Гребените за въшки ефективни ли са при улавяне и премахване на въшки?

Гребенът за въшки може да ви помогне да откриете въшки и да премахнете както въшките, така и техните гниди (яйца).

Когато откриете въшки, бързото лечение е от ключово значение за премахването им и предотвратяването им да се разпространят сред другите. Въпреки че отнема време, използването на гребен за въшки е един от най-добрите варианти.

Колко ефективни са гребените против въшки?

Гребените за въшки ви помагат да видите възрастни въшки и техните яйца. Освен това сресването може да нарани и убие въшките.

един Проучване от 2019 г установиха, че теглото на плазмените гребени е ефективно за убиване на въшки. Въпреки че не се нуждаете непременно от плазмен гребен, изследователите смятат, че физическите усилия по време на процеса на разресване са ключови за убиването на въшките.

Проучване от 2021 г. също подкрепя ефективността на физическото отстраняване на въшки. Въпреки това, авторите отбелязват, че физическото отстраняване е дори по-ефективно, когато се комбинира с лекарства или носещи масла.

Как правилно да използвате гребени против въшки

За да използвате правилно гребен за въшки, следвайте метода на мокро разресване:

 1. Уверете се, че косата на човека е мокра. Това улеснява виждането на въшките и прави премахването им по-ефективно. Можете да накарате човека да измие косата му с шампоан или да използвате спрей бутилка и да намокрите косата му, докато вървите.
 2. Прокарайте обикновен гребен с широки зъби през мокра коса. Това ще помогне за разплитането и изправянето й, за да се подготви за използване на метода на мокро разресване за въшки.
 3. Накарайте човека да седне на стол, за предпочитане при ярка светлина, за да ви помогне да виждате по-добре. Можете също така да имате под ръка фенерче или лупа.
 4. Разделете косата им с гребена за въшки. Бавно срешете навън от скалпа на 1-инчови части от косата, като се уверите, че зъбите на гребена докосват скалпа и корените на косата.
 5. Избършете зъбците на гребена с салфетка или хартиена кърпа, след като приключите с всяка част, за да премахнете всякакви въшки или гниди. Поставете кърпичките в торбичка за еднократна употреба за изхвърляне.
 6. Повторете процеса поне два пъти, за да сте сигурни, че сте разресали старателно всяка част. Изплакнете косата с обикновена вода (освен ако не използвате и медикаментозно лечение против въшки).
 7. След като приключите с използването на гребена, накиснете го в гореща вода (130°F или по-топла) за 10 минути.

С продукт без рецепта

Ако решите да използвате продукт за лечение на въшки без рецепта, следвайте внимателно всички указания. Избягвайте да миете косата си в продължение на 2 дни след прилагането на продукта, за да позволите на лекарството да подейства, но продължете да използвате гребен за въшки всеки ден.

Ще трябва също така да определите дали някоя съмнителна област е заразена с въшки или гниди или дали има нещо друго в косата ви.

Въшките приличат на сусамово семе и ще се опитат да се отдалечат бързо. Гнидите са жълти до жълтокафяви яйца, подобни на семена, които са полепнали по косъма близо до скалпа.

По време на разресване на въшки може да попаднете на други вещества, като пърхот, мръсотия или натрупвания. Ключът е, че за разлика от въшките или гнидите, те излизат лесно с гребена.

Мокра или суха коса е по-добре да разресвате въшките?

Докато можете да проверите за въшки и гниди, когато косата ви е суха, мокрото разресване е много по-ефективно, когато се опитвате да лекувате активно заразяване. Това е така, защото мократа коса:

 • е по-лесно да се раздели на части
 • улеснява разресването без заплитане и увреждане на косата
 • улеснява забелязването на въшки и гниди
 • предотвратява отдалечаването на въшките

Колко често трябва да се разресвате за въшки?

Можете да използвате гребени за въшки толкова често, колкото е необходимо, за да търсите въшки.

Въпреки това, за активно заразяване, Центрове за контрол и превенция на заболяванията препоръчва използването на гребени за въшки 8 до 12 часа след третирането за отстраняване на въшките и техните гниди, както и на всеки 2 до 3 дни след третирането.

За да сте сигурни, че лечението е подействало и няма нови зарази, трябва също така да разресвате за въшки поне на всеки няколко дни за 2 до 3 седмици.

Американската академия по дерматология също препоръчва използването на гребен за въшки всеки ден в продължение на 2 седмици, дори ако лечението изглежда е подействало. Правете това най-малко 7 до 9 дни след първоначалното лечение.

Трябва също така да обмислите използването на гребен за въшки, за да проверите другите членове на вашето домакинство за въшки. Проверявайте ежедневно с гребен в продължение на 10 до 15 дни.

Какво да търсите в гребен за въшки

Лекарствата за лечение на въшки без рецепта или с рецепта обикновено идват с гребени, които можете да използвате за отстраняване на въшки и гниди.

Ако търсите самостоятелен гребен, изберете такъв с фини зъбци (на разстояние от 0,2 до 0,3 милиметра един от друг), така че да може ефективно да се захване за въшките, докато го прокарвате през скалпа и косата си. Можете също да използвате чист гребен срещу бълхи.

Кога да се свържете с лекар

Въпреки че може да сте в състояние да лекувате ефективно въшки у дома с разресване и лекарства без рецепта, свържете се с лекар, ако вие или друг член на вашето домакинство получите повторно заразяване. Вместо това те могат да препоръчат продукт с рецепта, който се предлага за деца на възраст до 6 месеца.

Трябва също така да обмислите да говорите с лекар, преди да използвате домашни средства за въшки. Кухненски продукти като зехтин, масло и майонеза могат временно да направят въшките по-малко активни, но липсват изследвания за тяхната ефективност за убиване на въшки.

За вкъщи

Гребените срещу въшки, особено когато се комбинират с методи за мокро разресване, се считат за ефективни при откриване и лечение на въшки и гниди. Ако имате притеснения относно този процес или подозирате случай на повторно заразяване, обмислете да се свържете с лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss