Детско затлъстяване

Какво е детското затлъстяване?

Децата, които имат индекс на телесна маса (ИТМ) на същото ниво или по-висок от 95 процента от техните връстници, се считат за затлъстели. BMI е инструмент, използван за определяне на вашето „тегло състояние“. BMI се изчислява въз основа на вашата височина и тегло. Вашият ИТМ процентил (където стойността ви на ИТМ пада спрямо други хора) след това се определя с помощта на вашия пол и възраст.

Детското затлъстяване е сериозна заплаха за здравето на децата. Децата в категорията със затлъстяване са надминали просто наднорменото тегло и са изложени на риск от редица хронични здравословни състояния. Лошото здраве, произтичащо от детското затлъстяване, може да продължи и в зряла възраст.

Затлъстяването в детска възраст не засяга само физическото здраве. Децата и тийнейджърите с наднормено тегло или затлъстяване могат да изпаднат в депресия и да имат лошо самочувствие и самочувствие.

Причини за детското затлъстяване

Семейната история, психологическите фактори и начинът на живот играят роля в затлъстяването при децата. Децата, чиито родители или други членове на семейството са с наднормено тегло или затлъстяване, е по-вероятно да последват примера. Но основната причина за детското затлъстяване е комбинацията от твърде много ядене и твърде малко упражнения.

Лоша диета, съдържаща високи нива на мазнини или захар и малко хранителни вещества, може да накара децата да наддават бързо на тегло. Бързото хранене, бонбоните и безалкохолните напитки са често срещани виновници. Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ (HHS) съобщава, че 32% от подрастващите момичета и 52% от подрастващите момчета в Съединените щати пият 24 унции сода – или повече – на ден.

Удобните храни, като замразени вечери, солени закуски и консервирани тестени изделия, също могат да допринесат за нездравословно наддаване на тегло. Някои деца затлъстяват, защото родителите им не знаят как да избират или приготвят здравословни храни. Други семейства може да не могат лесно да си позволят пресни плодове, зеленчуци и месо.

Недостатъчната физическа активност може да бъде друга причина за детското затлъстяване. Хората от всички възрасти са склонни да наддават на тегло, когато са по-малко активни. Упражнението изгаря калории и ви помага да поддържате здравословно тегло. Децата, които не са насърчавани да бъдат активни, може да са по-малко склонни да изгарят допълнителни калории чрез спорт, време на детската площадка или други форми на физическа активност.

Психологическите проблеми също могат да доведат до затлъстяване при някои деца. Децата и тийнейджърите, които са отегчени, стресирани или депресирани, могат да ядат повече, за да се справят с негативните емоции.

Здравни рискове, свързани с детското затлъстяване

Децата със затлъстяване имат по-висок риск от развитие на здравословни проблеми, отколкото техните връстници, които поддържат здравословно тегло. Диабет, сърдечни заболявания и астма са сред най-сериозните рискове.

Диабет

Диабет тип 2 е състояние, при което тялото ви не метаболизира правилно глюкозата. Диабетът може да доведе до очни заболявания, увреждане на нервите и бъбречна дисфункция. Децата и възрастните с наднормено тегло са по-склонни да развият диабет тип 2. Въпреки това, състоянието може да бъде обратимо чрез промени в диетата и начина на живот.

Сърдечно заболяване

Високият холестерол и високото кръвно налягане повишават риска от бъдещи сърдечни заболявания при деца със затлъстяване. Храните с високо съдържание на мазнини и сол могат да доведат до повишаване на нивата на холестерола и кръвното налягане. Инфаркт и инсулт са две потенциални усложнения на сърдечните заболявания.

астма

Астмата е хронично възпаление на дихателните пътища на белите дробове. Затлъстяването е най-честата коморбидност (когато две заболявания се появяват при едно и също лице по едно и също време) с астма, но изследователите не са сигурни как точно са свързани двете състояния. Според скорошно проучване, публикувано в списанието Изследвания и практика за астма, около 38% от възрастните с астма в Съединените щати също са с наднормено тегло. Същото проучване установи, че затлъстяването може да бъде рисков фактор за по-тежка астма при някои, но не при всички хора със затлъстяване.

Нарушения на съня

Децата и тийнейджърите, които са със затлъстяване, също могат да страдат от нарушения на съня, като прекомерно хъркане и сънна апнея. Допълнителното тегло в областта на шията може да блокира дихателните им пътища.

Болка в ставите

Вашето дете може също да изпита скованост в ставите, болка и ограничен обхват на движение от носенето на наднормено тегло. В много случаи отслабването може да премахне проблемите със ставите.

Здравословно хранене и хранене за деца със затлъстяване

Промяната на хранителните навици на децата със затлъстяване е абсолютно необходима. Родителското влияние оформя хранителните модели на вашето дете. Повечето деца ядат това, което родителите им купуват, така че здравословното хранене трябва да започне с вас.

Започнете основното си хранене, като ограничите сладките и безалкохолните напитки в дома си. Дори напитките, направени от 100-процентов сок, могат да бъдат с високо съдържание на калории. Вместо това сервирайте вода и нискомаслено или обезмаслено мляко с храна. Намалете консумацията на бързо хранене и полагайте съзнателни усилия да готвите повече. Приготвянето на храна и съвместното хранене е не само здравословно в хранителен смисъл, но е и отличен начин да се промъкнете в семейно време.

Центрирайте ястията и закуските си около пресни храни вместо преработени продукти, печени продукти или солени закуски. Опитвам:

  • пресни плодове и зеленчуци
  • постни протеини, като пилешко и рибно
  • пълнозърнести храни, като кафяв ориз, пълнозърнести тестени изделия и пълнозърнест хляб
  • нискомаслени млечни продукти, включително обезмаслено мляко, нискомаслено обикновено кисело мляко и нискомаслено сирене

Вероятно е вашето дете с наднормено тегло или затлъстяване да отслабне, докато преминава към по-здравословен начин на хранене. Консултирайте се с вашия педиатър, ако не настъпи загуба на тегло. Може да се нуждаете от допълнителна помощ от диетолог или диетолог.

Промени в начина на живот за борба със затлъстяването при децата

Има няколко различни стратегии, които могат да помогнат за предотвратяване на детското затлъстяване.

Увеличете физическата активност

Увеличете нивото на физическа активност на детето си, за да му помогнете да отслабне безопасно. Използвайте думата „активност“ вместо „упражнение“ или „тренировка“, за да ги заинтересувате. Играта на скакалци навън, например, може да бъде по-привлекателна за 7-годишно дете, отколкото джогинг около блока. Помислете дали да насърчите детето си да опита спорт, към който е проявило интерес.

В Центрове за контрол и превенция на заболяванията в САЩ препоръчва на децата да упражняват поне един час дневно, за да останат здрави.

Още семейни дейности

Намерете дейности, на които цялото семейство може да се забавлява заедно. Това е не само чудесен начин за свързване, но също така помага на детето ви да се учи чрез пример. Пешеходният туризъм, плуването или дори играенето на таг могат да помогнат на детето ви да стане активно и да започне по пътя към по-здравословно тегло. Не забравяйте да променяте дейности, за да предотвратите скуката.

Намалете времето на екрана

Ограничете и времето на екрана. Децата, които прекарват няколко часа на ден, гледайки телевизия, играят компютърни игри или използват своите смартфони или други устройства, са по-склонни да имат наднормено тегло. Според проучвания, докладвани от Харвардското училище по обществено здраве, причината за това може да е двойна. Първо, времето на екрана изяжда времето, което вместо това може да бъде прекарано в извършване на физически дейности. И второ, повече време пред телевизора означава повече време за закуски и повече излагане на реклами за храни с високо съдържание на захар и мазнини, които съставляват повечето хранителни продукти.

Перспективи за детското затлъстяване

Затлъстяването при децата е сериозен проблем в Съединените щати. Въпреки това, с подходящо образование и подкрепа, децата могат да научат по-здравословни начини да се справят с проблемите си, да приготвят ястия и да останат активни. Тази подкрепа трябва да идва от възрастните в техния живот: родители, учители и други полагащи грижи. Помогнете на децата си да останат по-здрави за по-дълго, като им приготвяте питателни храни и ги насърчавате да тренират много.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss