Диетата Шангри-Ла

Една от най-странните диети, станали популярни през последните години, диетата Шангри-Ла е плод на идеята на професора по психология Сет Робъртс. Според Робъртс, диетата е наречена така, за да създаде образи на измислената хималайска общност, защото, точно както Шангри-Ла се свързва с мир и спокойствие, Робъртс каза: „Тази диета успокоява хората с храната.“ Името е доста причудливо, а и диетата е доста ексцентрична. Има само едно правило: Вземете 1-3 супени лъжици екстра лек зехтин и/или 1-2 супени лъжици захарна вода два пъти дневно, между храненията.

Според Робъртс тялото се научава да свързва особено ароматните храни с калории, като по този начин ни води към прекомерно удоволствие в любимите ни храни. Резултатът? Неконтролируемо наддаване на тегло. Робъртс предложи, че като консумирате зехтин и захарна вода, които имат калории, но с малко вкус, можете да научите тялото си да спре да свързва вкуса с калориите. В крайна сметка тялото ви ще иска по -малко от каквито и храни да ядете. Идеята е, че тялото има „зададена точка“, ниво на тегло, което се стреми да поддържа.

Робъртс вярва, че ключът към загубата на тегло е контролирането на теглото, което тялото ви иска да поддържа, чрез разбиране как различните храни могат да увеличат или намалят зададената точка. По-конкретно, той вярва, че чрез консумация на зехтин и захарна вода-това, което той нарича „храни с нулева точка“-човек може да намали зададената им точка до по-ниско тегло.

Други предложения (но не и изисквания) на диетата Шангри-Ла: Спирайте носа си по някакъв начин, за да избегнете миризмата на добри храни, като по този начин ги правите по-малко ароматни, ядете непознати храни, защото непознати асоциации помагат да се намали зададената точка (една от „Робъртс“ предложенията бяха да се сложи канела на пица) и да се ядат меки храни, когато е възможно, като пюрирани зеленчуци, обикновен бульон за супа и хляб без масло.

Обещанието

Рекламира се като „без глад, яжте всичко, план за отслабване“. Диетата обещава свобода от глад и глад, като научи тялото си да иска по -малко храна. След като сте обучили тялото си да иска по -малко храна, ще можете да ядете каквото искате, защото ще искате само малко количество и малко количество от нищо няма да навреди.

Диетата Шангри-Ла се рекламира като промяна в парадигмата в разбирането за диета. Робъртс твърди, че неговата система се основава на по -добро разбиране за това как работят системите за контрол на теглото в сравнение с други диети. Твърдението му беше, че досега почти всички програми за отслабване неправилно се фокусираха върху строг контрол на порциите – изисквайки да се извади един или друг вид храна от менюто ви. Диетата Шангри-Ла обещава, че няма да се налага да изваждате нищо, за да отслабнете успешно. Всъщност всичко, което трябва да направите, е да добавите малко количество допълнително лек зехтин или захарна вода към ежедневния си прием на храна и ще сте готови да започнете да сваляте килограми. Робъртс каза, че диетата Шангри-Ла е „почти толкова лесна, колкото приемането на хапче, и 100 пъти по-безопасна и по-евтина“.

Предимства и недостатъци

Това е евтино и е относително безопасно. Тъй като храненията ви най-вероятно ще се състоят от същите видове храни, които сте приемали преди започване на диетата Шангри-Ла, диетата вероятно няма да доведе до загуба на важни хранителни вещества или витамини. Това е също толкова евтино, колкото идват плановете за диета.

Диетата Шангри-Ла е привлекателна в много отношения. Това е много просто и не изисква значителни промени в начина на живот. Всъщност един от ключовите му принципи е, че не е нужно да изваждате нищо от диетата или живота си; трябва само да добавите. Няма забранени видове храни, така че ще се хареса на тези, които не желаят да се откажат от любимите си. Няма нищо от типичното броене на калории или физически упражнения, които обикновено плашат хората от диета.

От друга страна, не много хора ще се радват да ядат целенасочено мека храна, а приемът на редовни лъжици зехтин или захарна вода може да бъде неудобен. Диетата няма насоки за контрол на порциите и не полага усилия да промени това, което човек всъщност яде. Само добавянето на захарна вода и зехтин към ежедневието на нездравословна храна няма да ви помогне да отслабнете или да бъдете по -здрави. Диетата предполага, че хората ще желаят по -малко храна.

И тук се крие най-обезпокоителният аспект на този план за диета: Логиката на диетата Shangri-La противоречи на голяма част от настоящата професионална мъдрост относно отслабването и журито все още не е наясно дали всъщност има легитимна научна основа за Теория на зададената точка на Робъртс. Голяма част от доказателствата на Робъртс се основават на самоекспериментиране.

С други думи: диетата Шангри-Ла може да не работи.

Healthline казва

Има известна наука, подкрепяща потенциала на зехтина да увеличи чувството за ситост. Малко проучване от 2013 г. установи, че добавянето на зехтин или просто ароматът на зехтин изглежда повишава ситостта.

Във втора част от изследването изследователите са тествали кисело мляко, обогатено само с аромат на зехтин, и са установили, че групата, която е консумирала кисело мляко без аромат на зехтин, изяжда средно със 176 калории повече всеки ден, отколкото групата, на която е даден аромат на зехтин кисело мляко.

Един проблем с основата на диетата Шангри-Ла е твърдението, че ароматните, вкусни храни угояват. Въпреки че в някои случаи това може да е вярно, това определено не е факт. От една страна, вкусът е въпрос на мнение. По -важното е, че има хиляди и хиляди рецепти за вкусни храни, които също са здравословни.

Още по-голямо безпокойство е, че планът Shangri-La не полага усилия да се справи с каквито и да било фактори на начина на живот, като например физическата активност или психологическите компоненти на контрола на теглото. Няма насоки за това колко или каква храна се яде; диетата просто предполага, че хората ще започнат да ядат по -малко, ако добавят захарна вода и зехтин към ежедневието си. Без да се заемем с по-фундаменталните аспекти на управлението на теглото, е трудно да се види как временно намаляване на апетита ще работи, за да доведе до дългосрочни резултати при загуба на тегло. И накрая, Healthline препоръчва всеки хранителен план да бъде придружен от увеличаване на физическата активност.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss