Дали мелатонинът е ефективен продукт „против стареене“?

Добре известен с ролята си в цикъла сън-бодърстване, мелатонинът сега се изследва за свойствата си да стимулира стареенето.

Докато човечеството продължава да търси неуловимия извор на младостта, една интригуваща област на изследване се върти около потенциалните свойства на мелатонина, стимулиращи стареенето.

Учените изучават как мелатонинът влияе върху вътрешната работа на клетките и нивата на оксидативен стрес на тялото, което може да помогне да се разкрие потенциалният му ефект върху грациозното стареене.

Каква е връзката между мелатонина и про-стареенето?

Въпреки че мелатонинът е най-известен с регулирането на цикъла сън-събуждане, настоящите изследвания навлязоха в нова област: изследване на потенциалните свойства на хормона, стимулиращи стареенето.

Проучвания предполагат, че мелатонинът притежава мощни антиоксидантни свойства, действайки като уловител на силно реактивни молекули, известни като свободни радикали. Свободните радикали са известни с това, че причиняват окислително увреждане, което е замесено в процеса на стареене.

Антиоксидантните ефекти на мелатонина могат да помогнат за облекчаване на оксидативния стрес и да предпазят клетките от увреждане, като по същество работят срещу процеса на стареене.

В допълнение, мелатонинът регулира възпалението, функцията на митохондриите и имунната система, всички от които играят роля в стареенето. Мелатонинът може също да помогне за производството на други хормони, включително растежен хормон, който е от съществено значение за възстановяването и регенерацията на тъканите.

Намалява ли мелатонинът с възрастта?

Проучване предполага, че производството на мелатонин има тенденция да намалява с възрастта. Това намаляване на нивата на мелатонин може да доведе до намалена способност на тялото да противодейства на оксидативния стрес и да предпазва от увреждане от свободните радикали.

В резултат на това клетките на кожата могат да станат по-податливи на увреждане от фактори на околната среда, като UV радиация от слънцето, замърсяване и други източници на оксидативен стрес. Това води до ускорено стареене на кожата, включително образуване на бръчки.

Може ли мелатонинът да забави процеса на стареене?

Въпреки че мелатонинът има силни антиоксидантни свойства и може да противодейства на процеса на стареене, способността му да забавя процеса на стареене директно при хората не е окончателно доказана.

Въпреки това, някои проучвания върху животни показват, че добавянето на мелатонин може да удължи живота и да подобри здравословното състояние при някои животински модели. Например, a Проучване от 2002 г установено, че мелатонинът може да удължи живота на плодовите мухи с 33%. Но тези открития може да не се преведат директно върху хората.

Дали мелатонинът е най-добрият антиоксидант за стареене?

Мелатонинът е мощен антиоксидант. Но е важно да се отбележи, че вероятно няма нито един „най-добър“ антиоксидант за ускоряване на стареенето.

Антиоксидантите са разнообразна група от съединения, които работят заедно, за да неутрализират вредните свободни радикали и да намалят оксидативния стрес, който е свързан със стареенето и различни заболявания, свързани с възрастта.

Други антиоксиданти, като витамин С, витамин Е и бета-каротин, наред с други, също играят жизненоважна роля в защитата на организма срещу оксидативен стрес.

Какви са ползите от мелатонина за стареене?

Някои от докладваните ползи от мелатонина за стареене включват:

Антиоксидантни свойства

Мелатонинът действа като мощен антиоксидант, който може да помогне за неутрализиране на вредните свободни радикали и намаляване на оксидативния стрес. Оксидативният стрес е процес, който уврежда клетките и е замесен в процеса на стареене. Чрез намаляване на оксидативния стрес, мелатонинът може да помогне за защита срещу клетъчно увреждане и да противодейства на процеса на стареене.

Регулиране на съня

Мелатонинът е добре известен с регулирането на цикъла сън-бодърстване и адекватният сън е от съществено значение за цялостното здраве и благополучие. Доброто качество на съня е свързано с подобрена когнитивна и имунна функция и цялостно здраве, което може да има потенциални ефекти за стареене.

Митохондриално здраве

Митохондриите са центровете за генериране на енергия на клетките и тяхната дисфункция играе роля в стареенето. Доказано е, че мелатонинът предпазва от увреждане на митохондриите и подобрява митохондриалната функция.

Локални ползи за кожата

Прилагането на локален мелатонин може да подобри клиничните признаци на стареене на кожата, включително намаляване на бръчките.

А 2018 проучване установиха, че кремовете за локално приложение на базата на мелатонин значително подобряват тонуса и хидратацията на кожата и намаляват грапавостта сред жените със застаряваща кожа.

В допълнение, 2019 изследване показва, че локалният мелатонин може да насърчи зарастването на рани и да помогне за лечението на много кожни заболявания като екзема, пърхот и витилиго. И за разлика от пероралното приложение, локално прилаганият мелатонин може да предпази от ефектите на UV радиацията.

Потенциално въздействие върху колагена

С напредване на възрастта кожата ни губи еластичност и колаген.

Колагенът е протеин, който осигурява структурна подкрепа на кожата, костите, сухожилията и други съединителни тъкани. Играе критична роля за поддържане на целостта и еластичността на тъканите.

Въпреки че са необходими повече изследвания, някои проучвания предполагат, че мелатонинът може да играе роля в синтеза на колаген – рецептори за мелатонин са открити в клетки, които произвеждат колаген.

Колко мелатонин трябва да приемате?

Подходящата доза мелатонин може да варира в зависимост от няколко фактора, включително възраст, здравословно състояние и причината да приемате мелатонин.

Като цяло обаче 1-10 милиграма (mg) има тенденция да бъде препоръчителният диапазон на дозиране за ползи, стимулиращи стареенето. Ако тепърва започвате, най-добре е да започнете с по-ниски, например между 1 и 3 mg.

Важно е да се отбележи, че мелатонинът е хормон и трябва да се използва под ръководството на медицински специалист.

Приемането на твърде много мелатонин може потенциално да доведе до странични ефекти. Някои възможни нежелани реакции от приема на твърде много мелатонин включват:

  • дневна сънливост или замаяност
  • нарушаване на цикъла сън-събуждане
  • главоболие
  • промени в настроението (раздразнителност, депресия, промени в настроението)
  • гадене и храносмилателни проблеми

Долен ред

Мелатонинът е най-известен с ролята си в цикъла сън-бодърстване, но през последните години е изследван за потенциалните си свойства, стимулиращи стареенето.

Въпреки че са необходими повече изследвания, ние знаем, че мелатонинът е мощен антиоксидант, който може да помогне за регулиране на възпалението, имунната система и митохондриалната функция.

Но независимо дали се прилага локално или се приема през устата, важно е да запомните, че мелатонинът е хормон, така че не забравяйте да се свържете със здравен специалист, за да знаете дали можете безопасно да го приемате.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss