Да се ​​научите как да приемате тялото си в тийнейджърските си години

Животът в капиталистическо общество, което печели от хора, които не харесват телата си, може да бъде предизвикателство, особено за тийнейджърите. Но е възможно да се премине към приемане на тялото. Ето как да започнете.

Приемането на тялото означава да сте наред с тялото си – дори ако има определени неща, които то не прави, които бихте искали, или ако има определени физически качества, от които не сте напълно доволни.

„Някой, който приема тялото си, признава, че тялото му е само една част от това, което са, а не цялото“, казва гуруто на позитивните за тялото секс играчки и експерт по удоволствията Карли С., основател на Dildo or Dildon’t.

„Те разбират, че чувствата им към тялото им не трябва да доминират в това, което чувстват към себе си“, казва тя.

Приемането на тялото ви не означава непременно да вярвате, че тялото ви е перфектно или че имате естетически привлекателна физика. (Това е позитивността на тялото).

Можете да приемете тялото си и да ви е трудно с това, което правите или не носите, да имате дни с ниска увереност или да имате несигурност.

„Можете дори да приемете тялото си и все пак да искате да промените нещо във външния си вид по някакъв начин в бъдеще“, казва тя.

Какви фактори влияят върху начина, по който гледате на тялото си?

„Като хора, ние постоянно сме подхранвани с реторика за това как трябва да изглеждат телата ни и какво можем да направим, за да ги направим по-добри“, казва експертът по брандиране и дебел активист Меган Иксим, основател и изпълнител зад „That Fat Babe“.

Идва от реклами и приложения за запознанства, филми и списания, членове на семейството и приятели, емисии в социалните медии и социални събирания, казва тя.

„Ние живеем в капиталистическо общество, което печели от това, че хората мразят себе си, телата си и външния си вид“, казва Иксим.

„Тази машина за милиарди долари печели от собствения ни дискомфорт и омраза към телата ни“, казва тя.

Как изглежда положителното изображение на тялото?

„Позитивността на тялото е идеята, че приемате и обичате всички части на тялото си“, казва Иксим. „Това е идеята, че вярвате, че сте красиви и ще продължите да вярвате, че въпреки това тялото ви се развива и променя напред.“

На практика някой, който има положителен образ на тялото, може да си помисли (или дори да каже!) следното:

 • „Харесва ми начина, по който изглежда коремът ми в този изрязан топ.“
 • „Харесва ми, че можете да проследите различните повторения на тялото ми в моите стрии.“
 • „Обичам начина, по който изглеждат трапчинките на дупето ми в банския ми.“

Как изглежда неутралното изображение на тялото?

„Като цяло неутралността на тялото се счита за по-постижима перспектива за човешкото тяло“, казва Иксим.

Това включва приемане на тялото ви в различните му състояния, без непременно да изпитвате любов към него. Има по-малко акцент върху това как изглежда тялото ви и повече акцент върху това какво може да направи тялото ви.

Някой с неутрален образ на тялото може да гледа на тялото си като на машина, например:

 • „Радвам се, че тялото ми издържа на седмични тичания из квартала.“
 • „Използването на ръцете и ръцете ми, за да изследвам различни места в моята инвалидна количка, ми носи голяма радост.“
 • „Благодарен съм за тези крака, които ми позволяват да стоя на тях, докато танцувам цяла нощ.“

„Телесната неутралност може да бъде част от пътя на индивида към телесната позитивност“, казва Карли С. Но не е задължително – телесната неутралност е валидна дестинация сама по себе си.

Някои хора избират да не преследват позитивизма на тялото, защото не им се струва достъпен, докато други избират да не го преследват, защото не го смятат за необходим.

Как изглежда негативното изображение на тялото?

„Когато някой има негативна представа за тялото си, той обикновено води почти постоянен негативен диалог за това как изглежда“, казва Иксим.

Някой с негативен образ на тялото, казва тя, може да се окаже често:

 • желаейки да изглеждат различно
 • сравнявайки начина, по който изглеждат с другите
 • придирчиви неща относно външния им вид
 • изразходване на прекалено много време или пари за промяна на външния им вид
 • избягване на дейности, които според тях биха могли да подчертаят физическите им несъвършенства

Как отрицателната връзка с тялото ви влияе на цялостното ви здраве и благополучие?

Да се ​​чувствате зле за външния си вид не е повърхностен проблем, казва София Йен, MD, MPH, съосновател и главен изпълнителен директор на Pandia Health, онлайн доставчик на контрол на раждаемостта.

„Това е нещо, което може да доведе до нарушено хранене и хранителни разстройства, както и до депресия и други състояния на психичното здраве“, казва тя.

Да се ​​чувствате зле за тялото си също може да доведе до ниска самооценка и ниско самочувствие, причинявайки верижна реакция от негативни последици.

Ниската увереност, например, може да повлияе на това дали поемате определени рискове, като кандидатстване за конкурентна роля или искане на повишение. Това може да има значителни материални и финансови последици.

„Мразенето на собственото ви тяло може да ви накара да не сте приятелски настроени към онези, на които завиждате, или тези, които смятате за „естествено красиви“ или „несправедливо красиви“, казва Йен.

Когато промените възгледа си за тялото си към положителното, може да забележите подобрени социални взаимоотношения, казва тя.

Какви инструменти и стратегии можете да използвате, за да подобрите връзката си с тялото си?

„Приемането на тялото е нещо, което трябва активно да научите, като коригирате своите вярвания и направите крачка далеч от идеята за нереалистични стандарти за красота“, обяснява Карли С.

1. Оставете разговорите, които не ви служат

„Едно от най-трудните неща в работата за приемане на тялото е, че ще забележите колко засрамване на тялото идва от най-близките ви хора“, казва Иксим.

Например, това може да изглежда като родител или настойник, който пита дали имате нужда от още една порция на вечеря или брат или сестра, които ви дразнят за дрехите ви.

Когато се появят тези коментари, „може да е полезно да запомните, че те ги казват, защото също са индоктринирани в общество с негативно отношение към тялото“, казва тя. — Но приключи разговора учтиво.

Може да кажете:

 • „В момента не съм на разположение за тази дискусия.“
 • “Обичам те и вече не приемам коментари за тялото си.”
 • „Напускам този разговор, защото не спазвате моите граници относно коментарите на тялото.“
 • „Бих искал да прехвърлим разговора към нещо друго.“

2. Обновете социалните си емисии

„Създайте балон за приемане на тялото във вашите времеви линии“, предлага Карли С.

Това означава прекратяване на следенето на акаунти, които рутинно предизвикват негативни или сравнителни мисли, както и прекратяване на следенето на всеки, който изскача и ви оставя с чувство на страх, самоомраза или неадекватност, казва тя.

Ixim препоръчва повторно попълване на емисиите ви с хора, които изглеждат като вас, както и хора с различни нюанси и размери на тялото.

„Вместо просто да следвате хората въз основа на това как изглеждат, може да обмислите да следвате хора, които извършват дейности, които разпалват чувство на страст във вас“, отбелязва тя.

„Като поддържате социалните си емисии подхранващи и възможно най-разнообразни, част от това визуално съдържание ще започне да потъва в психиката ви и ще се превърне в новата норма“, казва Карли С.

3. Установете практика на радостно движение

Хората, които практикуват приемане на тялото, често празнуват това, което телата им могат да направят, вместо да се фокусират върху това, което правят или не изглеждат.

Като такава, намирането на практика на движение, която ви позволява да се докоснете до нещо, което тялото ви може да направи, може да ви помогне да достигнете до по-неутрално мислене, казва Иксим.

„Може да искате да опитате нещо, което ви кара да се чувствате мощни, като кикбокс или гребане“, казва тя. Или можете да опитате практика, която ви помага да се свържете с божественото, като разходка из гората или завладяващ танцов клас.

4. Дайте приоритет на времето за удоволствие

„Докосването на тялото ви по нови начини може да ви помогне да оцените всички различни усещания, които тялото ви е в състояние да предостави“, казва Карли С.

Това може да означава да танцувате под душа, да си вземете пяна, да се масажирате или да мастурбирате, казва тя.

„Отделянето на време за себе си всяка седмица, за да се свържете с тялото си, може да ви помогне да разберете сексуалните си предпочитания и да се почувствате по-комфортно да поискате това, което искате, ако станете сексуални с друг човек“, казва Карли С.

5. Противодействайте на негативните мисли

Негативните мисли се случват, особено ако сте нов в играта на самоприемане. Опитайте се да им противодействате с мили или неутрални мисли, казва Карли С.

На практика това може да изглежда така:

 • „Може да не харесвам как изглежда коремът ми сега, но обичам колко мека е кожата на корема ми.“
 • „Краката ми може да показват космените фоликули по-бързо, отколкото ми харесва, но ми харесва колко са силни.“
 • „Дупето ми не стои добре в дънките ми, но е идеалната възглавница за моето кученце.“

„Когато практикувате да се противопоставяте на тези мисли с приемане, ще започнете да обучавате отново мозъка си, за да бъдете по-добри към себе си“, казва тя.

6. Проактивно казвайте хубави неща

Не е нужно да чакате негативна мисъл да предизвика положителна.

Холи Шиф, PsyD, клиничен психолог от Jewish Family Services в Гринуич, Кънектикът, препоръчва да бъдете проактивно позитивни.

Можете да си кажете хубави неща в огледалото „или можете да опитате да правите упражнения за водене на дневник, където правите списък от 10 неща, които харесвате в себе си“, казва Шиф.

7. Имайте вяра в бъдещето

„Да си тийнейджър е адски трудно“, казва Иксим. „Тялото ви постоянно се променя, има голям социален натиск и гимназията е трудна.“

Въпреки това, което някои възрастни може да твърдят, това не е Колкото толкова. Ние обещаваме.

„Животът ви едва сега започва и наистина става по-добър“, казва тя.

Как родителите и настойниците могат да предложат подкрепа?

Трябва да се примирите със собствените си чувства относно тялото и външния си вид, преди да можете да предложите автентична подкрепа, отбелязва Иксим. Използването на съветите по-горе може да помогне.

Що се отнася до подкрепата на вашия тийнейджър, опитайте се да:

 • Дайте положителен пример, като моделирате поведение, което насърчава приемането на тялото.
 • Избягвайте да купувате храна със задействащи етикети или да представяте ястията като „слаби“, „без вина“ или „диетични“.
 • Правете комплименти за частите от тяхната личност, които цените.

 • Избягвайте да правите коментари относно тяхното тегло, прическа, грим, тоалет или други аспекти на външния им вид.
 • Насърчавайте ги да правят неща, които ги карат да се чувстват добре.

Къде можете да научите повече?

За да научите повече за приемането на тялото, вижте работата на следните автори, преподаватели и влиятелни лица:

 • Бетани С. Майерс
 • Кейдън Коулман
 • Келвин Дейвис
 • Кензи Брена
 • Мег Бугс
 • Меган Иксим
 • Мик Зазон
 • Роксан Гей
 • Соня Рене Тейлър
 • Субстанция Джоунс
 • Тес Холидей

Габриел Касел (тя/тя) е преподавател по queer секс и уелнес журналист, който се е ангажирал да помага на хората да се чувстват възможно най-добре в телата си. В допълнение към Healthline, работата й се появява в публикации като Shape, Cosmopolitan, Well+Good, Health, Self, Women’s Health, Greatist и много други! В свободното си време Габриел може да бъде намерена да тренира CrossFit, да преглежда продукти за удоволствие, да се разхожда с нейното бордър коли или да записва епизоди от подкаста, който тя е домакин, наречен Bad In Bed. Следвайте я в Instagram @Gabriellekassel.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss