В центъра на вниманието на финансовото здраве: Управление на вашите разходи за тардивна дискинезия

Тардивната дискинезия (TD) е състояние, което причинява неконтролируеми, повтарящи се движения в различни части на тялото ви, като лицето, крайниците и торса. Това неврологично разстройство не само създава физически затруднения, но и засяга ежедневието.

TD може да ви накара да правите физиономии, да изплезите език, да пляскате устни или да мигате бързо. Това състояние често се свързва с употребата на специфични лекарства за настроение и психиатрични лекарства, както и някои стомашно-чревни лекарства.

Тези лекарства могат да предизвикат TD чрез повлияване на нивата на допамин във вашата неврологична система, което води до неволеви и повтарящи се движения.

Имате по-голям риск от развитие на TD, ако сте приемали някое от тези лекарства дълго време.

Въпреки че TD е лечимо, разходите за управлението му могат да бъдат предизвикателство за някои хора. Ето преглед на различни възможности за лечение, приблизителни разходи и съвети за справяне с тези разходи.

лекарства

Когато лекувате TD, Вашият лекар може първо да се опита да управлява симптомите Ви, като намали употребата на определени лекарства – ако е безопасно да го направите. Но това не винаги е възможно, ако имате тежко психично заболяване. Промяната на дозата може да доведе до повторна поява на симптомите.

В тези ситуации Вашият лекар може да смени Вашето лекарство с такова, което намалява въздействието на допамина върху мозъка Ви. Опциите включват по-нови лекарства като клозапин и кветиапин.

Ако смяната на вашето лекарство не намали вашите симптоми на TD, следващата стъпка е предписване на лекарство, което специфично регулира нивата на допамин, като в крайна сметка намалява неволните движения.

Две лекарства, одобрени от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за лечение на TD, са деутетрабеназин (Austedo) и валбеназин (Ingrezza). Те действат, като регулират нивата на невротрансмитерите – особено допамин – в мозъка ви.

Деутетрабеназин и валбеназин са насочени основно към VMAT2, протеин, участващ в регулирането на невротрансмитерите. Чрез инхибиране на VMAT2, тези лекарства намаляват количеството допамин, освободен в синапсите (пространства между нервните клетки), което от своя страна спомага за облекчаване на симптомите на TD.

Цените на тези лекарства варират в зависимост от аптеката. Ако нямате застраховка, 30-дневен запас от деутетрабеназин (12 милиграма [mg]) може да струва повече от $2000, докато 30-дневна доставка на валбеназин (40 mg) може да струва повече от $5000.

Застраховката може да помогне за покриване на някои от тези разходи. Преди да получите рецептата си, консултирайте се с вашата застрахователна компания или аптека, за да видите какво е покрито.

Инжекции с ботулинов токсин

Инжекциите с onabotulinumtoxinA (Botox) могат да помогнат за намаляване на симптомите на TD. Тези инжекции действат, като блокират нервните сигнали и в резултат на това временно отслабват или парализират определени мускули.

Ефектите са временни, продължават седмици до месеци, така че може да се нуждаете от още инжекции на по-късна дата.

Цената на тези инжекции може да варира в зависимост от това къде ги получавате и колко са ви необходими. Средната цена е $350 на месец.

Застрахователното покритие варира според плана. Вероятно ще се нуждаете от одобрение предварително и решението да покриете това лечение може да зависи от тежестта на вашите симптоми на TD и как други лечения са работили за вас.

Дълбока мозъчна стимулация (DBS)

DBS е потенциално лечение за TD, което включва имплантиране на електроди в мозъка ви за регулиране на анормална невронна активност.

Докато DBS показа обещаващо действие, това е инвазивна процедура и нейната ефективност за TD все още се проучва. Разходите за операция, имплантиране на устройство и последващи грижи могат да бъдат значителни. Според един доклад5-годишната цена на DBS може да бъде $27,497 – $35,531.

DBS е одобрен от FDA и се покрива от повечето здравноосигурителни компании, въпреки че някои застрахователни компании изискват предварително разрешение, преди да можете да се подложите на операция.

Други начини за лечение на TD

Някои навици в начина на живот могат да бъдат полезни при управлението на TD.

Редовните упражнения, балансираната диета, практикуването на техники за релаксация за справяне със стреса и достатъчно сън могат да допринесат за цялостното ви благосъстояние и да повлияят положително на симптомите на TD.

Някои хора също смятат, че е полезно да включат гинко билоба – билкова добавка, известна с потенциалните си когнитивни ползи – в своята рутина. Въпреки това е важно да обсъдите това с Вашия лекар, преди да го опитате.

Управление на разходите, свързани с TD

Разходите за лечение на TD могат да бъдат трудни за управление, особено ако нямате застраховка. И дори със застраховка има разходи, които трябва да се вземат предвид. Ето как да направите управлението на TD по-достъпно.

1. Програми за подпомагане на пациентите

Програмите за подпомагане на пациентите могат да помогнат за значително намаляване на финансовата тежест на лекарствата за TD.

Фармацевтичните компании често предоставят програми за помощ, за да помогнат на хората да получат достъп до предписаните им лекарства. Ако отговаряте на условията за програмата за финансова помощ за деутетрабеназин и сте нов в приема на лекарството, можете да получите 30-дневен ваучер за безплатен пробен период и да платите $10 или по-малко за вашето лекарство.

Ако вашият лекар ви предпише валбеназин, може да имате достъп до програмата за поддръжка на INBRACE, която също така предоставя 1-месечен безплатен пробен период, когато сте нов в лекарството. Ако отговаряте на условията, тази програма може също да ви позволи да платите по-малко от $10 от джоба си за лекарството.

Тези програми може да не са опция, ако имате Medicare или Medicaid. Проверете при вашия план Medicare или Medicaid, за да разберете какви видове програми предлага.

2. Програми за отстъпки

Ако нямате застраховка, програмите за отстъпки като Optum Perks също могат да бъдат голяма помощ. Тези програми предлагат отстъпки за лекарства с рецепта, което ги прави по-достъпни. Можете да използвате уебсайтовете или приложенията на програмите, за да намерите най-добрите цени в аптеките близо до вас.

Когато получите рецептата си, можете да покажете картата за отстъпка на фармацевта и той ще приложи по-ниската цена. Подобни програми включват Blink Health и RxSaver.

3. Програми за помощ при предписване

Можете да разгледате програми за помощ при рецепта, предлагани от организации с нестопанска цел и правителствени агенции. Програми като NeedyMeds, Partnership for Prescription Assistance и RxAssist могат да предоставят финансова помощ или да ви свържат с ресурси за намаляване на разходите за лекарства.

4. Здравни спестовни сметки (HSAs) или сметки за гъвкави разходи (FSAs)

Ако имате HSA или FSA, можете да обмислите използването му за покриване на допустимите медицински разходи, включително разходите за TD лекарства.

5. Клинични изпитвания

Участието в клинични изпитвания може да ви позволи да получите достъп до експериментални лечения на намалени цени или безплатно. Можете да говорите с Вашия лекар за информация относно текущите клинични изпитвания за TD.

Програми за отстъпки, програми за помощ на пациентите и помощ при предписване са някои от начините, по които можете да управлявате разходите за лечение на TD.

Говорете с Вашия лекар, за да проучите възможностите си и не забравяйте, че не сте сами в това пътуване.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss