Дали необичайното кървене е признак на рак на матката?

Ракът на матката често причинява необичайно вагинално кървене. Няма универсален модел на кървене от рак на матката, за който да сте нащрек, и не всеки, който изпитва нередовно вагинално кървене, има рак на матката.

Ракът на матката е вид гинекологичен рак. Това е термин, използван взаимозаменяемо с рак на ендометриума, тъй като по-голямата част от раковите заболявания на матката започват в клетките на ендометриума, които са клетките, които изграждат вътрешната обвивка на вашата матка.

Ракът не е ограничен до лигавицата на ендометриума. Ракът на матката, който започва в мускулите или поддържащата тъкан, се нарича сарком на матката. Той е много по-рядко срещан от рака на ендометриума, но също така е вид рак на матката.

Естествено е да се тревожите за рак, ако забележите промени в типичния си менструален цикъл, но нередовното кървене преди, по време или след менструален цикъл е често срещано явление.

Приблизително една трета от жените го изпитват през живота си.

Това не означава, че нередовното кървене трябва да се игнорира. Докато менструалните промени могат да бъдат приписани на доброкачествени състояния като стрес, хормонални промени и прекомерни упражнения, вагиналното кървене също може да бъде симптом на рак на матката.

Езикът има значение

Ще забележите, че езикът, използван за споделяне на статистика и други точки от данни, е доста двоичен с използването на „жени“.

Въпреки че обикновено избягваме език като този, спецификата е ключова, когато докладваме за участниците в изследването и клиничните открития.

За съжаление, проучванията и анкетите, посочени в тази статия, не съобщават данни за или включват участници, които са транссексуални, небинарни, несъответстващи на пола, genderqueer, agender или без пол.

Беше ли Ви полезно?

Може ли ракът на матката да причини необичайно вагинално кървене?

Приблизително 90% хора с рак на матката изпитват необичайно вагинално кървене. Този симптом се появява при хора с рак на матката в пременопауза, перименопауза и постменопауза и се счита за най-честият симптом.

Но не всеки, който има нередовно кървене от матката, има рак.

Според а Систематичен преглед за 2020 г що се отнася до симптомите на рак на матката, само 5-10% от жените с постменопаузално кървене имат рак на матката, с още по-нисък процент сред тези, които имат нередовно кървене в пременопауза или перименопауза.

Симптоми на кървене от рак на матката

Кървенето от рак на матката може да бъде различно за всеки. Може да го изпитате преди или след менструация, например, или може да го забележите като промени по време на менструация, като например по-тежко течение.

Моделите на кървене от рак на матката могат да включват:

 • зацапване преди или след менструация
 • тежък поток
 • необичайно оцветена кръв
 • продължителна менструация
 • отделяне на жилки с кръв
 • кръвни съсиреци

Какъв цвят е кръвта, свързана с рак на матката?

Няма специфичен цвят, който категорично да показва кръв от рак на матката. Някои хора нямат промени в цвета, докато други могат да забележат кръв толкова светла, че изглежда розова.

Кървенето може да се появи и при смес от вагинално течение. Може да изглежда като бистра течност с яркочервени ивици или да е розова в смес от бели или непрозрачни течности.

Колко кървене показва рак на матката?

Като цяло моделите на кървене от рак на матката включват всякакъв излишък на кръв по време на менструация или преди и след нея.

Не толкова обемът на нередовния кръвен поток, колкото времето, което може да предложи представа за риска от рак на матката.

Допълнителното кървене е особено забележимо, ако вече сте навлезли в менопаузата и обикновено изобщо нямате менструация.

Според а 2018 систематичен преглед на проучваниятавнезапната поява на допълнително вагинално кървене след менопаузата е висок показател за рак на ендометриума и всички хора с постменопаузално кървене трябва да се опитат да бъдат прегледани.

Какво причинява кървене от рак на матката?

Тъканта на вашия ендометриум изобилства от кръвоносни съдове. Неговата естествена цел е да осигури богато на хранителни вещества място за имплантиране на ембрион и поради тази причина е добре кръвоснабден.

Освен това е на биологичен таймер. По време на вашия менструален цикъл лигавицата на ендометриума естествено се удебелява в очакване на бременност. Когато това не се случи, горният слой клетки се отделя и се изхвърля от тялото ви заедно с кръвта през вагиналния канал.

Този процес е причината за менструация.

Когато ракът расте в матката, особено в лигавицата на ендометриума, той причинява анормален растеж на клетките, който може да имитира естественото удебеляване на лигавицата на матката.

Това може да подтикне тялото към преждевременно отделяне на клетки. Подобно на естествената менструация, крайният резултат е вагинално кървене.

Това е само една потенциална причина за прекомерно кървене от рак на матката.

Самият рак може естествено да причини кървене в тялото ви, ако нахлуе в близките големи кръвоносни съдове, увреди съдовете около себе си или развие свое собствено крехко, пропускащо кръвоснабдяване.

Тъй като матката има външен изход, който позволява на кървенето да излезе от тялото ви, кръвта от компрометирани съдове може да изглежда като нередовно вагинално кървене.

Какви са другите симптоми на рак на матката?

Нередовните модели на кървене от рак на матката са най-честият симптом на рак на матката, но те не са единственият симптом.

Други симптоми, свързани с рак на матката, включват:

 • болка в таза или чувство на натиск
 • необяснима загуба на тегло
 • нередовно некърваво течение
 • уринарна инконтиненция
 • пролапс на тазовите органи

Ако ракът на матката се разпространи извън матката, може да забележите допълнителни симптоми, като:

 • главоболие
 • мускулна слабост
 • визуални промени
 • световъртеж
 • гърчове

Не всички хора ще имат симптоми когато живеете с рак на матката. Лекарят може да обсъди протоколи за скрининг въз основа на вашия индивидуален риск.

Вероятността да развиете рак на матката е по-голяма, ако:

 • имат затлъстяване
 • живеят с други състояния, които засягат нивата на хормоните, като синдром на поликистозни яйчници (PCOS)
 • са преминали лъчева терапия на таза
 • сте получили предишна диагноза рак на гърдата, рак на яйчниците или ендометриална хиперплазия
 • са по-големи на възраст
 • ядете диета с високо съдържание на мазнини
 • са физически неактивни
 • живеят с диабет тип 2

Лечение на рак на матката

Хирургията е златен стандарт, подход от първа линия за почти всички случаи на рак на ендометриума. Това включва пълна или частична хистеректомия (отстраняване на матката).

Ако се опитвате да запазите плодовитостта си, лекарят може да препоръча нехирургични терапии като лечение с прогестин, но е малко вероятно те да подобрят рака ви или да предотвратят разпространението му.

Когато се извършва операция, лекарят премахва матката ви с помощта на традиционни отворени коремни методи или лапароскопски техники. Когато ракът бъде уловен рано и сте доста преди стандартната възраст за менопауза, вашите яйчници може да останат, за да помогнат за предотвратяване на хормоналните предизвикателства, които могат да дойдат от пълна хистеректомия.

По време на операцията лекарят може да поиска да провери за доказателства за разпространение на рак. Това може да стане чрез вземане на проби от лимфни възли или провеждане на перитонеално (т.е. тазово) промиване, което след това се тества в лабораторията за наличие на анормални клетки.

След процедурата често са необходими последващи грижи с химиотерапия или лъчева терапия, за да се предотврати връщането на рака.

При лечение общата 5-годишна относителна преживяемост при рак на матката е приблизително 84%. Получаването на диагноза, когато ракът на матката е в най-ранните си стадии, е свързано с най-добрите резултати.

Долен ред

Ракът на матката, обикновено наричан рак на ендометриума, включва рак на лигавицата на ендометриума и рак на мускулите и поддържащите тъкани на вашата матка.

Въпреки че няма специфичен модел на кървене от рак на матката, който да ви предупреди за това състояние, нередовното вагинално кървене е най-честият симптом и се среща в до 90% от случаите.

Ракът на матката може да засегне хора в пременопауза, перименопауза и постменопауза и може да включва симптоми на болка в таза, необяснима загуба на тегло и пролапс на тазовите органи.

Хирургията е основното лечение на рак на матката, независимо от неговия стадий.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss