Добър ли е белият ориз при синдром на раздразнените черва?

Белият ориз може да бъде временно решение за успокояване на пристъпите на IBS поради ниското си съдържание на FODMAP и лесното храносмилане.

Синдромът на раздразнените черва (IBS) е стомашно-чревно разстройство, характеризиращо се с коремна болка, подуване на корема и промени в навиците на червата.

Много с IBS управляват симптомите си чрез диета с ниско съдържание на FODMAP (ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли), която избягва ферментиращите въглехидрати, за които е известно, че предизвикват симптоми.

Белият ориз се счита за едно от зърнените култури с най-ниско съдържание на FODMAP. Лесно се смила и е по-малко вероятно да причини храносмилателни проблеми.

Нека да разгледаме как белият ориз може да помогне за справяне със симптомите на IBS и да проучим защо алтернативните опции могат да бъдат по-подходящи за определени индивиди.

Дали белият ориз е добър вариант по време на обостряне на IBS?

Белият ориз често е добър вариант по време на обостряне на IBS, защото е ниско съдържание на ферментиращи въглехидрати (FODMAP), които могат да влошат симптомите. Лесно се смила и като цяло се понася добре от повечето хора с IBS.

Яденето на бял ориз твърде често обаче може да не е препоръчително, тъй като обработката му премахва фибрите, витамините и минералите, а високият му гликемичен индекс може да повлияе на нивата на кръвната захар.

Други зърнени култури като киноа, овесени ядки, полента и тестени изделия без глутен също могат да бъдат добър избор в зависимост от вашите индивидуални поносимости и предпочитания. Може да бъде полезно да експериментирате с различни опции, за да видите какво работи най-добре за вас.

Как оризът помага при IBS?

Оризът, особено белият ориз, често се препоръчва за хора с IBS поради ниското му съдържание на FODMAP. FODMAPs са ферментиращи въглехидрати, които могат да предизвикат симптоми при някои хора с IBS.

А 2020 преглед установи, че диета с ниско съдържание на FODMAP е ефективна за справяне със симптомите на IBS, като е от полза за повечето хора. Диетата действа чрез намаляване на осмотичното натоварване (количеството вещества, които изтеглят вода в червата) и газовете в червата, но нейните дългосрочни ефекти и рискове се нуждаят от повече изследвания.

Освен това белият ориз е лесен за смилане, което може да бъде полезно за хора с чувствителна храносмилателна система. Той осигурява мек източник на въглехидрати, който може да помогне за успокояване на стомаха и да осигури нежен източник на енергия, без да дразни храносмилателната система.

Може ли белият ориз да ви помогне да избегнете обостряне на IBS?

Белият ориз е по-малко вероятно да предизвика симптоми на IBS, но не е задължително да се разглежда като превантивна мярка за обостряне.

Фокусът при управлението на IBS обикновено е върху идентифицирането и избягването на задействащите фактори, поддържането на балансирана диета и управлението на стреса. В някои случаи могат да бъдат предписани и лекарства, които да помогнат за справяне със симптомите.

Проучванията показват, че други интервенции като акупунктура, когнитивно-поведенческа терапия (CBT), хипнотерапия, медитация и йога също са толкова ефективни, колкото диета с ниско съдържание на FODMAP за намаляване на симптомите на IBS.

Като цяло лечението на IBS може да включва холистичен подход, включващ медицинско лечение, промени в начина на живот, диетични адаптации и поведенческа терапия.

Кой вид ориз е най-подходящ за IBS?

Белият ориз често се счита за най-добрият вариант за IBS поради по-ниското си съдържание на фибри, което го прави по-лесен за смилане и по-малко вероятно да предизвика симптоми.

Белият ориз обаче е с високо съдържание на въглехидрати, което може да причини скокове в нивата на кръвната захар. Това може да бъде съображение за лица, управляващи диабет или изложени на риск от развитие на такъв.

А проучване от 132 373 индивида в 21 страни установиха, че по-високата консумация на бял ориз, 450 грама или 3 чаши на ден, е свързана с повишен риск от развитие на диабет, особено в Южна Азия. Други региони обаче показаха скромна, незначителна връзка, което предполага, че констатациите може да са по-приложими при определени популации.

За тези, които се притесняват от нивата на кръвната захар или търсят повече хранителни вещества, други сортове ориз, като кафяв ориз и ориз басмати, също са с ниско съдържание на FODMAP и може да са подходящи.

В крайна сметка е важно да слушате тялото си и да изберете вида ориз, който най-добре отговаря на вашите нужди.

Какви други зърнени храни можете да ядете с IBS?

Има няколко зърна с ниско съдържание на FODMAP, които обикновено се понасят добре от хора с IBS, включително следните:

  • киноа
  • овесени ядки (без глутен)
  • просо
  • елда
  • полента
  • царевично брашно

Как да въведем храни в елиминационна диета

Елиминиращата диета за IBS включва премахване на определени храни, които могат да предизвикат симптоми, и след това повторното им въвеждане, за да видите как ви влияят.

За да включите конкретен вид храна, като ориз, започнете с премахване на всички потенциални задействащи храни, включително други зърнени храни, за няколко седмици. След това постепенно въведете отново ориза, докато наблюдавате симптомите си. Ако не създава проблеми, можете да продължите да го включвате в диетата си.

Долен ред

Белият ориз може да помогне при IBS, тъй като е с ниско съдържание на FODMAP и е лесен за смилане, което може да намали риска от отключване на симптоми. Това обаче не е безупречен метод и други интервенции, като акупунктура и CBT, се оказаха също толкова успешни.

За да видите дали белият ориз помага за намаляване на пристъпите, можете да опитате да го включите в диетата си за определен период от време, докато наблюдавате симптомите си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss