което лекува възрастни с:

 • болестта на Паркинсон
 • паркинсонизъм, причинен от:
  • енцефалит (подуване на мозъка)

  • отравяне с въглероден окис
  • отравяне с манган

Sinemet съдържа активните съставки карбидопа и леводопа. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.)

Карбидопа принадлежи към група лекарства, наречени декарбоксилазни инхибитори. А леводопа принадлежи към група лекарства, наречени прекурсори на допамин. Те работят заедно, за да повишат нивата на допамин в мозъка.

Sinemet идва като таблетка, която поглъщате.

Тази статия описва дозите на Sinemet, както и неговите силни страни и как да го приемате. За да научите повече за Sinemet, вижте тази задълбочена статия.

Забележка: Тази статия обхваща обичайните дози на Sinemet, които производителят на лекарства предоставя. Но когато използвате Sinemet, винаги приемайте дозата, предписана от Вашия лекар.

Каква е дозировката на Sinemet?

Информацията, посочена по-долу, описва обичайните дози на Sinemet. Концентрациите на таблетките са посочени в милиграми (mg), като концентрацията на карбидопа е на първо място и на леводопа на второ място (карбидопа/леводопа).

Забележка: Тази диаграма подчертава основите на дозировката на Sinemet, ако не сте запознати със Sinemet и неговите съставки. Ако преминавате към Sinemet от друго лекарство, съдържащо леводопа, началната ви доза може да се различава. Вижте „Какви са обичайните дози на Sinemet?“ по-долу за повече информация.

Начална доза Поддържаща доза† Максимална дозировка
Sinemet доза една таблетка от едно от двете:

• 10 mg/100 mg
• 125 mg/100 mg*

две таблетки в една от следните концентрации:

• 110 mg/100 mg
• 125 mg/100 mg
• 125 mg/250 mg

две таблетки от 25 mg/250 mg
Колко често ще го приемате три или четири пъти на ден четири пъти на ден четири пъти на ден

* Това е типичната начална доза. Ако Вашият лекар Ви предпише тази доза, обикновено ще я приемате само три пъти на ден в началото.
† Вашата поддържаща доза ще зависи от това как тялото ви реагира на лекарството. Ако началната доза не е ефективна за Вашето състояние, Вашият лекар бавно ще увеличи дозата Ви, за да намери тази, която работи за Вас.

Каква е формата на Sinemet?

Sinemet идва като таблетка, която поглъщате.

Какви са силните страни на Sinemet?

Всяка таблетка Sinemet съдържа две активни съставки*, карбидопа и леводопа. Таблетките се предлагат в няколко концентрации:

 • Sinemet 10 mg/100 mg съдържа 10 mg карбидопа и 100 mg леводопа
 • Синемет 25 mg/100 mg съдържа 25 mg карбидопа и 100 mg леводопа
 • Синемет 25 mg/250 mg съдържа 25 mg карбидопа и 250 mg леводопа

* Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.

Какви са обичайните дози на Sinemet?

Ако никога преди не сте приемали Sinemet, Вашият лекар обикновено ще Ви предпише стандартната начална доза Sinemet. Ако преминавате от друго лекарство, съдържащо леводопа, Вашият лекар ще изчисли Вашата доза Sinemet въз основа на количеството леводопа, което сте приемали преди.

Вашият лекар ще коригира дозата Ви с течение на времето, за да достигне точното количество за Вас. В крайна сметка те ще предпишат най-малката доза, която осигурява желания ефект.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при болест на Паркинсон и паркинсонизъм

Вашата начална доза Sinemet за болест на Паркинсон и паркинсонизъм ще зависи от това дали сте нов в лечението с леводопа или ако сте приемали леводопа преди.

Ако Вие сте нов в леводопа лечение: Обичайната начална доза Sinemet е една таблетка от 25 mg/100 mg, приемана три пъти на ден. В някои случаи Вашият лекар може да предпише по-ниска начална доза от една таблетка с концентрация 10 mg/100 mg, приемана три или четири пъти на ден.

азако сте приемали леводопа преди: Вашият лекар ще изчисли Вашата доза Sinemet въз основа на предишната Ви доза леводопа. Новата доза на съставката леводопа в Sinemet обикновено ще бъде около 25% от предишната ви доза леводопа. Вашият лекар също ще Ви накара да спрете приема на другото си лекарство леводопа поне 12 часа преди да започнете да приемате Sinemet.

Обикновено Вашият лекар ще изчисли новата Ви доза по следния начин:

 • Ако предишната Ви доза леводопа е била по-малка от 1500 mg, ще приемате една таблетка с концентрация от 25 mg/100 mg три или четири пъти на ден.
 • Ако предишната Ви доза леводопа е била повече от 1500 mg, ще приемате една таблетка с концентрация от 25 mg/250 mg три или четири пъти на ден.

Поддържащи и максимални дози

Вашият лекар бавно ще увеличи дозата Ви, ако е необходимо, докато започнете да приемате две таблетки четири пъти на ден (за общо осем таблетки на ден). В зависимост от Вашите симптоми Вашият лекар може да раздели тези дози по различен начин, така че да приемате Sinemet пет пъти на ден.

Вашата поддържаща доза Sinemet ще зависи от това как тялото ви реагира на лечението. Вашата доза обикновено включва най-малко 70 mg до 100 mg от съставката карбидопа на ден. Вашият лекар ще Ви наблюдава внимателно и ще коригира дозата Ви, за да предпише най-добрата доза за справяне със симптомите Ви.

Максималната доза Sinemet е осем таблетки с концентрация от 25 mg/250 mg.

Ако имате въпроси относно дозите на Sinemet, говорете с Вашия лекар.

Sinemet използва ли се дългосрочно?

Да, Sinemet обикновено се използва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го приемате дългосрочно.

Често задавани въпроси

По-долу са отговорите на някои често задавани въпроси относно дозировката на Sinemet.

Каква е максималната доза Sinemet?

Типичната максимална дневна доза Sinemet е 200 милиграма (mg) карбидопа и 2000 mg леводопа, или осем таблетки с концентрация от 25 mg/250 mg. Не е известно дали е безопасно да се приемат повече от 200 mg карбидопа на ден.

Трябва ли да приемам моите дози Sinemet на определен интервал на дозиране?

да Вашият лекар ще Ви даде инструкции за времето на дозиране. Когато започнете лечение със Sinemet, Вашият лекар обикновено ще Ви накара да приемате една таблетка три или четири пъти на ден.

В някои случаи Вашият лекар може да промени схемата Ви на дозиране, така че да приемате Sinemet пет пъти на ден вместо четири. Понякога това е необходимо, за да сте сигурни, че винаги имате достатъчно от лекарството в тялото си, за да действа ефективно.

Как се сравнява дозировката на Sinemet с дозата на Sinemet CR?

Sinemet е версия с незабавно освобождаване на карбидопа/леводопа, а Sinemet CR е версия с удължено освобождаване. Sinemet освобождава съставките си в тялото в рамките на 30 минути. Но при лекарствата с удължено освобождаване съставките бавно се освобождават в тялото ви за по-дълъг период от време.

Sinemet CR вече не се предлага, но генеричната версия (carbidopa/levodopa ER) е.

Ако имате въпроси относно приема на лекарство с удължено освобождаване за вашето състояние, говорете с Вашия лекар. Те могат да предоставят повече подробности, включително всякакви разлики в дозировката.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Sinemet, говорете с Вашия лекар или фармацевт. Те ще могат да предложат дали трябва да пропуснете пропуснатата доза или трябва да я приемете.

Ако имате нужда от помощ, за да запомните да вземете дозата си Sinemet навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарства. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Дозировката Sinemet, предписана от Вашия лекар, може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • вида и тежестта на състоянието, за което използвате лекарството
 • други лекарства, които може да приемате
 • цялостното ви здраве

Как се приема Sinemet?

Sinemet идва като таблетка, която поглъщате.

Можете да приемате Синемет със или без храна. Но приемането на Sinemet с храни с високо съдържание на протеини (като яйца или пиле) може да накара тялото ви да абсорбира по-малко Sinemet. Това също може да накара тялото ви да абсорбира лекарството по-бавно.

По принцип се препоръчва, ако ядете храни с високо съдържание на протеини, да го правите поне 30 минути преди или 60 минути след приема на Sinemet. За да научите повече, говорете с Вашия лекар за храни с високо съдържание на протеини и Sinemet.

Ако имате проблеми с преглъщането на таблетки, вижте тази статия за съвети, които могат да ви помогнат. А за информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Sinemet вижте тази статия.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Ако ви е трудно да прочетете етикета с рецептата на вашето лекарство, кажете на вашия лекар или фармацевт. Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имайте голям шрифт или използвайте брайлово писмо
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Ако имате проблеми с отварянето на бутилки с лекарства, уведомете вашия фармацевт. Те може да са в състояние да доставят Sinemet в лесно отваряем контейнер. Те може също да имат съвети, които да ви помогнат да улесните отварянето на контейнера с лекарството.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Sinemet, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до сериозни нежелани реакции.

Симптоми на предозиране

Предозирането на Sinemet може да причини опасни промени в честотата или ритъма на сърцето ви.

Какво да направите в случай, че приемете твърде много Синемет

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Sinemet. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове по отравяния или да използвате неговия онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Синемет и оттегляне и зависимост

Не трябва внезапно да спирате приема на Синемет. С течение на времето тялото ви може да стане зависимо от повишените нива на допамин в мозъка ви.

Внезапното спиране или намаляване на дозата на Sinemet може да увеличи риска от симптоми на отнемане. (Симптомите на отнемане са странични ефекти, които могат да възникнат, когато спрете да приемате лекарство, от което тялото ви е станало зависимо.)

Симптомите на отнемане на Sinemet могат да бъдат животозастрашаващи и да причинят симптоми, подобни на злокачествен невролептичен синдром. Симптомите могат да включват:

 • промени в кръвното налягане
 • объркване
 • опасно висока температура
 • загуба на съзнание
 • твърди мускули
 • изпотяване

Ако искате да промените дозата на Sinemet или да спрете лечението, важно е първо да говорите с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на лекарства. Ако вашият лекар ви препоръча Sinemet, той ще ви предпише подходящата за вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата си на Sinemet без препоръката на Вашия лекар. Приемайте Sinemet само както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Моята доза Sinemet зависи ли от възрастта ми?
 • Ще имам ли нужда от по-ниска доза Sinemet, ако изпитвам нежелани реакции?
 • Ще имам ли нужда от по-висока доза Sinemet, ако приемам някои други лекарства?

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss