Дозировка за Narcan: Какво трябва да знаете

Общ преглед

Ако сте загрижени за възможността от предозиране на опиоиди при себе си или някой от вашето домакинство, може да се интересувате от закупуването на Narcan (налоксон).

Narcan е марково лекарство, което се отпуска без рецепта. Използва се за лечение на известно или възможно предозиране с опиоиди при възрастни и деца на всяка възраст.

Предозиране с опиоиди възниква, когато някой случайно или умишлено приема повече опиоиди, отколкото тялото му може безопасно да преработи. (Опиоидите са много силни болкоуспокояващи, като оксикодон или морфин.)

Ако получите предозиране с опиоиди, няма да можете да си дадете Narcan. Предназначен е да бъде даден от някой друг.

Подробности за наркотиците

Наркан съдържа активното лекарство налоксон, което блокира ефектите на опиоидите в тялото ви. Това лекарство действа за премахване на животозастрашаващите симптоми, които се случват по време на предозиране. Тези симптоми могат да включват прекомерна сънливост, затруднено дишане и загуба на съзнание (не може да реагира на звук или докосване).

Narcan се предлага като спрей за нос (нос). Предлага се в кутия, съдържаща две устройства за назален спрей. Всяко устройство Narcan съдържа една доза от 4 милиграма (mg). Можете да получите това лекарство от фармацевт без рецепта от Вашия лекар.

Останалата част от тази статия описва дозировката на Narcan, включително неговата форма, силни страни и как да използвате лекарството. За да научите повече за Narcan, вижте тази задълбочена статия.

Забележка: Narcan не е заместител на медицинското лечение. След като дадете Наркан на някого, незабавно се обадете на 911, дори ако човекът се събуди, след като е получил Наркан.

Каква е дозата на Narcan?

Този раздел обхваща често срещани въпроси относно дозировката на Narcan.

Каква е формата на Наркан?

Лекарството се предлага като спрей за нос (нос). Предлага се в кутия, съдържаща две устройства за назален спрей.

Какви силни страни има Narcan?

Наркан се предлага в концентрация от 4 милиграма (mg). Всяко устройство Narcan спрей за нос съдържа една доза от 4 mg.

Каква е типичната дозировка на Narcan?

Дозировката на Narcan за възрастни и деца на всяка възраст е едно впръскване в една ноздра. Едно впръскване доставя 4 mg налоксон (активното лекарство в Narcan). Човекът, който получава Narcan, не трябва да вдишва, за да получи дозата.

Ако някой преживее предозиране с опиоиди, той няма да може да си даде Наркан. Предназначен е да бъде даден от някой друг. След като дадете на някого първата доза Narcan, вие или някой с вас трябва да се обадите на 911.

Ако лицето, приемащо Наркан, не се събуди или не започне да диша нормално в рамките на 2 до 3 минути, дайте още една доза Наркан в другата му ноздра. Ще трябва да използвате ново устройство за назален спрей за всяка доза. Всяко устройство Narcan спрей за нос съдържа една доза.

Повтаряйте този процес на всеки 2 до 3 минути, като редувате ноздрите. Всеки път ще използвате нов спрей за нос Narcan. Останете с човека до пристигането на линейката. След това ще поемат спешните медицински техници (ЕМТ).

Ако лицето, получаващо Наркан, първоначално реагира и започне да диша, но след това спре отново, повторете процеса по-горе, докато пристигнат ЕМТ.

Важно е да се отбележи, че Narcan не е заместител на медицинското лечение. След като дадете Наркан на някого, незабавно се обадете на 911, дори ако човекът се събуди, след като е получил Наркан.

Каква е дозата на Narcan за деца?

Дозировката на Narcan за деца от всякаква възраст (включително кърмачета) е същата доза, използвана за възрастни: едно впръскване в една ноздра, повтарящо се при необходимост. Вижте раздела по-горе за важни подробности.

Използва ли се Narcan дългосрочно?

Наркан е спасително лекарство, използвано за лечение на предозиране с опиоиди. Ще го използвате само в спешни случаи, така че това не е лекарство, което ще използвате редовно. Но ако използвате опиоиди дългосрочно, Вашият лекар или фармацевт може да Ви препоръча да държите Narcan под ръка в случай на предозиране.

Колко пъти може да се дава Наркан?

Наркан може да се дава на всеки 2 до 3 минути, докато човекът се събуди и диша нормално. Няма максимална доза Narcan, което означава, че можете да дадете толкова дози, колкото е необходимо.

Как мога да администрирам Narcan?

Ако някой преживее предозиране с опиоиди, той няма да може да си даде Наркан. Предназначен е да бъде даден от някой друг.

Ето някои насоки как да прилагате Narcan.

  • Наркан се прилага като едно впръскване в една ноздра.
  • След като дадете на някого първата доза Narcan, вие или някой с вас трябва да се обадите на 911.
  • Ако лицето, което получава Narcan, не се събуди или не започне да диша нормално в рамките на 2 до 3 минути, дайте още една доза Narcan в другата му ноздра. Ще трябва да използвате ново устройство за назален спрей за всяка доза. Всяко устройство Narcan спрей за нос съдържа една доза.
  • Повтаряйте този процес на всеки 2 до 3 минути, ако е необходимо, като редувате ноздрите. Всеки път ще използвате нов спрей за нос Narcan. Останете с човека до пристигането на линейката. След това ще поемат спешните медицински техници.

Уебсайтът на производителя на лекарството предоставя инструкции стъпка по стъпка и видеоклип, който обяснява как да използвате Narcan. Ако вие или някой от вашето домакинство сте изложени на риск от предозиране с опиоиди, всички трябва да знаете как да използвате Narcan.

Важно е да се отбележи, че Narcan не е заместител на медицинското лечение. След като дадете Наркан на някого, незабавно се обадете на 911, дори ако човекът се събуди, след като е получил Наркан.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

За някои хора една доза назален (нос) спрей Narcan е достатъчна за ефективно лечение на предозиране с опиоиди. Други хора може да се нуждаят от многократни дози Narcan на всеки 2 до 3 минути, за да бъдат съживени.

Броят на дозите Narcan, необходими за лечение на предозиране, може да зависи от няколко фактора. Те могат да включват:

  • Дозата на приетите опиоиди. Приемането на по-висока доза опиоиди (като прием на опиоид с висока концентрация или приемане на множество опиоидни хапчета) може да изисква повече дози Narcan, за да се обърне ефекта им.
  • Видът на приеманите опиоиди. Някои опиоиди като бупренорфин (Subutex) или трамадол (Ultram) може да изискват повече дози Narcan за лечение на предозиране.
  • Възрастта на човека. Детското тяло може да обработва Narcan по различен начин от този на възрастен. Освен това децата могат да имат по-висок риск от загуба на съзнание отново след приемане на Narcan и събуждане.

Narcan се предлага в кутия с две еднодозови устройства за назален спрей. Попитайте Вашия фармацевт колко дози Narcan трябва да имате под ръка.

Възможно ли е предозиране с Narcan?

Наркан няма ограничение за максимална доза, така че не е възможно да се предозира лекарството. Това означава, че не можете да нараните някого, като му дадете твърде много наркан, дори ако не сте сигурни дали е предозирал опиоиди.

Важно е да се отбележи, че Narcan не е заместител на медицинското лечение. След като дадете Наркан на някого, незабавно се обадете на 911, дори ако човекът се събуди след получаване на Наркан.

Какво да попитам моя фармацевт?

Всеки може да закупи Narcan директно от аптека. Законът позволява на фармацевтите да отпускат Narcan без лекарско предписание. Ако имате застраховка, вашият фармацевт може да е в състояние да таксува цената на Narcan към вашия застрахователен план.

Всичко, което трябва да направите, е да попитате вашия фармацевт за Narcan. Или ако предпочитате, можете да предадете тази помощ на Narcan на вашия фармацевт. Вашият лекар може също да изпрати рецепта, но това не е задължително.

Говорете с Вашия фармацевт или лекар, ако имате въпроси или притеснения относно Narcan спрей за нос.

Ето някои примери за въпроси, които може да искате да зададете:

  • Какво мога да направя, за да намаля риска от предозиране с опиоиди?
  • Колко дози Narcan трябва да държа под ръка в случай на предозиране с опиоиди?
  • Колко дълго е подходящ за употреба всеки спрей за нос Narcan?

Попитайте фармацевт

Въпрос:

Ако Narcan действа, като блокира ефектите на опиоидите, защо понякога са необходими многократни дози Narcan за лечение на предозиране с опиоиди?

Анонимен пациент

A:

Понякога са необходими множество дози Narcan за лечение на предозиране с опиоиди, тъй като активното лекарство в Narcan (налоксон) не продължава да действа в тялото толкова дълго, колкото повечето опиоиди. Тъй като лекарството започне да изтича, е възможно човекът да се върне и да започне отново да показва признаци на предозиране, включително проблеми с дишането.

Поради тази причина е важно да се даде друга доза Narcan, ако човекът не се събуди или не започне да диша нормално в рамките на 2 до 3 минути. Ето защо е от решаващо значение да се обадите на 911, след като дадете първата доза Narcan, дори ако човекът се събуди.

Ако имате други въпроси относно това как действа Narcan, говорете с Вашия фармацевт.

Алекс Брюър, PharmD, MBAОтговорите представляват мненията на нашите медицински експерти. Цялото съдържание е строго информационно и не трябва да се счита за медицински съвет.

Опровержение: Healthline положи всички усилия да се увери, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Въпреки това, тази статия не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да приемете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да покрива всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или нежелани реакции. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или лекарствената комбинация е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или за всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss