Въпроси, които може да се страхувате да зададете за трансмаскулинното сексуално здраве

Въпреки че може да е неудобно да обсъждате тези теми, важно е да сте открити за вашите нужди и притеснения – с вашия партньор или лекар.

Трансджендър мъж и приятелката му се прегръщат в парк.

Чудили ли сте се някога дали транссексуалните мъже могат да еякулират? Вие самият сте транс мъж и искате да знаете как хормонозаместителната терапия (ХЗТ) влияе на сексуалното ви здраве?

Въпреки че би било неуместно да задавате тези въпроси на транс човек, когото току-що сте срещнали, естествено е да се чувствате любопитни и да се чудите. Тази статия може да отговори на почти всички ваши горещи въпроси и много повече.

Могат ли транссексуалните мъже да еякулират?

Краткият отговор е и да, и не.

Не, транс мъжете не могат да произвеждат сперма или сперма. И те не могат да еякулират по начина, по който човек с пенис може. Дори ако трансмъж (или който и да е трансмъжествен човек) получи операция на дъното, той пак не би могъл да произвежда сперма.

Да, транс мъжете могат да еякулират, когато телата им отделят течност по време на оргазъм или кулминация. Това, което хората разговорно наричат ​​„шприцване“, може да се случи на почти всеки с вагина. А Преглед на изследването за 2022 г показват, че тази еякулация може да включва секреция на течност от жлезите на Skene, които имат същия материал като простатата.

Могат ли транссексуалните мъже да постигнат оргазъм?

Да, транссексуалните мъже могат да постигнат оргазъм по начина, по който много хора с клитор и вагинален оргазъм.

Не всички транс мъже може да искат или да могат да приемат ХЗТ за своите преходи, но за трансмаскулинните хора, които продължават да приемат ХЗТ, сексуалното здраве може да прилича на някои симптоми на менопаузата.

ХЗТ често може да повлияе на вагината чрез влошаване на състояния като ендометриоза или синдром на поликистозни яйчници. Може също да доведе до сухота, атрофия и болка. В Проучване от 2023 г351 от 486 участници (72,2%) съобщават, че изпитват болка в таза след терапия с тестостерон.

Понякога оргазмите могат да бъдат болезнени за хора, получаващи ХЗТ, но тези състояния са управляеми с последователни и индивидуализирани лечения от вашия медицински специалист. Научете повече за лечението на болезнени оргазми.

Сексуално здравеопазване за транс мъже

Като транс човек е изключително важно да имате лекар, който разбира всичките ви здравни нужди, включително вашето сексуално здраве. Получаването на рутинни прожекции, прегледи, цитонамазки и гарантиране, че вашият лекар може да помогне за справяне с вашите нужди, са жизненоважни за вашето здраве и благополучие.

В идеалния случай ще имате лекар от първичната медицинска помощ, който е специалист по трансздраве, но ако това не е така, ще трябва да станете свой собствен защитник. Начините, по които можете да се застъпите за себе си в лекарския кабинет, могат да включват следното:

  • Избройте въпросите си предварително.
  • Водете подробен дневник на вашите здравословни проблеми и симптоми.
  • Уведомете персонала, ако техните формуляри нямат подходящи опции за вашия пол.
  • Вземете приятел или член на семейството с вас, ако имате нужда от емоционална подкрепа.
  • Бъдете в крак с настоящите стандарти за транссексуално здравеопазване.
  • Бъдете готови да повдигнете теми като цитонамазки и мамографии.

Знайте кога да потърсите второ мнение или нов лекар. Ако често се чувствате прибързани и вашият лекар не отговаря на въпросите ви по ваше задоволство, може да се наложи да получите достъп до подходящо здравеопазване.

Беше ли Ви полезно?

Могат ли транссексуалните мъже да пикаят изправени?

Да, транссексуалните мъже могат да пикаят изправени, дори ако не са имали операция за потвърждаване на пола. Те могат да го направят по различни начини, в зависимост от типа на тялото си и дали са имали или не някои видове операции на дъното.

Ако трансмъж или който и да е трансмъжествен човек е претърпял операция на дъното, по време на която лекар удължава уретрата, те могат да пикаят от фалоса. Това често е част от фалопластиката, но не винаги.

Те могат също така да използват устройства за пикаене, ако не са имали операция или ХЗТ. Някои са силиконови и изглеждат като реалистични пениси, а други са пластмасови и са чисто функционални.

Могат ли транссексуалните мъже да станат баща на дете?

Транс мъж може да бъде баща по много начини, включително чрез:

  • като раждащ родител
  • осиновяване на дете
  • използване на техния генетичен материал при създаването на детето (ин витро оплождане)

Дори и с операция, транс мъжете не могат да създадат сперма. Но да си баща е много повече от просто генетичен компонент.

Като цяло има много начини да съществуваш като мъж. Да бъдеш транссексуален мъж е само един от тези начини.

Докато транссексуалните мъже не могат да произвеждат сперма, все още има начини за постигане на цели, утвърждаващи пола, като еякулация, пикаене в изправено положение или бащинство на дете.

Здравните нужди на транссексуален мъж са специфични и разнообразни и в идеалния случай вашият първичен лекар ще бъде запознат с тях. Ако все още имате въпроси относно вашето здраве като транс човек, ви каним да продължите образованието си с още висококачествени рецензирани статии като тази в нашия LGBTQ+ център.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss