Диабетна нефропатия

Какво е диабетна нефропатия?

Диабетната нефропатия е вид прогресиращо бъбречно заболяване, което може да се появи при хора с диабет. Той засяга хора с диабет тип 1 и тип 2 и рискът се увеличава с продължителността на заболяването и други рискови фактори като високо кръвно налягане и фамилна анамнеза за бъбречно заболяване.

Над 40 процента от случаите на бъбречна недостатъчност са причинени от диабет и се смята, че приблизително 180 000 души живеят с бъбречна недостатъчност, причинена от усложнения на диабета. Диабетът също е най-често причина за терминален стадий на бъбречно заболяване (ESRD). ESRD е петият и последен стадий на диабетната нефропатия.

Диабетната нефропатия прогресира бавно. С навременното лечение можете да забавите или дори да спрете прогресията на заболяването. Не всеки, който развие диабетна нефропатия, ще прогресира до бъбречна недостатъчност или ESRD, а наличието на диабет не означава, че ще развиете диабетна нефропатия.

Какви са симптомите на диабетна нефропатия?

Ранните етапи на увреждане на бъбреците често не причиняват забележими симптоми. Може да не изпитате никакви симптоми, докато не сте в късните стадии на хронично бъбречно заболяване.

Симптомите на ESRD могат да включват:

 • умора
 • общо общо неразположение
 • загуба на апетит
 • главоболие
 • сърбеж и суха кожа
 • гадене или повръщане
 • подуване на ръцете и краката

Какво причинява диабетна нефропатия?

Всеки ваш бъбрек има около един милион нефрона. Нефроните са малки структури, които филтрират отпадъците от кръвта ви. Диабетът може да доведе до удебеляване и белези на нефроните, което ги прави по-малко способни да филтрират отпадъците и да отстраняват течността от тялото. Това ги кара да изпускат в урината ви вид протеин, наречен албумин. Албуминът може да бъде измерен, за да помогне за диагностициране и определяне на прогресията на диабетна нефропатия.

Точната причина за това при хора с диабет е неизвестна, но се смята, че високите нива на кръвната захар и високото кръвно налягане допринасят за диабетната нефропатия. Постоянно високата кръвна захар или нивата на кръвното налягане са две неща, които могат да увредят бъбреците ви, което ги прави неспособни да филтрират отпадъците и да отстраняват водата от тялото ви.

Доказано е, че други фактори увеличават риска от диабетна нефропатия, като:

 • да бъдеш афроамериканец, испанец или американски индианец
 • с фамилна анамнеза за бъбречно заболяване
 • развитие на диабет тип 1 преди да навършите 20 години
 • пушене
 • наднормено тегло или затлъстяване
 • има други усложнения от диабет, като очни заболявания или увреждане на нервите

Как се диагностицира диабетната нефропатия?

Ако имате диабет, най-вероятно Вашият лекар ще Ви извършва годишни изследвания на кръв и урина, за да провери за ранни признаци на увреждане на бъбреците. Това е така, защото диабетът е рисков фактор за увреждане на бъбреците. Общите тестове включват:

Тест за урина за микроалбуминурия

Тест за урина за микроалбуминурия проверява за албумин в урината. Нормалната урина не съдържа албумин, така че наличието на протеин в урината е признак за увреждане на бъбреците.

BUN кръвен тест

BUN кръвен тест проверява наличието на уреен азот в кръвта ви. Азотът на урея се образува, когато протеинът се разгражда. По-високи от нормалните нива на азот урея в кръвта Ви може да са признак на бъбречна недостатъчност

Кръвен тест за серумен креатинин

Кръвен тест за серумен креатинин измерва нивата на креатинин в кръвта Ви. Вашите бъбреци премахват креатинина от тялото ви, като изпращат креатинин в пикочния мехур, където се освобождава с урината. Ако бъбреците ви са увредени, те не могат да премахнат правилно креатинина от кръвта ви.

Високите нива на креатинин в кръвта Ви може да означават, че бъбреците Ви не функционират правилно. Вашият лекар ще използва нивото на креатинина, за да оцени скоростта на гломерулна филтрация (eGFR), която помага да се определи колко добре работят бъбреците Ви.

Бъбречна биопсия

Ако Вашият лекар подозира, че имате диабетна нефропатия, той може да назначи бъбречна биопсия. Бъбречната биопсия е хирургическа процедура, при която се отстранява малка проба от единия или двата ви бъбрека, така че да може да се разглежда под микроскоп.

Етапи на бъбречно заболяване

Ранното лечение може да помогне за забавяне на прогресията на бъбречното заболяване. Има пет етапа на бъбречно заболяване. Етап 1 е най-лекият стадий и функционалността на бъбреците може да бъде възстановена с лечение. Етап 5 е най-тежката форма на бъбречна недостатъчност. На етап 5 бъбрекът вече не функционира и ще трябва да имате диализа или бъбречна трансплантация.

Вашата скорост на гломерулна филтрация (GFR) може да се използва, за да помогне на Вашия лекар да определи стадия на Вашето бъбречно заболяване. Познаването на вашия стадий е важно, защото това ще повлияе на вашия план за лечение. За да изчисли Вашия GFR, Вашият лекар ще използва резултатите от кръвен тест за креатинин заедно с Вашата възраст, пол и физика.

сцена GFR Повреди и функционалност
Етап 1 90+ най-лек стадий; бъбреците имат известно увреждане, но все още функционират на нормално ниво
Етап 2 89-60 бъбреците са повредени и имат известна загуба на функционалност
Етап 3 59-30 бъбреците са загубили до половината от своята функционалност; също може да доведе до проблеми с костите ви
Етап 4 29-15 тежко увреждане на бъбреците
Етап 5 бъбречна недостатъчност; ще се нуждаете от диализа или бъбречна трансплантация

Как се лекува диабетната нефропатия?

Няма лечение за диабетна нефропатия, но лечението може да забави или спре прогресията на заболяването. Леченията се състоят в поддържане на нивата на кръвната захар под контрол и нивата на кръвното налягане в рамките на целевия им диапазон чрез лекарства и промени в начина на живот. Вашият лекар ще препоръча и специални промени в диетата. Ако бъбречното ви заболяване прогресира до ESRD, ще се нуждаете от по -инвазивни лечения.

Лекарства

Редовното проследяване на нивата на кръвната Ви захар, използването на подходящи дози инсулин и приемането на лекарства според указанията на Вашия лекар може да поддържа нивата на кръвната Ви захар под контрол. Вашият лекар може да Ви предпише АСЕ инхибитори, блокери на ангиотензин рецепторите (ARB) или други лекарства за кръвно налягане, за да поддържате нивата на кръвното Ви налягане по-ниски.

Диета и други промени в начина на живот

Вашият лекар или диетолог ще ви помогне да планирате специална диета, която е лесна за бъбреците ви. Тези диети са по-рестриктивни от стандартната диета за хора с диабет. Вашият лекар може да препоръча:

 • ограничаване на приема на протеини
 • консумация на здравословни мазнини, но ограничаване на консумацията на масла и наситени мастни киселини
 • намаляване на приема на натрий до 1500 до 2000 mg/dL или по-малко
 • ограничаване на консумацията на калий, което може да включва намаляване или ограничаване на приема на храни с високо съдържание на калий като банани, авокадо и спанак
 • ограничаване на консумацията на храни с високо съдържание на фосфор, като кисело мляко, мляко и преработени меса

Вашият лекар може да ви помогне да разработите персонализиран диетичен план. Можете също така да работите с диетолог, който да ви помогне да разберете по-добре как да балансирате най-добре храните, които ядете.

Научете повече: Как да управлявате диабета с диета, съобразена с въглехидратите »

Вашият лекар може също да Ви препоръча план за упражнения, за да поддържате ниското кръвно налягане и бъбреците си здрави.

Лечение на ESRD

Ако имате ESRD, вероятно ще се нуждаете от диализа или бъбречна трансплантация, в допълнение към лечението на по-ранни стадии на бъбречно заболяване.

Диализата е процедура, която помага да се филтрира отпадъците от кръвта ви. Има два основни вида диализа: хемодиализа и перитонеална диализа. Вашият лекар ще Ви помогне да решите кое е най -доброто за Вас.

Другият вариант за лечение е бъбречна трансплантация. За бъбречна трансплантация, бъбрек от донор ще бъде поставен в тялото ви. Успехът на диализата и бъбречната трансплантация е различен за всеки човек.

Какви са перспективите за диабетна нефропатия?

Прогресирането на заболяването зависи от много фактори. Следването на план за лечение и извършването на препоръчителни промени в начина на живот могат да забавят прогресията на заболяването и да поддържат бъбреците ви здрави по -дълго.

Съвети за здрави бъбреци

Ако сте били диагностицирани с диабет, има стъпки, които можете да предприемете, за да поддържате бъбреците си здрави и да намалите риска от диабетна нефропатия.

 • Поддържайте нивата на кръвната си захар в целевия диапазон.
 • Управлявайте кръвното си налягане и се лекувайте за високо кръвно налягане.
 • Ако пушите, откажете се. Работете с Вашия лекар, ако имате нужда от помощ за намиране и придържане към план за спиране на тютюнопушенето.
 • Отслабнете, ако сте с наднормено тегло или затлъстяване.
 • Поддържайте здравословна диета с ниско съдържание на натрий. Съсредоточете се върху яденето на пресни или замразени продукти, постно месо, пълнозърнести храни и здравословни мазнини. Ограничете приема на преработени храни, които могат да бъдат заредени със сол и празни калории.
 • Направете упражненията редовна част от вашата рутина. Започнете бавно и не забравяйте да работите с Вашия лекар, за да определите най -добрата тренировъчна програма за Вас. Упражнението може да ви помогне да поддържате здравословно тегло и да намалите кръвното си налягане.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss