Деменция с телца на Леви (LBD) и болестта на Паркинсон: Как се различават?

Това са различни, но свързани неврологични заболявания, които могат да причинят проблеми с движението, мисленето и паметта. Не съществува лечение и за двете, но правилната диагноза и лечение могат да помогнат за подобряване на качеството на живот.

CGN089/Shutterstock

Деменцията с телцата на Леви (LBD) и болестта на Паркинсон (PD) са разстройства, които оказват влияние върху способността на някого да се движи и мисли. Те имат много прилики, но и някои важни разлики.

PD е неврологично разстройство, което засяга двигателните движения. С напредването на болестта тя може също да повлияе на начина, по който човек мисли и паметта му. Междувременно LBD е общ термин за две неврокогнитивни разстройства, които засягат основно паметта и мисленето. Болестта може също да повлияе на движенията на човек.

Прочетете за повече относно това как LBD е свързано с PD, включително разликите и какви лечения могат да помогнат и при двете състояния.

Каква е разликата между деменция с телца на Леви и болест на Паркинсон?

Както PD, така и LBD имат различни характеристики.

Например и двете са причинени от протеинови отлагания в мозъка. Тези протеинови отлагания се състоят от алфа-синуклеин, които се наричат ​​телца на Леви. И двете са хронични и прогресиращи, което означава, че са склонни да се влошават с времето. Както болестта на Паркинсон, така и LBD засягат съответно около 1 милион души в Съединените щати. И двете нямат лек.

По-конкретно:

  • PD се причинява от смъртта на нервните клетки в част от мозъка, която контролира движението, базалните ганглии. Причинява хаотични и неконтролируеми движения (треперене, треперене и т.н.) и проблеми с координацията и баланса. С течение на времето засегнатите могат също да развият деменция.
  • LBD се причинява от протеинови отлагания на алфа-синуклеин (наричани също телца на Lewy) в мозъка и това засяга когнитивните способности. Това е вид деменция, състояние, характеризиращо се с проблеми с мисленето, езика и паметта.

Ключовата разлика? PD е двигателно разстройство (засяга движенията), а LBD е когнитивно разстройство (засяга мисленето).

Деменция с телца на Леви или деменция с телца на Леви?

Терминът „деменция с телца на Леви“ всъщност е общ термин, който обхваща 2 различни вида деменция, които също могат да бъдат свързани с болестта на Паркинсон. Първият тип е деменция от болестта на Паркинсон (PDD), а вторият е деменция с телца на Леви (DLB).

Най-голямата разлика между двата вида деменция е редът, в който се появяват симптомите:

  • При PDD проблемите с движението се появяват преди симптомите на деменция. Като цяло, ако деменцията се появи след 12 месеца от болестта на Паркинсон, това се счита за PDD.
  • При DLB симптомите на деменция се появяват първи или в рамките на 12 месеца след болестта на Паркинсон.

Има ли връзка между тези две условия?

PD и LBD наистина са свързани.

И двете се причиняват от съвкупност от протеини в мозъка, наречени тела на Леви. Когато тези протеини увреждат мозъка, това води до проблеми с производството на невротрансмитери (допамин и ацетилхолин) в мозъка.

Изследователи са намерили подкрепа за генетична връзка между тези състояния (както и болестта на Алцхаймер). Вече бяха известни три генни връзки за тези състояния – GBA, APOEи SNCA. Допълнителни два гена – BIN1 и TMEM175 — също бяха открити като връзки.

Един от авторите на изследването обяснява“[A]Въпреки че болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон са молекулярно и клинично много различни заболявания, нашите резултати подкрепят идеята, че проблемите, които причиняват тези заболявания, могат да възникнат и при деменция с телца на Леви.

Как да разберете разликата въз основа на вашите симптоми

Ако вашите проблеми са започнали с треперене, треперене или други неконтролируеми движения, може да изпитвате PD. Ако вашите проблеми са започнали с проблеми с мисленето или паметта, може да изпитвате LBD.

Ето някои от класическите симптоми и на двете:

Деменция с телца на Леви болестта на Паркинсон
колебания в мисленето и паметта мускулна скованост
халюцинации бавно движение
объркване тремор
проблеми със съня проблеми с баланса и координацията
проблеми с движението (едновременно, по-късно начало) когнитивни проблеми (по-късно начало)
падане

Симптомите за двата типа деменция с телца на Lewy, PDD и DLB, може да се припокриват с напредването на всеки, което затруднява диагнозата.

Лекарите обикновено използват „1-годишно правило“ за помощ при диагностицирането:

  • При DLB симптомите на деменция трябва да започнат в рамките на 1 година след появата на симптомите.
  • С PDD, симптоми на деменция обикновено започва след 1 година.

Ако изпитвате някой от тези симптоми, най-добрият ви източник на информация е вашият лекар. Получаването на правилните тестове за правилна диагноза е важно, за да можете да получите подходящото лечение за вашето състояние.

Припокрива ли се лечението с тези състояния?

Леводопа е лекарство, което помага при движение на мускулите, скованост и течни движения (като ходене, ставане от леглото и т.н.). Това е лечение от първа линия за PD и се използва в по-ниски дози и за проблеми с движението, свързани с LBD. Изключение са случаите, когато хората с LBD имат халюцинации – това може да влоши този симптом.

Други обичайни лекарства за PD не се използват често при хора с LBD поради странични ефекти. По същия начин дълбоката мозъчна стимулация е хирургична процедура, която може да помогне при проблеми с движението, свързани с PD. Тази процедура обаче не се препоръчва за хора с LBD, тъй като може да влоши когнитивните проблеми.

Редовните упражнения и физическата терапия могат да помогнат с физическите ефекти на двете заболявания.

Лекарите могат също да препоръчат консултиране на хора с двете състояния. В противен случай лечението на LBD включва приемане на лекарства – донепезил, ривастигмин, клоназепам и други – за подобряване на симптомите на човек с напредване на болестта. Антипсихотичните лекарства могат също да се използват за лечение на по-значими поведенчески симптоми на LBD.

LBD и PD са различни, но свързани неврологични заболявания, които могат да причинят проблеми с движението, мисленето и паметта. Ако имате симптоми, които ви притесняват, уговорете час с вашия лекар.

Въпреки че няма лечение за нито едно от тези състояния, правилната диагноза и лечение могат да помогнат за подобряване на качеството на живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss