Дали Jiaogulan е новият женшен?

Какво е jiaogulan?

Представете си планини и долини, където един билков чай ​​има силата да ви даде почти безсмъртие. За някои вярващи в силата на jiaogulan такова място съществува.

Jiaogulan е известен още като сладък чай лоза, приказна билка и южен женшен. Това е катереща лоза, родена в планинските райони на Южен Китай и други части на Азия. Той е член на Cucurbitaceae семейство, което включва краставици и пъпеши.

Листата на лозата за първи път се използват като храна. Те могат да се ядат сами или да се използват за салата. Използват се и като подсладител. Чаят, приготвен от листата, не съдържа кофеин и има леко горчив вкус.

Билка за безсмъртие?

Китайците наричат ​​цзяогулан билка „безсмъртие“ и твърдят, че има подмладяващи свойства. Мнозина казват, че може да помогне на тялото да устои на стреса, както и да подобри здравето на сърдечно -съдовата система. Практикуващите билколечение го класифицират като адаптоген, защото се смята, че помага на организма, без да причинява вреда или дисбаланс.

Китайската медицина го описва за първи път по време на династията Мин като народно лечение на състояния като пептични язви. Смята се също, че чайът Jiaogulan помага за облекчаване на кашлица, настинки и други респираторни проблеми като хроничен бронхит.

Jiaogulan не се използва широко в системата на традиционната китайска медицина. Независимо от това, някои хора вярват, че чайовете, произведени от jiaogulan в провинция Гуейджоу, могат да ви помогнат да живеете по -дълго. Няма научно доказателство за ползите му като билка против стареене. Ако имаше, вероятно вече ще сте чували за ключа към безсмъртието!

Заместител на женшен?

Традиционната китайска медицина използва женшен за лечение на стрес, безсъние, настинка и грип. Също така се казва, че подобрява концентрацията и паметта, физическата издръжливост и издръжливостта. В западната медицина се използва като стимулант.

Застъпниците на Jiaogulan пишат за уебсайта jiaogulan.org, че той предлага много от същите ползи като женшен и може да се използва като заместител на женшен. Той не съдържа много от другите химични съединения, открити в женшен, и не може да се счита за идентичен.

Какво казва изследването

Застъпниците на jiaogulan, които пишат за уебсайта jiaogulan.org, твърдят, че той може да подобри кръвообращението ви и да понижи кръвната Ви захар. Според проучване, публикувано в списанието Алтернативни терапии в здравеопазването и медицината, може да помогне при лечението на неалкохолна мастна чернодробна болест.

Jiaogulan съдържа сапонини. Тези съединения могат да се свържат с жлъчните киселини и да помогнат за намаляване на холестерола. Те също така могат да помогнат за намаляване на риска от рак на дебелото черво, според проучване в World Journal of Gastroenterology.

Изследователите тестват способностите на Цзяогулан за борба с рака. Проучване, публикувано в International Journal of Molecular Sciences, установи, че може да помогне за блокиране на някои от клетъчните промени, необходими за растежа на туморите.

Jiaogulan може да помогне за повишаване на издръжливостта, според проучване, публикувано в Journal of Animal and Veterinary Advances. Когато плъховете се хранят със сурови полизахариди, които се намират в jiaogulan, те плуват по -дълго по време на тест за плуване след 30 дни.

Какво да направите, ако искате да опитате jiaogulan

Говорете първо с Вашия лекар, ако искате да опитате jiaogulan като допълнителен здравен подход. Най-добре е да използвате билкови лекарства под наблюдението на лекар или някой, обучен в билкови лекарства. Информация за пълномощията и лицензирането на билкарите е достъпна от Националния център за допълнителна и алтернативна медицина.

Няма доказани ефективни дози от билката за възрастни или деца. Билкарите обикновено препоръчват 2 до 4 чаши чай от jiaogulan на ден. Jiaogulan има малко известни отрицателни странични ефекти. При някои хора причинява гадене и повишено изхождане. В допълнение към чая се предлага като екстракт и под формата на хапчета.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss