Възможности за лечение на умерен до тежък псориатичен артрит

Псориатичният артрит е болезнен вид артрит, който води до болки в ставите, подуване и скованост.

Ако имате псориазис, е възможно да развиете и псориатичен артрит. Около 30% от хората с псориазис развиват псориатичен артрит.

Ако имате това състояние, ранното му лечение може да бъде ключът към успокояване на болката и предотвратяване на увреждане на ставите в бъдеще.

Лекарства за псориатичен артрит

Има няколко вида лекарства, които могат ефективно да лекуват псориатичен артрит. Някои лекарства без рецепта (OTC), като ибупрофен, могат да помогнат за намаляване на симптомите.

Ако лекарствата без рецепта не помогнат при болки в ставите и подуване, може да се наложи Вашият лекар да Ви предпише по-силни лекарства. Те включват:

 • традиционни модифициращи болестта антиревматични лекарства (DMARDs)
 • биологични препарати
 • ензимни инхибитори

Нестероидни противовъзпалителни средства

Едно от първите лечения, които Вашият лекар може да препоръча, е лекарство без рецепта.

Категория лекарства, наречени нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), обикновено се използва за лечение на болката и възпалението, които псориатичният артрит причинява.

Някои популярни извънборсови НСПВС са:

 • ибупрофен (Motrin, Advil)
 • напроксен (Aleve, Anaprox)

НСПВС се предлагат и в рецептурни форми, които са по-мощни от версиите без рецепта. Някои примери за предписани НСПВС, които могат да се използват за псориатичен артрит, включват:

 • целекоксиб (Celebrex)
 • диклофенак (Артотек, Волтарен)
 • набуметон (Релафен)

Най-честият страничен ефект на НСПВС са храносмилателни проблеми. Те могат да включват неща като стомашни болки, гадене и диария.

Традиционни DMARD

Вашият лекар може да предпише традиционен DMARD, за да помогне за намаляване на възпалението и забавяне на потенциалното увреждане на ставите, причинено от псориатичния артрит.

Тези лекарства имат широк ефект върху имунната система. Те също така действат много по-бавно от НСПВС и могат да причинят по-сериозни странични ефекти, свързани с белите дробове и бъбреците.

Някои видове традиционни DMARD, използвани за лечение на псориатичен артрит, включват:

 • метотрексат (Trexall)
 • сулфасалазин (азулфидин)
 • циклоспорин (Neoral, Sandimmune)
 • лефлуномид (Arava)

Тези лекарства могат да се използват самостоятелно или в комбинация едно с друго, в зависимост от препоръките на Вашия лекар.

Имуносупресори

Имуносупресорите помагат при потискане на имунната система при хора с псориатичен артрит.

Често използван имуносупресор е азатиоприн (Imuran). Това лекарство се използва, когато други традиционни лекарства не работят.

Имуносупресорите трябва да се приемат изключително внимателно под указанията на лекар поради риск от странични ефекти.

Тези лекарства могат да причинят:

 • анемия
 • инфекция
 • чернодробна и бъбречна дисфункция

Те обикновено се предписват само при много сериозни случаи на псориатичен артрит.

Биологични препарати

Биологичните лекарства са по-нов тип DMARD. Те работят за насочване към специфични части от имунната ви система, които причиняват възпаление и увреждане на ставите, свързани с псориатичен артрит.

Има няколко различни класа биологични средства. Тези класификации са направени въз основа на специфичната част от имунната система, към която е насочена биологичната.

Някои биологични продукти, които могат да се използват за лечение на псориатичен артрит, включват:

 • инхибитори на тумор некрозис фактор (TNF) алфа, като:
  • адалимумаб (Humira)
  • цертолизумаб пегол (Cimzia)
  • етанерцепт (Enbrel)
  • голимумаб (Симпони, Симпони Ария)
  • инфликсимаб (Remicade)

 • инхибитори на интерлевкин (IL) 12 и 23 като устекинумаб (Stelara)
 • IL-17 инхибитори, включително:
  • иксекизумаб (Taltz)
  • секукинумаб (Cosentyx)
 • IL-23 инхибитори, като гуселкумаб (Tremfya)
 • Т-клетъчни инхибитори като абатацепт (Orencia)

Важно е да се отбележи, че биологичните лекарства не само помагат при псориатичен артрит, но могат да лекуват и симптомите на псориазис. Възможно е също така да ви бъде предписано биологично лекарство в комбинация с традиционен DMARD.

Биологичните препарати се прилагат като инжекция или инфузия. Най-честата нежелана реакция е болка или подуване на мястото на инжектиране.

Възможно е също биологичните лекарства да ви направят по-склонни да получите инфекции или да повлияят на бъбреците, черния дроб или кръвната картина.

Ензимни инхибитори

Някои по-нови лекарства, отпускани с рецепта, наскоро бяха одобрени за лечение на псориатичен артрит. Тези лекарства действат за инхибиране на ензими, които са важни за свръхактивния имунен отговор.

Тези лекарства имат предимство в това, че могат да се приемат през устата, вместо да се дават чрез инжекция или инфузия. В момента има две налични:

 • Тофацитиниб (Xeljanz, Xeljanz XR). Това лекарство действа за инхибиране на активността на ензим, наречен Янус киназа, като помага за намаляване на възпалението. Най-честите нежелани реакции са главоболие и инфекции на горните дихателни пътища.
 • Апремиласт (Отезла). Това лекарство блокира ензим, наречен фосфодиестераза 4, който също участва във възпалението. Честите нежелани реакции включват гадене, диария и инфекции на горните дихателни пътища.

Орални стероиди

Оралните стероиди могат да помогнат за намаляване на болката и възпалението, свързани с псориатичен артрит.

Те обаче обикновено се предписват само в малки дози за кратък период от време. Това се дължи на риска от значителни странични ефекти, които могат да се появят след като спрете да ги приемате.

Хирургични и други лечения

Вашият лекар може също да препоръча операция или друг вид лечение на псориатичен артрит. Някои примери включват:

Операция за смяна на ставите

Ако ставите Ви се увредят сериозно от псориатичен артрит, Вашият лекар може да препоръча операция за смяна на ставите.

По време на операция за смяна на ставите, протеза, изработена от метал или пластмаса, се използва за заместване на увредената става.

Стероидни инжекции

Ако болката и възпалението са локализирани в конкретна става, Вашият лекар може да използва стероидна инжекция, за да облекчи тези симптоми.

Облекчението може да продължи от седмици до месеци. Въпреки това, стероидните инжекции могат да се прилагат само ограничен брой пъти поради риск от странични ефекти.

Светлинна терапия

Светлинната терапия включва използването на ултравиолетова (UV) светлина.

Тази светлина се прилага върху външните слоеве на кожата и може да помогне за намаляване на възпалението, свързано както с псориатичен артрит, така и с псориазис. Някои примери за видовете светлинна терапия са:

 • UVB. UVB светлината може да помогне за облекчаване на възпалението и може също да насърчи производството на витамин D. UVB терапията обикновено се дава в специална светлинна кутия, по време на която сте изложени на специфична дължина на вълната на UVB светлина, наречена теснолентова UVB светлина.
 • Ексимер лазер. Ексимерният лазер също произвежда UVB светлина. Той има предимство пред UVB третирането в светлинна кутия, тъй като ексимерният лазер може да се насочи към определени зони и също така може да проникне по-дълбоко в кожата.
 • PUVA. PUVA включва излагане на UVA светлина в комбинация с химикала псорален. Psoralen е фотосенсибилизиращо лекарство, което означава, че прави кожата ви по-чувствителна към UV светлина. Обикновено се използва, когато псориатичният артрит не се е повлиял от други лечения.

Допълнителни и алтернативни терапии

Има няколко допълнителни и алтернативни терапии, които могат да се използват за псориатичен артрит.

Тези терапии могат да се използват заедно с (допълнителни) или вместо (алтернативни) стандартни лечения на псориатичен артрит.

Някои примери за допълващи и алтернативни терапии за псориатичен артрит са:

Акупунктура

Акупунктурата включва вкарване на тънки игли в кожата за стимулиране на определени области от тялото.

Според Националната фондация за псориазис, въпреки че не са правени проучвания за акупунктура за псориазис или псориатичен артрит, тя може да бъде ефективна за някои.

Масаж

Масажът включва манипулиране на меките тъкани на тялото, обикновено с помощта на пръсти, ръце или лакти. Може да осигури облекчение за някои видове болка, като тази от остеоартрит.

Въпреки че има доказателства в подкрепа на употребата му за псориатичен артрит липсванякои може да го намерят за полезно.

Куркумин

Куркуминът е активната съставка в подправката куркума.

Установено е, че куркуминът има противовъзпалителни свойства, което може да помогне за облекчаване на симптомите на псориатичен артрит. Предлагат се за закупуване хапчета за добавки с куркумин.

витамин D

Витамин D е важен за здравето на кожата и има противовъзпалително действие. Поради това може да се използва като хранителна добавка за помощ при псориазис или псориатичен артрит.

Освен това, някои изследвания свързва тези състояния с ниски нива на витамин D.

йога

Йога съчетава различни пози с дихателни техники и медитация. Може да бъде ефективен инструмент за облекчаване на стреса и насърчаване на релаксацията.

Освен това йога може да помогне на хората с псориатичен артрит да подобрят гъвкавостта и обхвата на движение, като същевременно облекчат болката.

Тай чи

Тай чи е форма на упражнение, което включва нежни, плавни движения. Подобно на йога, това е дейност с ниско въздействие, която може да помогне за постигане на релаксация и облекчаване на болката при някои хора с псориатичен артрит.

Рейки

Рейки е вид терапия, при която практикуващият поставя ръцете си върху или над вас, имайки за цел да насочи вътрешната енергия на тялото ви, за да насърчи изцелението.

Според Национален център за допълващо и интегративно здраведосега не е установено, че рейки е ефективен при никакви здравословни състояния.

Важно е да се отбележи, че изследванията за ефективността на много видове допълващи и алтернативни терапии са ограничени.

Ако се интересувате да направите някоя от тези терапии част от вашия план за лечение на псориатичен артрит, не забравяйте първо да говорите с Вашия лекар.

Промени в начина на живот

Някои промени в начина на живот също могат да повлияят на болката и прогресията на псориатичния артрит. Някои примери за тях включват следното.

Защита на вашите стави

Вашият лекар може да предложи топлинни или студени лечения с помощта на пакет с лед или нагревателна подложка, за да предпазите ставите и да осигурите временно облекчение.

Освен това избягвайте да прекалявате със задачи като повдигане, бутане или усукване. Уверете се, че сте в темпо, почивайте често и вземете предпазни мерки, когато изпълнявате ежедневните си задачи.

Диета

В допълнение към всички медикаментозни лечения, които Вашият лекар може да препоръча, яденето на богата на хранителни вещества, балансирана диета, която е богата на пресни плодове и зеленчуци възможно най-често, може да помогне за предотвратяване на болката в ставите, която причинява псориатичният артрит.

Упражнение

Редовните физически упражнения са важна част от здравословния начин на живот и могат да помогнат за предотвратяване на неща като скованост на ставите или мускулна слабост.

Освен това наднорменото тегло или затлъстяването може да натовари ставите ви, което може да влоши псориатичния артрит.

Попитайте Вашия лекар за подходящи видове упражнения.

Отказване от тютюнопушенето

Ако пушите, важно е да помислите за предприемане на стъпки за отказване. Пушенето е свързани с развитието на псориазис, както и лоши отговори на лечението.

Клинични изпитвания

Клиничните изпитвания са много важни при разработването на нови лечения за псориатичен артрит.

В допълнение към предоставянето на ценна информация на изследователи и здравни специалисти, участието в клинично изпитване може да помогне на хората с псориатичен артрит да получат достъп до най-новите лечения.

За повече информация относно клиничните изпитвания близо до вас, опитайте този инструмент за намиране на клинични изпитвания, предоставен от Националната фондация за псориазис.

Националният институт по здравеопазване също има инструмент за търсене, който можете да използвате, за да намерите клинични изпитвания във вашия район.

Понастоящем псориатичният артрит няма известно лечение. Въпреки това, има различни начини, по които може да се лекува ефективно.

Целта на всеки вид лечение на умерен до тежък псориатичен артрит е да ви помогне да управлявате по-добре симптоми като възпаление и болка, като същевременно предотвратявате по-нататъшно увреждане на ставите.

Неща като лекарства и промени в начина на живот могат да ви помогнат да постигнете това.

Ако имате псориатичен артрит, важно е да говорите с Вашия лекар, за да научите за потенциалните възможности за лечение. Вашият лекар може да работи с вас, за да препоръча план за лечение, който помага да се отговори най-добре на вашите нужди.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss