Дали усещането за парене в носа е симптом на COVID-19?

COVID-19 е силно заразно респираторно заболяване, открито за първи път в края на 2019 г., причинено от коронавирус (SARS-CoV-2).

Повечето хора с COVID-19 развиват леки симптоми като кашлица, треска и умора. Хората над 65-годишна възраст и хората със съпътстващи здравословни състояния като диабет или затлъстяване са изложени на най-висок риск от развитие на тежък случай.

COVID-19 може да причини назални симптоми, подобни на инфекции на горните дихателни пътища, като запушен или хрема. Някои анекдотични доклади и казуси също описват хора с COVID-19, които развиват усещане за парене в носа.

Продължете да четете, докато разглеждаме по-задълбочено дали усещането за парене в носа ви е често срещан симптом на COVID-19. Ще разгледаме също как симптомите на COVID-19 се сравняват с тези на други респираторни инфекции и алергии.

Усещането за парене в носа признак на COVID-19 ли е?

Паренето в носа може потенциално да е симптом на COVID-19, но не е един от най-честите симптоми. Единствените медицински изследвания, изследващи изгарянето на носа, са изолирани казуси. Така че в момента не е ясно колко често хората го изпитват.

Какво причинява усещане за парене в носа?

Усещането за парене в носа може да бъде причинено от възпаление на синусите от инфекция на синусите. Вирусите, гъбичките и бактериите могат да причинят инфекции на синусите.

едно Проучване от август 2020 г от 1773 души с COVID-19 установиха, че 4,1% са развили назална конгестия и 2,1% са развили хрема. Тези състояния могат да доведат до запушване на синусите, което насърчава растежа на бактерии или гъбички.

Казуси

Инфекциите на синусите изглежда не са чести сред хората с COVID-19, но няколко доклада за случаи ги отбелязват.

А проучване публикуван в Journal of Surgical Case Reports през март 2021 г., описва 52-годишен мъж с COVID-19, който е развил тежка инфекция на синусите, която е довела до ерозия на костта на пода на синуса му и усложнения в дясното му око.

Не беше ясно дали COVID-19 е единствената причина или допринасящ фактор за инфекцията. Въпреки това, отрицателните гъбични и бактериални култури предполагат, че COVID-19 може да е изиграл основна роля.

А Проучване от февруари 2021 г прегледа трима души с COVID-19, изискващи интензивно лечение, които развиха гъбични инфекции на синусите. Гъбичните инфекции на синусите имат висок процент на смъртност сред имунокомпрометирани хора. И тримата души в проучването са починали от други усложнения от COVID-19.

Отново, изглежда, че повечето хора не получават инфекция на синусите от COVID-19.

Как COVID-19 се насочва към клетките в носа ви

Според ан Преглед за април 2020 г, изследователите смятат, че COVID-19 навлиза в клетките ви чрез ензим, наречен ангиотензин-конвертиращ ензим 2 (ACE-2). АСЕ-2 се намира в толкова висока концентрация в носната ви кухина, както и във всяка друга част на горните дихателни или храносмилателни пътища.

АСЕ-2 се намира и в други части на тялото ви, като стомашно-чревния тракт, белите дробове, кръвоносните съдове и сърцето.

Най-високата концентрация на ACE-2 в носа ви се намира в произвеждащите слуз бокаловидни клетки и ресничести епителни клетки, които са клетки, които покриват тракта на носната ви кухина.

Изследователите също така откриха, че COVID-19 също се нуждае от протеин, наречен TMPRSS2, за да влезе оптимално в клетката. TMPRSS2 също е идентифициран в клетките, които покриват носа ви, според Изследване от юни 2020 г.

Проучванията при мишки са установили, че намаляването на нивата на този протеин при мишки води до намалена репликация на вируса COVID-19.

Най-честите назални симптоми на COVID-19

Според а Проучване от 2021 г публикувано в American Journal of Otolaryngology, около 33 процента от хората с COVID-19 имат леки симптоми, засягащи носа, като загуба на мирис или вкус.

Загубата или намаляването на вкуса и миризмата често се съобщава като ранни симптоми на COVID-19. едно Проучване от юли 2020 г установи, че 73 процента от хората съобщават за загуба на миризма преди диагнозата COVID-19, а 26,6 процента от хората съобщават за това като първоначален симптом.

Други назални симптоми, свързани с COVID-19, включват:

 • запушен нос
 • хрема
 • постназално капене
 • затруднено дишане от носа

Чести симптоми на COVID-19

Според Световна здравна организациянай-честите симптоми на COVID-19 са:

 • висока температура
 • суха кашлица
 • умора

По-рядко срещаните, но все още често съобщавани симптоми включват:

 • загуба на миризма
 • загуба на вкус
 • болки в тялото
 • главоболие
 • възпалено гърло
 • запушване на носа
 • червени очи
 • диария
 • кожен обрив

Симптомите на COVID-19 обикновено се показват в този ред

Симптоми на COVID-19 срещу инфекции на дихателните пътища и алергии

Симптомите на COVID-19 са подобни на симптомите на други инфекции и алергии на горните дихателни пътища.

Ето как се сравняват типичните симптоми на COVID-19, грип, настинка и алергии.

COVID-19 Грип Настинка алергии
хрема или запушен нос хрема или запушен нос хрема или запушен нос хрема или запушен нос
умора умора умора умора
болки в тялото болки в тялото болки в тялото недостиг на въздух
кашлица кашлица кашлица хрипове
възпалено гърло възпалено гърло възпалено гърло кихане
главоболие главоболие кихане сърбеж в очите, носа или гърлото
тръпки тръпки загуба на вкус подути или подпухнали клепачи
висока температура висока температура загуба на миризма червени или розови очи
гадене гадене
диария диария
червени или розови очи кихане
недостиг на въздух
кожен обрив
загуба на вкус
загуба на миризма

Няколко ключови симптома могат да ви помогнат да идентифицирате състоянието си:

 • Симптомите на алергия обикновено продължават седмици или месеци и включват кихане.
 • Треска и болки в тялото не са симптоми на алергия.
 • Кихането не е симптом на COVID-19.
 • Симптомите на алергия обикновено не включват кашлица, освен ако нямате много дренаж в носа.
 • Грипът и настинките обикновено не водят до задух. Когато го направят, обикновено не е толкова тежко, колкото при COVID-19.

Кога да се свържете с лекар

Повечето хора с COVID-19 развиват леки симптоми. Лека форма на COVID-19 може да се лекува у дома чрез:

 • да си почивате много
 • оставайки хидратирани
 • приемане на лекарства без рецепта като Tylenol, за да помогне за управлението на симптомите

Важно е да се изолирате колкото е възможно повече и да избягвате обществени места.

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC)повечето възрастни могат да спрат изолирането 10 дни след появата на симптомите и 24 часа след като температурата им изчезне без употребата на лекарства.

Спешна медицинска помощ

Важно е да потърсите незабавна медицинска помощ, ако вие или ваш любим човек имате спешни симптоми на COVID-19. Много болници имат отделни крила, предназначени за лечение на COVID-19 и приемат посещения.

CDC списък на спешните симптоми включва:

 • затруднено дишане
 • постоянна болка или натиск в гърдите
 • невъзможност да остане буден или да се събуди
 • бледосиви или сини устни, нокти или кожа
 • други засягащи симптоми

Хората с тъмна кожа може да имат по-трудно да забележат обезцветяването на ноктите, устните или кожата си. Обезцветяването в тези области предполага недостиг на кислород.

За вкъщи

Усещането за парене в носа може потенциално да е признак на COVID-19, но не е типичен симптом.

Някои хора с COVID-19 развиват хрема или запушен нос. Тези състояния могат да доведат до инфекция на синусите, която може да причини възпаление и усещане за парене.

Симптомите на COVID-19 са подобни на симптомите на други инфекции и алергии на горните дихателни пътища. Повишената температура не е симптом на алергия и може да е знак, че имате работа с вирусна инфекция.

Ако смятате, че имате COVID-19, важно е да се изолирате от други хора и да потърсите медицинска помощ, ако развиете тежки симптоми.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss