Да, можете да забременеете и така!

Наречете го природа, наречете го биологичен императив, наречете го ирония. Истината е, че тялото ви като цяло иска да забременеете… дори и да не е точно в списъка ви със задачи. Видът иска да оцелее, а ние сме пионките на майката природа. (Разбира се, когато всъщност искам за да забременеете, не винаги е толкова лесно, но това е съвсем друга история за съвсем друга статия.)

Както и да е, ние често прекарваме по-голямата част от младите си репродуктивни години в опити не да забременеем и като цяло сме доста успешни. Информирани сме, знаем кой контрол на раждаемостта работи най-добре за нас и сме наясно с често срещаните проблеми.

Но ето нещото: това, което мислите, че знаете за контрола на раждаемостта, може да не е непременно точно. А „изненадваща“ бременност може да бъде по-лесна, отколкото си мислите. Така че, преди да направите това отново, проверете тази информация за седем грешки при контрола на раждаемостта. Какво са те? Много се радваме, че попитахте.

Вярвате или не, можете да забременеете…

По време на кърмене.

Много кърмещи майки не получават менструация, докато кърмят. Това ги кара да вярват, че не овулират и следователно не могат да забременеят. не! Използването на кърмене като контрол на раждаемостта се нарича метод на лактационна аменорея (LAM) и често работи, когато бебето ви е на възраст под шест месеца, вие кърмите изключително и все още не сте получили първия си период след раждането.

Ето нещото: обикновено овулираме две седмици преди да получим първата си менструация. Така че можете абсолютно, 100 процента все още да забременеете, защото тялото ви може да се върне в екипировката за правене на бебе по всяко време. Освен това пристъпите на стрес могат да намалят количеството ви мляко, което от своя страна може да повиши хормоните на плодовитостта. Лично аз не познавам нови майки, които не са изпитва някакъв стрес, така че този метод за контрол на раждаемостта изглежда като бебешки еквивалент на руската рулетка.

Ако приемате антибиотици, докато приемате хапчета.

Има голям, дебел предупредителен етикет на всеки пакет с хапчета, който казва, че приемането на антибиотици може да намали ефикасността на хапчето, но много хора не четат дребния шрифт. Въпреки това, има само един антибиотик, за който е доказано, че пречи на хапчето: рифампин, който се използва за лечение на туберкулоза и бактериални инфекции. Учените твърдят, че няма проблем при използването на други антибиотици. Тяхното мнение е, че може да настъпи бременност, защото хората могат да пропуснат хапче или две, когато не се чувстват добре, или телата им може да не са в състояние да абсорбират правилно хормоните, ако повръщат или имат диария. Всичко това казано, познавам приличен брой майки, които са забременяли, докато са на антибиотици, така че вероятно не искате да рискувате.

Ако се разболеете от повръщане или диария, докато приемате хапчето.

Ако погълнете хапчето, но го повърнете отново или го изпратите бързо с диария, то няма шанс да се абсорбира. Така че сякаш изобщо не си пила хапчето.

След като партньорът ви е претърпял вазектомия.

Въпреки че имате по-малко от един процент шанс да забременеете от мъж, който е имал вазектомия, може да имате много по-голям шанс, ако не изчакате, докато партньорът ви бъде тестван, за да видите дали работи. Спермата на партньора ви трябва да бъде проверена три месеца след процедурата и той трябва да е имал минимум 20 еякулации. Уверете се, че използвате друга защита, докато не получите ОК от Вашия лекар след три месеца.

При използване на IUD.

ВМС имат успеваемост от 99,7 процента, така че бременността е много необичайна, но не и невъзможна. Един от начините да се уверите, че няма да попаднете в малкия процент неуспехи, е да посетите Вашия лекар месец след поставянето на спирала. Накарайте Вашия лекар да се увери, че спиралата все още е правилно позиционирана в матката Ви. Също така имайте предвид това: с хормонални спирали като Mirena, някои жени не получават менструацията си. Но ако имате някакви традиционни симптоми на бременност като чувствителност на гърдите, сутрешно гадене или силна умора, трябва да направите тест за бременност и да се обадите на Вашия лекар. Бременността с IUD крие висок риск от спонтанен аборт и извънматочна бременност, така че ще искате незабавно да говорите с Вашия лекар.

При неправилна употреба на презервативи.

Изглеждат доста лесни за използване и хей, всички ги изпробвахме на банани в клас по здравеопазване навремето. Как може някой да ги прецака? Ето краткия списък: използването им с лубриканти на маслена основа, като вазелин или кокосово масло, които разяждат латекса; използване на презервативи с изтекъл срок на годност (да, те имат срок на годност) или такива, които са били изложени на екстремни температури (не ги оставяйте в жабката на колата си в студа на зимата или горещината на лятото); случайно разкъсване със зъби, ножици или пирон при отваряне на пакета; не оставя достатъчно място на върха; и не издърпване (с презерватив, разбира се) достатъчно бързо след секс. Може би това не е толкова кратък списък в крайна сметка.

След проблеми с безплодието или използване на IVF за забременяване.

Само защото сте имали проблеми с безплодието, това не означава непременно, че сте безплодни. Това може просто да означава, че имате много малък шанс да забременеете по естествен път… което означава, че все още има шанс.

Според едно проучване в списанието Фертилитет и стерилитет17% от жените, които са заченали чрез IVF, впоследствие забременяват по естествен път малко след това. Въпреки че изследователите не са съвсем сигурни защо това се случва, някои предполагат, че бременността тласка тялото в предавка и може също да потисне ефектите от състояния като ендометриоза, което позволява зачеването да се случи по-лесно. Освен това, стресът, свързан с бременността, е на най-ниските нива, тъй като това е последното нещо, което мислите, докато — изненада! Ако не сте готови за изненада, не забравяйте да вземете необходимите предпазни мерки.

Когато вече сте бременна.

О, да, правилно прочетохте: Можете да забременеете когато вече сте бременна. Нарича се суперфетация и е много, много, много рядко. (Буквално говорим за само 10 регистрирани случая.) Това се случва, когато бременна жена освобождава яйцеклетка няколко седмици след бременността си и след това прави секс в точното (или грешно!) време. Това е толкова рядко, че повечето жени, включително и аз, няма да вземат предпазни мерки срещу него, но все пак трябва да знаете, че това е нещо.

И така, ето го: седем начина ви мога забременеете, когато най-малко го очаквате. Бъдете наясно, бъдете внимателни и използвайте тази информация, за да бъдете напълно отговорни за вашето репродуктивно здраве.

Симптоми на бременност: 10 ранни признака, че може да сте бременна


Даун Янек живее в Ню Йорк със съпруга си и двете им много сладки, леко луди деца. Преди да стане майка, тя беше редактор на списание, която редовно се появяваше по телевизията, за да обсъжда новини за знаменитости, мода, връзки и поп култура. Тези дни тя пише за много реалните, свързани и практични страни на родителството momsanity.com. Най-новото й бебе е книгата „107 неща, които бих искал да знам с първото си бебе: основни съвети за първите 3 месеца“. Можете също да я намерите на Facebook, Twitter и Pinterest.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss