В центъра на вниманието на психичното здраве: Изправяне пред стигмата на витилиго

Тревожността, депресията и ниското самочувствие са често срещани сред хората, живеещи с витилиго. Намаляването на стигмата може да помогне за изчистване на вредните погрешни схващания и да подобри психическото благополучие.

Вашата кожа е най-големият орган в тялото ви. Той покрива цялата ви външна повърхност и макар да е защитен слой с много функции, той също е една от частите ви, които хората виждат.

Витилигото е автоимунно заболяване, което причинява депигментация на кожата ви. Може да причини различни петна от обезцветяване от едната или от двете страни на тялото ви. Експертите го смятат за прогресиращо, дори ако има периоди на стабилизиране.

Хората може да изпитват притеснение относно витилигото, особено ако е по лицата им или изключително забележимо по кожата им.

Стигмата относно витилигото може допълнително да повлияе на психическото благополучие, ако другите реагират негативно поради общи митове и погрешни схващания за състоянието.

Защо хората, живеещи с витилиго, са изправени пред стигма?

Когато нещо е извън обичайното, това може да създаде възможност за стигма, негативното възприятие, че нещо е позорно.

Ако живеете с витилиго, може да се сблъскате със стигма по много причини, според an Етиопско проучване от 2020 г. Те могат да варират в зависимост от социално-икономическото положение, културата и нивото на образование.

Често срещаните погрешни схващания, които могат да доведат до стигма, включват, че витилигото е:

  • заразен
  • нелечимо
  • поради неспазване на рутинна хигиена
  • признак на проказа
  • свързани с диета с дефицит на хранителни вещества
  • наследствена
  • предшественик на рак на кожата
  • наказание от бог(ове)
  • проклятие
  • знак за духовна атака

Нито едно от тези не е вярно.

„Най-лошото погрешно схващане за витилигото е, че е заразно“, казва д-р Камерън Рохсар, сертифициран дерматолог и лазерен кожен хирург в Ню Йорк. „Това не е вярно, но убеждението, че е заразно, може да доведе до страх и дискриминация срещу хората със заболяването.“

Той добавя, че видимата природа на витилиго може да доведе до негативни възприятия от другите, като например предположения за цялостното здраве или чистота на дадено лице.

Ефектите на стигмата върху психичното здраве

Витилигото често не причинява много физически усложнения, но може да има психологически ефекти.

Проучване от 2021 г. установи, че 76% от участниците с витилиго са преживели умерен до силен стрес. Освен това 78% от участниците съобщават за умерена до тежка тревожност, а 80% са имали умерена до тежка депресия.

Според проучването проблемите със самочувствието и смущението, свързани с витилиго, са повлияли на ежедневните избори, като например какви дрехи да носите, каква храна да ядете и дали да посещавате социални събития.

„Тези със заболяването може да се чувстват съдени само от хората, които гледат кожата им“, казва Меган Тангради, лицензиран професионален съветник и клиничен директор в Achieve Wellness & Recovery в Нортфийлд, Ню Джърси. „Те може да се чувстват неудобни за външния си вид или да се притесняват, че другите ще ги зяпат или ще правят коментари, когато са на публично място.“

Стигмата добавя слой към ефектите на витилиго върху психичното здраве. Може да приеме вашите вътрешни предизвикателства със самочувствието и да ги комбинира с убеждението, че някои хора може да правят тихи (а понякога и не толкова тихи) негативни предположения.

Отрицателните нагласи могат да доведат до дискриминация, изключване, тормоз и други жестоки поведения.

Проучване от 2019 г. установи, че стигмата засяга мъже и жени, живеещи с витилиго, и изпитването на стигма е свързано значително с намалено качество на живот и по-високи нива на депресия.

Как да преодолеете стигмата и да прегърнете кожата си

Важно е да запомните, че витилигото не контролира живота ви – вие сте. Пътуването може да не винаги е лесно, но можете да се научите да преодолявате стигмата и да прегръщате своята индивидуалност.

Практикувайте състрадание към себе си

Добротата и приемането трябва да започнат с вас. Ако вашият вътрешен глас е груб и критичен, няма изход от негативните чувства, които могат да дойдат с витилиго.

За да прекъснете този цикъл, Тангради препоръчва да практикувате състрадание към себе си. Това включва да говорите със себе си, както бихте говорили с любим човек, който търси подкрепа. Това е да си позволиш да бъдеш човек, без да се наказваш за неща, които не можеш да контролираш.

„Опитайте се да имате ежедневни утвърждения. След това, ако го намерите за ефективно, превърнете го в навик“, предлага тя. „Кажете си комплименти или напомняния относно вашите силни страни и постижения. Надяваме се, че това ще ви помогне да изградите увереността си в кожата, в която се намирате.“

Повишете осведомеността

Колкото повече факти знаят хората, толкова по-малко трябва да предполагат.

Не е нужно да се поставяте в очите на обществеността, за да помогнете за разпространението на информация. Социалните медии са чудесен начин за предаване на статии или инфографики за витилиго. Можете също така да участвате в програми за обхват чрез местни организации за подкрепа.

Дайте сили на себе си

Вашият външен вид е малка част от това, което ви прави, вие. Когато се чувствате разочаровани за един аспект от себе си, като кожата си, овластяването на нещо друго може да ви помогне да си възвърнете увереността.

Това може да означава всичко – от подобряване на страст, като рисуване, до усвояване на ново умение, което насърчава увереността и силата, като вдигане на тежести или бойни изкуства.

Говорете с другите за витилиго

Вашата кожа може да не е ничия работа и е естествено да не искате да се налага да го обяснявате на другите, но спокойното и фактическо говорене за витилиго може да помогне за намаляване на стигмата.

Тангради казва, че най-добрият подход е прозрачността. Практикуването да разказвате историята си по начин, който ви е удобно, може да помогне за насърчаване на разбирането и съпричастността.

„Ако желаете, кажете им, че е добре да задават въпроси“, предлага тя. „Все пак поставете ясни ограничения за това, което те не могат [say or] направете, въпреки че сте широко отворени [about] вашите преживявания.”

Рохсар добавя, че е важно да останете възможно най-спокойни по време на тези разговори.

„Използвайте език, подходящ за вашата аудитория, като имате предвид, че децата може да се нуждаят от повторена информация“, казва той. „Избягвайте негативното рамкиране и вместо това се фокусирайте върху обучението на другите за състоянието и неговите ефекти.“

Кога да получите помощ за психично здраве

Ако витилигото ви пречи да живеете живота си както обикновено – пречи ви да се наслаждавате на интересите си, да контактувате с хора, на които държите, да създавате взаимоотношения или да получавате работа – терапевт или друг специалист по психично здраве може да ви помогне.

Не е нужно да чакате. Ако изпитвате стигма, депресия, безпокойство или силен стрес, можете да говорите поверително с някого по всяко време, като се обадите на Националната линия за помощ на SAMHSA на 800-662-4357.

Можете също да помолите Вашия лекар да Ви насочи към специалист по психично здраве.

Витилигото причинява депигментация на кожата. Това може да повлияе негативно на вашето самочувствие и психическо здраве, като ви изложи на стигмата, която произтича от митове и погрешни схващания.

Вие сте нещо повече от вашата кожа и преодоляването на стигмата започва с това да бъдете добри към себе си.

Повишаването на образованието, говоренето на факти за витилигото и овластяването ви в други области на живота може да ви помогне да преодолеете негативните предположения на другите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss