В новините: Одобрено ново орално лечение за IBS-C

Синдромът на раздразнените черва със запек (IBS-C) е често срещано стомашно-чревно (GI) разстройство. Това е вид IBS, който засяга до една трета от хората със заболяването.

Честите симптоми на IBS-C включват подуване на корема, дискомфорт, коремна болка и промени в движенията на червата и изпражненията. IBS със запек обикновено причинява твърди изпражнения, така че затрудненото изхождане и редките движения на червата също са чести.

Понастоящем няма лечение за IBS-C, но с правилния план за лечение симптомите могат да бъдат управлявани. Лечението на IBS-C често включва промени в начина на живот и диета, но в някои случаи може да се предпише лечение.

Едно от най-новите перорални лекарства, одобрени от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за лечение на IBS-C, е тенапанор (Ibsrela). Когато други лекарства не са помогнали, попитайте Вашия лекар дали тенапанор е подходящ за Вас.

Историята на tenapanor

Tenapanor (Ibsrela) беше одобрен през септември 2019 г. от FDA за лечение на IBS-C, но беше пуснат в Съединените щати едва няколко години по-късно.

Ardelyx, производителят на tenapanor, смени предавките, за да се насочи към хиперфосфатемия, състояние, което причинява допълнителен фосфор в кръвта, вместо IBS-C.

Tenapanor (продава се като Xphozah) е предназначен да помогне на възрастни с хронично бъбречно заболяване да контролират количеството фосфор в кръвта си, особено тези, които не са реагирали на други терапии и са били на диализа.

Лекарството е работило в червата, за да предотврати абсорбцията на фосфат, по-специално блокирайки рецептора на натрий-водороден обмен 3 (NHE3).

Съобщава се, че една таблетка, приемана два пъти дневно през устата, е достатъчна, за да инхибира усвояването на фосфора. Изследователите отбелязват, че най-честият страничен ефект на лекарството е диарията.

След преглед на FDA през юли 2021 г. на tenapanor за лечение на хиперфосфатемия, лекарството беше пренасочено отново и пуснато на пазара през април 2022 г. като първият и единствен инхибитор на NHE3 за лечение на IBS-C.

Какво представлява тенапанор (Ibsrela)?

Въпреки че пускането на лекарството беше отложено, науката зад лекарството остана същата.

Той все още работи в червата, особено в тънките черва и дебелото черво, за да блокира усвояването на определени вещества чрез изключване на рецептора за обмен на натрий-водород 3 (NHE3).

Докато целта му при пациенти с хиперфосфатемия е да спре абсорбцията на фосфор, при хора с IBS-C, той инхибира приема на натрий с храната. Това води до увеличаване на секрецията на вода от червата.

Повишената секреция на вода вероятно играе роля в това защо пациентите с хиперфосфатемия без запек са имали диария, докато приемат това лекарство.

Как помага при IBS-C?

Tenapanor предизвиква увеличаване на секрецията на вода, което помага за облекчаване на запека при IBS-C.

Повече вода в процеса на елиминиране на изпражненията може да доведе до по-меки и по-чести движения на червата. Това също може да помогне за намаляване на подуването и коремната болка.

Освен това tenapanor повлиява положително висцералната свръхчувствителност. Това състояние възниква, когато вашите висцерални органи – меките органи, намиращи се в корема, таза и гърдите – са по-чувствителни и предизвикват чувство на болка и дискомфорт по-лесно.

Tenapanor намалява висцералната свръхчувствителност, намалявайки болката, дори ако нямате движение на червата.

Какво казва изследването?

FDA използва главно две клинични изпитвания, когато преглежда tenapanor за лечение на IBS-C.

В Клинично изпитване през 2021 г293 участници с IBS-C, на възраст от 18 до 75 години, са получили 50 mg тенапанор два пъти дневно, докато други 235 са получили плацебо за 26 седмици.

През това време те оцениха симптомите, свързани с:

  • лекота, време и честота на движенията на червата
  • коремна болка и дискомфорт
  • усещане за пълно изпразване
  • необходимостта от използване на спасително лекарство (като слабително)

Тези, които са получавали тенапанор, съобщават за по-малко коремна болка и по-често изхождане от плацебо групата.

В клинично изпитване от 2020 г. участниците с IBS-C получават или 50 mg тенапанор два пъти дневно, или плацебо в продължение на 12 седмици. Тежестта на техните симптоми и дали са забелязали облекчение на запека е записана.

След 12 седмици някои хора са приемали тенапанор в продължение на 4 седмици, докато други са преминали към плацебо, за да оценят симптомите на отнемане. В края на проучването повече хора, които са приемали тенапанор, съобщават за по-малко запек и намалена коремна болка.

Над 1200 пациенти са участвали в клиничните изпитвания. Тези, на които е даден тенапанор, съобщават за 30% или повече подобрение в честотата на спонтанно движение на червата и тежестта на коремната болка в сравнение с тези, получаващи плацебо.

Някои съобщават за подобрения още през първата седмица след прием на тенапанор два пъти на ден. Най-често съобщаваният симптом беше лека до умерена диария които често се решават за седмица или по-малко.

Кога се препоръчва?

Тенапанор е само за възрастни. Препоръчва се за тези с IBS-C, които редовно изпитват два или повече симптома в продължение на поне 3 месеца, включително:

  • усещане за запушване или невъзможност за пълно изпразване на червата
  • напрежение по време на 25% или повече от движенията на червата
  • необходими ръчни маневри за улесняване на поне 25% от движенията на червата

Обикновено се препоръчва, когато други лечения – като стимулиращи лаксативи, осмотични лаксативи или солни лаксативи – не са подобрили симптомите.

Tenapanor не е допълнително лекарство, което означава, че не се препоръчва да се използва заедно с други възможности за лечение, като линаклотид (Linzess).

Освен това не се препоръчва, ако имате индикация за механична чревна обструкция. Безопасността на tenapanor (Ibsrela) за бременни хора все още не е установена.

Ако обмисляте тенапанор (Ibsrela) за IBS-C, който не отговаря на други лечения, свържете се с Вашия лекар.

Въпреки че в момента няма лек за IBS-C, нови изследвания произвеждат иновативни лекарства, като tenapanor, които могат да помогнат за справяне със симптомите.

За мнозина с IBS-C лечението с промени в начина на живот означава, че трайното облекчение е на хоризонта.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss