В новините: FDA одобри ново перорално лечение на псориазис

Вече е налично ново перорално лекарство за лечение на умерен до тежък плакатен псориазис. Деукравацитиниб е перорално лекарство с рецепта веднъж дневно, което се използва за лечение на плаков псориазис. Не се нуждаете от инжекции и не е необходимо да го прилагате в лекарски кабинет.

Псориазисът е хронично автоимунно състояние, което се проявява като лющене на повърхността на кожата и причинява симптоми като сърбеж, потъмняла или зачервена кожа, болезненост и подути и болезнени стави. Наоколо 7,5 милиона Възрастните американци на 20 и повече години имат псориазис.

В момента няма лек за псориазис. Тези, които живеят с умерени до тежки симптоми, могат да бъдат предписани системни лекарства, които могат да причинят тежки странични ефекти.

През септември 2022 г. Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобри деукравацитиниб (Sotyktu), който принадлежи към клас лекарства, известни като инхибитори на тирозин киназа 2 (TYK2), за лечение на възрастни с умерен до тежък плакатен псориазис.

Клиничните изпитвания показват, че това перорално лекарство е по-ефективно от наличните в момента перорални лекарства за подпомагане на изчистването или почти изчистването на плаките от псориазис. Освен това има по-малко нежелани странични ефекти от по-старите лекарства.

Какво е?

Деукравацитиниб е перорално лекарство с рецепта веднъж дневно, което се използва за лечение на плаков псориазис. Не се нуждаете от инжекции и не е необходимо да го прилагате в лекарски кабинет.

Понастоящем лекарството се предлага само като таблетка от 6 милиграма (mg), приемана веднъж на ден. Няма разлика в силата. Може да го приемате със или без храна.

Ако имате умерен до тежък плаков псориазис, той може ефективно да изчисти или почти изчисти кожата ви.

В момента се предлага само лекарството с търговска марка Sotyktu. Все още не съществува обща версия.

Как работи?

Това лекарство действа чрез селективно блокиране на TYK2, който е протеин, открит във вашите имунни клетки. Експерти вярвам TYK2 играе важна роля в развитието на псориазис.

На кого помага?

FDA одобри Sotyktu за лечение на плакатен псориазис при определени групи. Лекарите могат да предпишат лекарството, ако:

 • имате умерен до тежък псориазис
 • са кандидат за фототерапия
 • са кандидат за системна терапия

Някои популации трябва да бъдат внимателни, преди да приемат Sotyktu. Например, не е ясно дали лекарството ще причини някаква вреда на вас или вашия развиващ се плод. Преди да приемете лекарството, трябва да уведомите предписващия лекар дали сте бременна или планирате да забременеете.

Понастоящем се препоръчва за възрастни и все още не е готов за употреба в педиатричната популация. По-възрастните също могат да използват лекарството.

Хората, които са алергични към deucravacitinib или към някое от помощните вещества, не трябва да го използват.

Степен на ефективност

FDA базира одобрението си за лекарството на две клинични изпитвания. Проучванията сравняват деукравацитиниб с плацебо, както и с апремиласт, друго перорално лекарство, използвано за лечение на псориазис.

Резултатите показват, че на 16-та седмица около 54% ​​от участниците, които са приемали deucravacitinib, са постигнали пълна или почти пълна ремисия, докато около 32% от тези, които са приемали апремиласт, са постигнали същите резултати.

До 24-та седмица около 59% от тези, които са приемали deucravacitinib, са показали чиста или почти чиста кожа, докато процентът е спаднал до 31% сред тези, които са приемали апремиласт.

И двете лекарства показват значително подобрение в сравнение с тези, които са приемали плацебо, но деукравацитиниб показва най-добри резултати като цяло. Изследователи също намерени че лекарството се понася добре от повечето, които го приемат.

Предварителни данни също изглежда предполага, че лекарството остава ефективно до 2 години при непрекъснато лечение, но са необходими допълнителни проучвания, за да се види колко по-далеч може да достигне неговата ефективност.

Странични ефекти

Въпреки че като цяло безопасен и ефективен, деукравацитиниб може да причини потенциално сериозни нежелани реакции при хора, които го използват. Трите най-чести реакции включват:

 • повишен шанс от инфекция, включително туберкулоза и реактивиране на пасивни вируси, като херпес зостер (варицела или херпес зостер) и херпес симплекс (орален или генитален херпес)
 • повишен риск от рак, включително лимфоми
 • необичайни лабораторни резултати относно чернодробните ензими и триглицеридите
 • рабдомиолизарядко състояние, при което мускулите са увредени, причинявайки силна мускулна болка и тъмна урина

Преди да приемете лекарството, помолете Вашия лекар да прецени риска от развитие на нежелани реакции, особено ако имате чернодробно заболяване или анамнеза за сърдечно заболяване, така че можете заедно да определите дали рискът си струва потенциалната полза.

Взаимодействия с други лекарства

Декравацитиниб може да взаимодейства с други лекарства, включително ваксинации.

Трябва да говорите с лекар или фармацевт относно лекарствата, добавките и витамините, които приемате в момента. Това може да им помогне да преценят дали трябва да спрете употребата на лекарството или добавката, преди да започнете да приемате декравацитиниб.

Трябва също така да попитате лекар или фармацевт как и кога да приемате жива ваксина. Получаването на жива ваксина може да причини инфекция. Някои примери за живи ваксини включват:

 • жълта треска
 • морбили, паротит, рубеола (MMR)
 • варицела
 • FluMist (назален спрей под формата на противогрипна ваксина)

Други лекарства които засягат имунната система, като силни имуносупресори, не трябва да се приемат с деукравацитиниб. Ако не сте сигурни кои ваксини или лекарства са безопасни, трябва да говорите с лекар.

Deucravacitinib е новоодобрено перорално лекарство за лечение на умерен до тежък плакатен псориазис. Две клинични проучвания показват, че е по-ефективен от други налични в момента перорални лекарства за изчистване или предимно изчистване на плаки от псориазис.

Не всеки е добър кандидат за новото лекарство. Хората, които не са кандидати за системни лекарства или фототерапия, вероятно не трябва да го приемат. Освен това тези, които приемат други лекарства или може да са бременни, трябва да обсъдят тези фактори с лекар.

Трябва също така да говорите с лекар или фармацевт относно приема на жива ваксина. Те могат да ви посъветват как безопасно да получите ваксинацията.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss