В центъра на вниманието на психичното здраве: Как да останем социални с еозинофилен езофагит

Ако имате еозинофилен езофагит (EoE), може да избягвате социални ситуации, които включват храна. Но говоренето за състоянието и правилното планиране могат да ви помогнат да останете социално активни.

EoE е имунно състояние, което засяга хранопровода, тръбата, която свързва гърлото със стомаха. Хранителните алергии, сезонните алергии и киселинният рефлукс могат да предизвикат EoE.

По време на атака имунната система реагира прекомерно. Това кара белите кръвни клетки, наречени еозинофили, да се натрупват в хранопровода.

Хранопроводът се възпалява, което води до задушаване, проблеми с преглъщането и засядане на храна (когато храната заседне в хранопровода). С течение на времето можете да развиете стесняване на прохода.

В момента няма лек за EoE. Основните лечения са диетични промени и лекарства, които помагат за намаляване на възпалението.

Скорошни изследвания хвърлиха светлина върху въздействието на EoE върху психичното здраве. Те произтичат от тревожност за храна и желание да скрият състоянието. В резултат на това хората могат да изпитват социална тревожност или да избягват социални ситуации, предимно тези, които включват храна.

Ако живеете с EoE, някои стратегии може да помогнат за поддържане на вашето психично здраве. Те могат да ви помогнат да се ангажирате с други хора в социални и професионални среди, без да се притеснявате, че ще изпитате EoE симптоми.

Живот с еозинофилен езофагит

EoE може да доведе до много симптоми, които пораждат притеснения относно храненето. Хората могат да изпитат:

 • затруднено преглъщане (дисфагия)
 • заседнала храна в хранопровода
 • стомашни болки
 • отслабване
 • недохранване
 • гадене
 • повръщане
 • липса на апетит

EoE е хронично състояние през целия живот. Лечение като диетични промени и лекарства може да помогне за справяне със симптомите на EoE. За много хора запазването на здравето включва избягване на храни, които могат да предизвикат реакция.

Въпреки че понастоящем няма лечение за EOE, лечението може да включва:

 • Елиминационна диета: Лекарят може да препоръча премахване на определени храни от вашата диета. Те могат да включват храните, които са най-свързани с EoE алергичния отговор: миди, ядки, фъстъци, млечни продукти, соя, яйца и пшеница.
 • Елементарна диета: Всички основни храни се премахват и човек получава хранене със специална аминокиселинна формула.
 • Лекарства: Лекарят предписва лекарства за намаляване на възпалението на хранопровода. Опциите включват инхибитори на протонната помпа, които намаляват стомашната киселина и дупилумаб (Dupixent), биологично средство, което е насочено към специфични протеини, които предизвикват възпаление в хранопровода. Стероидите, които се поглъщат или приемат чрез инхалатор за астма, също могат да помогнат за намаляване на възпалението.
 • Езофагеална дилатация: Хранопроводът може да стане много тесен в резултат на EoE и да причини въздействие върху храната. Разширяването е процедура за разтягане на тясната част на хранопровода с балон или тръба.

А Проучване от 2022 г установиха, че тези с тежки симптоми на EoE, като например ежедневно изпитване на проблеми с преглъщането или притискане на храна, имат по-ниско възприятие за свързано с психичното здраве качество на живот. Но активното решаване на проблеми допринесе за подобряване на психичното здраве.

Социално въздействие на EoE

Чувствата, които идват с диагнозата EoE, често са сложни и могат да включват страх от преглъщане и избягване на хранене на обществени места.

А Преглед на проучванията за 2019 г установиха, че тревожността и депресията са преплетени с други аспекти на EoE. Позовавайки се на по-ранни проучвания, прегледът установи, че нивата на тревожност и депресия са по-високи сред тези с EoE, отколкото общото население.

Други въздействия върху психичното здраве на EoE включват:

 • интернализирана и възприемана стигма около EoE
 • страх от странични ефекти на лекарствата
 • тревожете се за приготвянето и наличността на храна
 • социално смущение
 • тревожете се от задавяне на обществени места
 • искат да скрият EoE атака от другите

Тези въздействия пресичаха личната и професионалната сфера – хората изпитваха предизвикателства, вечеряйки навън и участвайки в работни интервюта.

Останете социално активни с EoE

Ако живеете с EoE, може да сте в състояние да предприемете стъпки, за да го управлявате, които могат да помогнат за поддържане на вашето психично здраве и да намалят бариерите пред прекарването на време с други хора социално и професионално.

Говори за това

Изследователите открили в 2019 преглед че хората с EoE като цяло предпочитат да говорят за състоянието с другите.

Това може да изглежда противоречиво, когато толкова много възприемат стигмата с EoE. Доверяването на приятелите и семейството обаче може да бъде източник на подкрепа. Може също да ви улесни, ако имате хора на ваша страна, когато планирате събирания, които включват храна.

Обадете се в ресторантите предварително

Преди да посетите работен обяд или социално събитие, свържете се с ресторанта. Уведомете ги за диетичните ви ограничения, за да можете да избирате по време на хранене.

Помислете за карта на готвач, която изброява конкретни хранителни алергии. Можете да го представите в ресторанта на управителя или сървъра. Изследване и образование за хранителни алергии (FARE) има шаблон за карта на готвач, който можете да персонализирате за храни, които предизвикват EoE атака.

Поискайте вода и я вземете бавно

Хората с EoE често промяна начина, по който се хранят, за да се справят с безпокойството или да намалят вероятността от задавяне. Помолете вашия сървър за вода и опитайте да ядете бавно и да хапвате малки хапки. Ако се притеснявате, че това ще ви засити по време на хранене, помислете дали да не ядете по-малко у дома, преди да излезете.

Опаковайте храната си

Ако пътувате или посещавате приятели, помислете дали да не опаковате храната си. Това може да ви помогне да сте сигурни, че това, което ядете, вероятно няма да предизвика вашите EoE симптоми. Ако сте на елементарна диета, уверете се, че имате достатъчно от хранителната добавка, за да издържите цялото си време.

Носенето на храната ви в дома на приятел или на парти може да ви накара да се почувствате неудобно. Помислете да говорите с вашия приятел или домакин преди да пристигнете и да им кажете за EoE. Можете да обясните защо носите собствена храна и те може да са в състояние да ви помогнат да ви настанят, като имат под ръка храна или напитки, които няма да предизвикат атака.

Планирайте социални събития, които не се въртят около храната

Свържете се с другите и предложете събирания, които се въртят около дейности, вместо да се хранят. Можете да отидете на представление, концерт или да прекарате един ден в парка. Дори ако хапването може да изглежда неизбежно в много ситуации, може да бъде по-лесно да контролирате какво ядете, ако основното събитие не включва храна.

Присъединете се към група за поддръжка

Говоренето с хора, които живеят с EoE, може да бъде отличен начин да поддържате психичното си здраве и да се свържете с другите.

Помислете за онлайн групи като EoE Eosinophilic Esophagitis Adult Group във Facebook. Американското партньорство за еозинофилни разстройства (APFED) има наблюдавана онлайн общност, наречена EOS Connections за хора с еозинофилни заболявания. APFED също така разполага с директория на групи, ръководени от доброволци в местни общности в Съединените щати.

Еозинофилният езофагит (EoE) е хронично имунно заболяване. Може да се управлява с промени в диетата и лекарства, но често може да доведе до чувство на стигма, безпокойство при хранене и депресия. Можете да помогнете за управлението на въздействието на EoE върху психичното здраве, като предприемете проактивни стъпки, за да направите храненето и общуването с другите безопасно и приятно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss