В центъра на вниманието на психичното здраве: Как биполярното I разстройство може да засегне семейството

Симптомите на настроението при биполярно I разстройство могат да направят ежедневните взаимодействия предизвикателство – за човека, живеещ със заболяването, и за членовете на семейството му. Но има стъпки, които можете да предприемете, за да поддържате отношенията си.

Семейните отношения могат да бъдат сложни за всеки. Понякога може да изпитате естествен конфликт и несгоди. Ако вие или ваш близък имате психично заболяване като биполярно I разстройство обаче, семейните напрежения могат да станат още по-сложни.

Биполярно разстройство I може да причини екстремни промени в настроението от епизоди на мания към епизоди на депресия. Може да се лекува с комбинация от лекарства и психотерапия.

Но понякога, дори ако следвате плана си за лечение, симптомите на биполярно разстройство могат да засегнат най-близките ви. Нараняващите изявления, вредното поведение и привидно егоцентричните действия могат да бъдат трудни за пренебрегване, дори ако семейството ви разбира, че живеете с психично заболяване.

Включването на семейството в грижите за вашето биполярно разстройство I и научаването как да поискате подкрепа може да ви помогне да поддържате и подобрявате отношенията с близките си.

Как биполярното I разстройство засяга членовете на семейството?

Симптомите на биполярно I разстройство могат да предизвикат вълнообразен ефект, емоционално, физически и дори финансово, за тези, които са най-близки до човека със заболяването.

Емоционално въздействие

Емоционалното въздействие на биполярно I разстройство върху семейството може да бъде различно.

Д-р Колийн Мълън, лицензиран брачен и семеен терапевт от Сан Диего, Калифорния, казва, че епизодите на настроението непрекъснато тестват емоционалната устойчивост на членовете на семейството.

Тя обяснява, че по време на мания високото енергично и високорисково или саботиращо поведение може да бъде изтощително, защото семейството често се ангажира емоционално, опитвайки се да накара човека с биполярно разстройство I да се „успокои“ или да не действа според импулсите си.

Членовете на семейството също могат да бъдат засегнати от най-интензивните епизоди на лицето. Човек с биполярно разстройство I може да избира аргументи, да се нахвърля без причина или да омаловажава другите.

По време на депресивни епизоди емоционалната устойчивост на семейството може да продължи да бъде подложена на изпитание, тъй като те се тревожат за безопасността на близките си, особено ако изпитват идея за самоубийство.

С течение на времето това постоянно емоционално напрежение може да доведе до прегаряне или липса на емпатия, особено ако коментарите и поведението изглеждат безгрижни или жестоки.

Физическо въздействие

Тъй като биполярно I разстройство е психологическо състояние, неговите физически ефекти върху семейството често се пренебрегват.

„Ежедневният стрес от чувството на емоционална умора и безпокойството за поведението на любимия човек може да причини соматични или физически симптоми“, казва Мълън. „Например, ако любимият ви изпадне в депресия и изрази мисли за самоубийство, може внезапно да развиете хронично болки в корема или гърба.“

Други физически предизвикателства може да са по-екстремни. Импулсивността и поемането на риск по време на маниакални епизоди, като безразсъдно шофиране, могат да изложат благосъстоянието на всички на риск.

Финансово въздействие

Биполярно разстройство I може да затрудни поддържането на постоянна заетост и хората може да останат периоди без заплащане поради отпуск.

По време на манийни епизоди хората с биполярно разстройство I могат да се ангажират с натрапчиво пазаруване, хазарт или други големи разходи.

„Това може буквално да промени финансовото състояние на семейството за една нощ в зависимост от това колко тежки са се проявили симптомите, свързани с настроението“, посочва Луис Лейвс-Уеб, лицензиран клиничен социален работник от Остин, Тексас.

Семейно отчуждение

Laves-Webb обяснява, че разстройствата на настроението като биполярно I разстройство могат да създадат поведение и емоции, които могат да бъдат нестабилни, интензивни и потенциално опасни.

„Това лесно може да доведе до липса на доверие в отношенията, значителни наранени чувства и липса на съпричастност с течение на времето“, казва той.

За да предотвратят това, членовете на семейството или цялата семейна система може да изберат да преустановят контакта със своя любим човек с биполярно I разстройство, което Laves-Webb посочва, че е техният начин да се чувстват сигурни, да установяват граници или да се справят с предизвикателството.

Колкото по-дълго продължават тежките симптоми на настроението и колкото повече щети в междуличностните отношения причиняват, толкова по-вероятно е да се случи отчуждение, добавя той.

Как да помолим семейството за подкрепа

Не винаги е лесно да помолите семейството си за подкрепа, ако живеете с биполярно I разстройство. Може и да не разбирате напълно какво имате нужда от тях.

Д-р Алесия Грийнли, сертифициран от борда за възрастни и психиатър за връзка от Кембъл, Калифорния, предлага да включите семейството си в процеса на лечение, за да им помогнете да разберат биполярно разстройство I, плана за лечение и какво да правят в случай на спешност.

Тя казва, че обсъждането на предупредителните знаци за епизоди на настроението може да бъде важно за насърчаване на семейната съпричастност.

Ако човек навлиза в епизод на мания например и каже нещо рязко, разбирането, че това е само появяващ се симптом на мания, а не лична атака, може да помогне на членовете на семейството да се справят.

Мълън също така препоръчва да сте наясно какво може да помогне по време на епизод на настроението. Тя предлага да се използват твърдения като:

„Също така е много важно, ако кажа нещо, което може да доведе до нараняване на мен или някой друг, да се обадите за помощ. Ще имам нужда да го направиш, дори ако ти кажа да не го правиш или ти се ядосам, че го правиш. Знам, че това е най-доброто нещо за мен в този момент.”

Ако имате нужда от помощ сега

Ако смятате, че някой е изложен на непосредствен риск от самонараняване или нараняване на друг човек:

 • Обадете се на 911 или на вашия местен номер за спешни повиквания.
 • Останете с човека, докато пристигне помощ.
 • Отстранете всякакви оръжия, ножове, лекарства или други неща, които могат да причинят вреда.
 • Слушайте, но не съдете, не спорете, не заплашвайте и не крещете.

Ако вие или някой, когото познавате, изпитвате мисли за самоубийство, помощта е на разположение 24/7. Можете да се обадите на 988 в Съединените щати, за да се свържете с Линията за самоубийства и кризисни ситуации, или да посетите уебсайта на Линията за самоубийства и кризисни ситуации, за да говорите с някого.

Как да поддържате и подобрявате взаимоотношенията си, ако живеете с биполярно I разстройство

Биполярното разстройство I може да представлява предизвикателство за междуличностните отношения, но има неща, които можете да направите, за да укрепите семейните си връзки.

Greenlee, Mullen и Laves-Webb препоръчват:

 • търсят лечение за биполярно разстройство I и включват семейството
 • обучение на вашето семейство (и себе си) относно биполярно I разстройство
 • приемане на лекарства според указанията
 • открито общуване за предизвикателствата, пред които се изправяте при биполярно I разстройство
 • определяне и съгласуване на граници, като ограничаване на достъпа до финанси
 • създаване на планове за безопасност или безопасни думи, които членовете на семейството могат да използват, ако се чувстват несигурни
 • участие във външни мрежи за подкрепа — за вас и вашето семейство

Като цяло експертите са съгласни, че участието на семейството в лечението е от първостепенно значение за поддържането на здрави взаимоотношения.

„Това може да е възможност да разберем как [bipolar disorder] е повлияло на тези взаимоотношения“, заявява Грийнли. „Ако участват деца, това може да им даде разбирането, че поведението, на което са били свидетели, не е тяхна вина.“

Докато биполярното разстройство I е лечимо, симптомите на състоянието понякога могат да засегнат най-близките ви хора. Това може да натовари емоциите, да причини физически стрес и потенциално да застраши семейните финанси. Но откритата комуникация, образованието за психично здраве и услугите за подкрепа могат да ви помогнат да поддържате междуличностните си отношения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss