Депресия: разбиране какво е и какво не е

Преживяването на депресия, дори в обикновения смисъл на думата, може да показва състояние на неразположение, което се квалифицира като заболяване.

Думите „болест“, „разстройство“ и „болест“ често се използват взаимозаменяемо в непринуден разговор, но не е задължително да са едни и същи.

В исторически план болестта е била използвана за описание на моменти, когато се чувствате зле. Това е термин, който обхваща както физическо, така и психологическо страдание. „Чувствам се зле“ е подобно на „разболявам се“.

„Разстройство“ е медицинският термин за заболявания, които увреждат важни области на физическата и психическата функция. Разстройствата често са постоянни и представляват дългосрочни ежедневни предизвикателства пред нормалната функция.

Болестите могат да бъдат причина за разстройства, но „заболяване“ обикновено се отнася до патофизиологичен процес, протичащ в тялото. Сърдечните заболявания, например, описват процеси, засягащи притока на кръв към сърцето.

Съгласно тези дефиниции депресията се квалифицира както като заболяване, така и като разстройство, а някои изследвания подкрепят включването й и като заболяване.

Счита ли се депресията за болест?

да Депресията се счита за заболяване и разстройство.

Посочено е като голямо депресивно разстройство (MDD) в Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства, 5th издание, редакция на текста (DSM-5-TR), клинично ръководство за диагностициране на психични заболявания.

Според DSM-5-TR психичните разстройства са състояния, при които симптомите причиняват значителни смущения във вашето познание, емоционална регулация или поведение. Тези симптоми обикновено са свързани със сериозен дистрес и увреждане в социалните, професионалните и други важни области на функциониране.

Психичните разстройства в DSM-5-TR са преживявания извън културните норми.

Болест ли е депресията?

Дали депресията може да се класифицира като заболяване остава тема на дебат.

С нарастването на разбирането за причините за депресията и нейните биологични основи, все повече експерти подкрепят включването й като заболяване.

В изследователска статия от 2016 г. авторите обясняват, че депресията не само има свои собствени биологични характеристики, но може също да допринесе за други болестни процеси в тялото, като възпаление, активност на тромбоцитите и активност на автономната нервна система.

По този начин, твърдят те, депресията отговаря на определението за системно заболяване (на цялото тяло).

Депресията емоция ли е?

В много немедицински условия „депресията“ е станала взаимозаменяема с „тъга“, но депресията не е емоция.

Депресията е разстройство на психичното здраве. То включва негативни чувства като тъга, ужас и отчаяние, но не е емоция сама по себе си.

Думата „депресиран“ просто означава отпаднал, понижен. Естествено е да имате дни, в които да се чувствате отчаяни или да изживеете моменти на тъга и загуба в живота. През тези периоди може да имате депресивно настроение, но не непременно психично състояние, което може да се диагностицира.

Дали депресията е генетична?

Генетиката може да играе роля в вероятността да изпитате MDD, но няма ясна връзка, която да показва, че генетиката причинява депресия.

Как са свързани двете изглежда е сложно. Продължават изследванията, за да се проучи дали генетиката причинява депресия, влияе върху нейното прогресиране или може да бъде свързана със специфични варианти на разстройството.

А 2018 прегледнапример, установи, че генетиката има само малък принос за прогресирането на депресията, вероятно чрез вторични механизми като производството на цитокини и прекъсване на неврогенезата, производството на нови неврони в мозъка.

А проучване, направено през 2022 г използвайки данни от повече от 500 000 души, е установено, че генетиката може значително да повлияе на развитието на депресия в ранна възраст.

Увреждане ли е депресията?

да Депресията може да се класифицира като увреждане, ако ви пречи да се занимавате с дейности или да взаимодействате със света около вас.

Центровете за контрол на заболяванията (CDC) показват уврежданията могат да бъдат състояния на тялото или ума, които причиняват:

  • физическо или умствено увреждане
  • ограничение на активността
  • ограничение за участие

Някои от характерните симптоми на депресия включват увреждане. Когнитивно увреждане, хронична умора и загуба на интерес към самомотивирани дейности са всички начини, по които депресията може да ограничи способността ви да се ангажирате със света около вас.

Голямото депресивно разстройство е посочено в Закона за американците с увреждания (ADA) като увреждане, което може да ви даде право на настаняване на работното място.

Въпреки че ADA не поддържа пълен списък на състояния, които потенциално се квалифицират като увреждания, неговият документ за насоки за психиатрично прилагане назовава MDD и други разстройства, които включват признаци на депресия, като биполярно разстройство.

Научете повече за кандидатстването за инвалидност с депресия тук.

Лечима ли е депресията?

Няма лек за депресията, но това не означава, че ще изпитвате симптоми през целия си живот. Има много лечения и терапии, предназначени да намалят симптомите и да подобрят психичното ви здраве.

За да има лек за депресията, трябва да сте в състояние да кажете с пълна сигурност, че симптомите никога няма да се върнат, след като изчезнат.

Депресията няма ясна патология и това прави невъзможно да се каже дали основната причина е напълно разрешена.

Това, което знаем е, че клиничните проби показват, че 75% от хората, живеещи с депресия, ще преживеят множество епизоди.

Анализ данни от 2011гвсе още се използва в текущи изследвания модели, показва, че има 60% шанс за рецидив на MDD след първия ви епизод. С всеки допълнителен епизод шансът ви за повторение се увеличава.

Това все още означава, че много хора никога нямат повече от един епизод на голяма депресия. Само защото симптомите изчезват обаче, не означава, че състоянието е окончателно излекувано.

Живот с депресия

Депресията е разстройство, което може да засегне основни области от живота ви. Ако по което и да е време се почувствате претоварени или имате мисли за самонараняване, можете да говорите с представител на психичното здраве, като се обадите на националната линия за помощ на SAMHSA на 1-800-662-4357.

За спешни случаи на психично здраве можете също да наберете 988 за да стигнете до Националната спасителна линия за самоубийства и кризи.

За да научите повече за депресията или да намерите ресурси и подкрепа наблизо, можете да посетите:

  • Асоциация за тревожност и депресия на Америка (ADAA)
  • Национален алианс за психични заболявания (NAMI)
  • Психично здраве Америка: Групи за подкрепа

Депресията не е просто настроение или емоция. Това е заболяване, психично разстройство, а според някои и заболяване, което засяга цялото тяло.

Въпреки че няма лек за депресия, лечението може да помогне за облекчаване на симптомите и да намали вероятността от рецидив.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss