Грейс Гаустад за психичното здраве, травмата и намирането на цел

С любезното съдействие на Грейс Гаустад

Грейс Гаустад (те/те) свиреше на пиано на четири години и пишеше песни на шест или седем.

Приблизително на същата възраст те започват да изпитват силна тревожност.

„Преди дори да порасна достатъчно, за да разбера какво е това, тревожността ми беше доста силна – достатъчно, за да могат родителите ми да ме накарат да отида на лекар за това“, казва Гаустад.

Тогава на дванадесет или тринадесет Гаустад беше диагностициран с депресия и намери подкрепа чрез антидепресанти.

„Почувствах се по-добре за първи път от много време“, споделят те. „Успях да остана на терапия и да взема правилното лекарство и това беше наистина важно.“

Тази промяна затвърди ангажимента на Гаустад да направи психичното здраве приоритет.

„Тогава психичното здраве стана много важно за мен, защото в този момент наистина се борех“, добавят те. „С напредването на възрастта успях да науча повече за това и видях приятели и семейство да се занимават със същите неща.“

Тези ранни срещи с психичното здраве повлияха и на музиката на Гаустад.

„Наистина просто наведох глава. Фокусирах се още повече върху музиката“, казва Гаустад. „Ходях на училище, щях да се прибера вкъщи и щях да работя [on music] за четири, пет, шест часа на ден.

За Гаустад музиката и психичното здраве се превръщат в източник на цел. Прочетете, за да научите повече за тяхната история и как те връщат.

Психичното здраве като част от живота

Психичното здраве никога не е било табу в домакинството на Гаустад.

„Мисля, че тъй като започнах с някои предизвикателства супер млад, просто винаги съм смятал, че това е част от живота и това е част от живота“, споделят те.

Това приемане на психичното здраве от толкова ранна възраст беше частично повлияно от подкрепящите родители.

„Майка ми много ме подкрепяше. Тя беше много уважителна“, казва Гаустад. „Тя ми осигури правилната помощ от правилните места. Тя със сигурност беше защитник.

Това насърчи Гаустад да даде същия вид подкрепа на другите чрез своята музикална кариера.

„Когато реших, че ще започна професионална кариера, тъй като самият аз бях минал през много, тези съобщения и тези преживявания щяха да бъдат наистина важни за мен, за да говоря“, споделят те.

Когато е помолен да опише тяхната философия за психичното здраве, Гаустад е категоричен.

„Трябва да мислите за това като за всяко друго физическо нараняване“, споделят те. „Ако някой си счупи ръката… няма съмнение за това и трябва да я излекува, да я държи в гипс и да отиде на физиотерапия.“

Точно както физическото нараняване, психическото здраве не трябва да се пренебрегва, казва Гаустад.

снимка в близък план на Грейс Гаустад с драматичен грим
С любезното съдействие на Грейс Гаустад

Повече от музика

Най-скорошното издание на Gaustad, Black Box, е в много отношения концептуален албум, описващ подробно техния опит около психичното здраве, тормоза, несигурността и вписването.

Докато самият албум е артистичен трибют към психичното здраве, Gaustad не спира дотук.

Вместо това те стартираха проекта BlkBox като допълнение към албума с нестопанска цел.

„Целта на проекта Black Box наистина беше да осигури безопасно място за намиране на ресурси, свързани с психичното здраве“, казва Гаустад.

Те си партнират с терапевта Джаз Робинс, за да създадат видео поредица, разбиваща темите за психичното здраве, засегнати от Гаустад в албума.

Те включват:

 • телесна дисморфия
 • депресия
 • безпокойство
 • семейна травма
 • трудности в ученето

„За всеки, който има въпроси или се чуди относно някоя от темите, които обсъждах, BlkBox Project е там за тях“, казва Гаустад. „Спомням си, че много търсих в интернет всякакви въпроси, когато бях по-млад и никога нямаше добри отговори.“

Гаустад се надява, че проектът BlkBox расте заедно с тяхната кариера, потенциално предлагайки повече ресурси и услуги за психично здраве в бъдеще.

„Бих искал да го видя да стане много по-голям и да помогне на много повече хора“, добавят те.

Гаустад също имаше шанса да си партнира с фондацията Born This Way на Лейди Гага, цитирайки Гага като основно влияние.

„Имах късмета да я срещна лично няколко пъти и тя наистина е много специален артист“, казват те. „Не знам дали щях да се занимавам професионално с музика, ако не беше тя. Така че трябва да й отдам заслуженото.

Грим, социални очаквания и изкуство

Гаустад откри още един изход за изразяване чрез изпълнение, което не очакваха: сътрудничество за грим с художника Джо Бейкър.

„Когато Джо се появи да ме гримира за първи път и отвори комплекта си, той не приличаше на нито един друг комплект за художник, който някога съм виждал преди“, казва Гаустад. „Изглеждаше като това, което бихте очаквали от един художник.“

Връзката се развива, докато Гаустад и Бейкър работят заедно, за да разкажат историята на албума BlkBox.

„Джо и аз създадохме дванадесет визии заедно за всички музикални видеоклипове на BlkBox и това е разказващ истории грим“, казват те. „Ние наистина слушаме песните и усъвършенстваме посланията там… за да създадем целия външен вид, за да разкажем историята на песента.“

Двойката получи огромна подкрепа за своите грим творения и реши да пусне линията грим BAKEUP.

„Никога не съм разглеждал или виждал грима като артистичен инструмент, преди да срещна Джо. Винаги съм го виждал като нещо, което просто се налага на жените и обществото“, казва Гаустад.

Бейкър напълно промени тази перспектива.

„Гримът е голяма част от разказването на тази история и споделянето на смисъла и посланието зад… това, за което пея.“

С любезното съдействие на Грейс Гаустад

Съвети за подкрепа на психичното здраве на Грейс Гаустад

Gaustad разполага с разнообразен набор от инструменти, към който се обръщат, когато имат нужда от подкрепа за психичното здраве. Можете също да опитате техните техники, въпреки че те никога не трябва да заместват персонализирани грижи от специалист по психично здраве.

Заземяване

Заземяването е техника, която може да ви помогне да се върнете назад, когато изпитвате ретроспекции, нежелани спомени и предизвикателни чувства.

“[I] сложете всеки пръст на двете си ръце, двата крака на пода и намерете пет точки на контакт“, казва Гаустад.

Квадратно дишане

Квадратното дишане или дишането в кутия е техника, включваща бавни, дълбоки вдишвания за облекчаване на стреса. Нарича се още дишане на четири квадрата.

За да практикувате, можете просто да вдишате, като броите до четири, да издишате, като броите до четири, и да повторите.

Ледени кубчета

Друга техника за заземяване, която Гаустад харесва, е да държи кубчета лед. Това може да ви помогне да излезете от главата си и да се върнете обратно в тялото си.

Смучене на лимон

Смученето на лимон действа подобно на метода с кубчета лед. Киселият вкус на лимона може да бъде мощен начин да върнете вниманието към усещанията и настоящия момент.

Променете средата си

„Това не винаги е възможно, но промяната на средата може да помогне, ако можете“, казва Гаустад. „За мен голяма част от тревожността ми е социална, така че ако съм в задушна стая, излизам навън или просто се махам от средата, която причинява паниката, дори и да е само за няколко минути.“

Поставете го в перспектива

Гаустад идентифицира катастрофалното мислене, за да могат да държат нещата в перспектива.

„Имам безпокойство, което може да бъде супер катастрофално и да излезе извън контрол много лесно“, казва Гаустад. „Понякога просто разсъжденията със себе си са много полезни.“

Катастрофалното мислене е това, което е известно като когнитивно изкривяване. Други категории когнитивни изкривявания включват:

 • мислене “всичко или нищо”.
 • персонализиране
 • четене на мисли
 • умствено филтриране
 • дисконтиране на положителното
 • свръхгенерализация
 • изявления „трябва“.
 • емоционално разсъждение
 • поляризирано мислене
 • етикетиране

Намерете общност

За Гаустад общността е ключова.

„Бях много уплашен да пусна цял проект за психичното здраве и как ще реагират хората“, казват те. „Не си давате сметка колко хора там преминават през същите неща. Просто трябва да ги намерите и това може да не е винаги семейството или близките ви приятели.“

Те препоръчват да отидете онлайн.

„Едно място, където социалните медии наистина са чудесен инструмент за нас, е, че позволяват връзка за хора, които може би никога не бихме срещнали иначе“, казва Гаустад.

Те препоръчват търсене на групи за подкрепа, нестопански организации и други безопасни онлайн пространства.

Онлайн групи за подкрепа на психичното здраве

 • Асоциация за тревожност и депресия на Америка
 • 7 чаши
 • NAMI връзка
 • Алиансът за подкрепа на депресията и биполярно разстройство
 • Психично здраве Америка
 • Международна подкрепа след раждане

Можете също така да опитате безплатно онлайн общността на Bezzy Depression на Healthline.

Нека самоличността ви блести

Работата на Гаустад в крайна сметка е форма на себеизразяване и те се надяват, че феновете им могат да намерят свои собствени канали, за да дадат светлина на вътрешната си светлина.

„Важно е да позволим на вас и вашата идентичност да блеснете“, казват те. Не „дърпайте нещата вътре и не крийте части от себе си“.

От музика до гримиране до помагане на други, преминаващи през подобни предизвикателства, Гаустад продължава да намира начини да изрази вътрешното си Аз и целта си в музикалния свят и извън него.


Кристъл Хошоу е майка, писател и дългогодишен практикуващ йога. Тя е преподавала в частни студиа, фитнес зали и индивидуални настройки в Лос Анджелис, Тайланд и района на залива на Сан Франциско. Тя споделя внимателни стратегии за грижа за себе си чрез онлайн курсове в Simple Wild Free. Можете да я намерите в Instagram.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss