Всичко, което трябва да знаете, преди да си направите пиърсинг на Медуза

Westend61/Getty Images

Пиърсинг на Медуза се намира точно под носа и над устната.

Изисква малко допълнително време за заздравяване и, TBH, има тенденция да има малко повече ох фактор, отколкото някои други пиърсинг. Това може да обясни защо сте склонни да ги виждате на опитни любители на пиърсинга.

Заинтригуван? За да разберем, ние се свързахме с DaVo, пиърсър и собственик на Axiom Body Piercing и главен създател на Body Piercing & Tattooing в YouTube.

Какво е?

Това е пиърсинг, който седи във филтъра, наричан още лък на Купидон. Това е малката дупка точно над устната.

В индустрията този вид пиърсинг се нарича филтрум пиърсинг.

Боли ли?

да. Но поносимостта на болката при всеки е различна, така че колко е трудно да се каже.

Зоната около филтъра ви е пълна с нервни окончания, така че е неизбежно да боли повече от, да речем, ушните ви миди. Отново, всеки е различен, така че може да не е толкова лошо за вас.

Какъв е процесът?

Вашата среща започва с консултация със специалиста по пиърсинг, който ще покрие лечението, бижутата и рисковете (повече за предстоящите).

Те също така ще оценят анатомията ви, ще отговорят на вашите въпроси и притеснения и ще попитат за всякакви метални алергии, които може да имате, преди да оразмерят и да изберат бижутата.

FYI: Пиърсингът на Medusa обикновено се прави с лабрет, изработен от титан от имплантат с 14 или 16 калибър стълб.

Бижутата трябва да са по-дълги, за да поберат подуване по време на лечебната фаза. След като сте напълно излекувани, ще трябва да се върнете, за да го замените с по-малко парче.

Ще ви бъде даден отказ за попълване, който пита за всякакви алергии, които може да имате към продуктите, които използват, което трябва да бъде изброено в отказа. Той също така ще попита за всички съществуващи медицински състояния, лекарства и дали сте под влияние на наркотици или алкохол.

Ето кратко описание на следващите стъпки:

 1. Специалистът по пиърсинг трябва да сложи ръкавици, преди да изложи инструментите, които ще използват, и вашите бижута. Всички използвани инструменти трябва да бъдат извадени от стерилизираните торбички пред вас.
 2. Те ще почистят и дезинфекцират зоната на пиърсинг с хирургически ексфолиант, а вие ще изплакнете устата си с вода за уста без алкохол.
 3. След това те ще оценят анатомията ви за най-добро разположение и ще маркират местоположението, като се уверят, че е центрирано отвън и подредено отвътре, над или под линията на венците.
 4. Специалистът по пиърсинг ще притисне тъканта с щипци, за да я отдалечи внимателно от останалата част от устата.
 5. След това те ще вкарат игла от външната страна навътре. Те ще премахнат форцепсите и ще избутат иглата навън с конусен щифт или направляващ щифт.
 6. След това ще поставят или забиват щифт в бижуто от вътрешната страна на устата и ще натискат бижуто в пиърсинга.
 7. Те ще премахнат щифта и ще хванат стълба с хемостатите, за да завинтят края или да го бутнат на място.
 8. За да завършат, те ще приложат физиологичен разтвор и натиск, за да спрат кървенето и да почистят района.
 9. Отново ще изплакнете с вода за уста без алкохол.
 10. Вашият специалист по пиърсинг ще ви даде писмени инструкции за последващи грижи, които да вземете вкъщи, и те ще ги разгледат с вас.

Какъв е лечебният процес?

Зарастването на пиърсинг на Медуза може да отнеме от 8 до 12 седмици. Колко добре се грижите за себе си и вашия пиърсинг може да повлияе на това колко добре и колко бързо се лекувате.

По време на лечебния процес е важно да следвате последващите грижи, които вашият специалист по пиърсинг ви е дал.

Ето няколко начина да се грижите за вашия пиърсинг:

 • Измийте добре ръцете си, преди да почистите пиърсинга.
 • Използвайте стерилен физиологичен разтвор, напр NeilMed Piercing Aftercare Spray или NeilMed спрей за измиване на рани поне два пъти дневно.
 • Практикувайте правилна устна хигиена.
 • Използвайте нова четка за зъби. Дръжте го чист и далеч от другите.
 • Спете с вдигната глава и използвайте студени компреси, за да намалите отока.

Ето някои неща за не направете, докато пиърсингът ви заздравява:

 • Не докосвайте и не въртете бижутата си.
 • Избягвайте да дъвчете дъвка или нещо, което може да съдържа бактерии или да причини травма, като нокти на ръцете.
 • Не споделяйте прибори или чаши с други.
 • Не се занимавайте с орална сексуална активност, включително целувки или орален секс.

Когато са попитани за допълнителни мерки, които могат да помогнат за лечението, DaVo препоръчва промяна в диетата, за да помогне за намаляване на отока, като придържане към меки храни и избягване на солени, пикантни или много горещи храни.

DaVo също така препоръчва да не се пие алкохол, да не се пуши, да се изпари и да се прави нещо, което може да възбуди пиърсинга през първите 3 до 5 дни.

„Също така, предлагам да ядете две до три кутии кисело мляко и да изплакнете няколко пъти на ден с вода за уста без алкохол и топла вода и морска сол“, казва DaVo.

Тъй като подуването ви намалява, бижутата ви може да се почувстват твърде дълги и да започнат да създават проблем.

„Ако по-дългите бижута създават проблем, те трябва да бъдат намалени до по-къси лабрети. Предлагам да накарате своя пиърсър да го смени вместо вас“, казва DaVo. „Така или иначе, след като пиърсингът е излекуван, трябва да се поставят по-къси бижута, за да се намалят рисковете от увреждане на венците, зъбите и костите.

Потенциални странични ефекти

Винаги има известен риск с пиърсинг, така че е важно да знаете какво е нормално и какво може да е признак на проблем.

„Разберете, че като реакция на травмата от самия пиърсинг, през първите 3 до 5 дни е нормално да видите зачервяване, обезцветяване, подуване, топлина, нежност при докосване и леко кървене“, казва DaVo.

Някакъв секрет, който се втвърдява и събира върху бижуто около дупката за пиърсинг, също е нормално. Може също да забележите, че около пиърсинга се образува бял пръстен от тъкан.

Не се тревожете, ако видите някои „жълтеникави струни, които изглеждат като сополи, идващи от вътрешната дупка“, което според DaVo е нормално изпускане.

Той препоръчва да посетите лекар, ако забележите две или повече от следните:

 • зачервяване
 • стрелба и болка при пътуване
 • обезцветяване
 • гной
 • треска

„Ако започнете да забелязвате чувствителност във венците, зъбите или устата си, където бижутата са в контакт, сменете бижутата с по-къси бижута или ги отстранете и изоставете пиърсинга“, казва DaVo.

Долния ред

Ако решите да продължите с пиърсинг Medusa, ключът е да имате квалифициран и реномиран професионалист по пиърсинг.

Комбинирайте това с малко допълнително старание, когато става въпрос за последващи грижи, и можете да избегнете инфекция и да запазите филтрума си за дълго време.


Адриен Сантос-Лонгхърст е базирана в Канада писателка и автор на свободна практика, която е писала подробно за всички неща, свързани със здравето и начина на живот в продължение на повече от десетилетие. Когато не е затънтена в бараката си за писане, изследвайки статия или интервюира здравни специалисти, може да бъде намерена да се разхожда из плажния си град със съпруг и кучета на теглене или да се плиска из езерото, опитвайки се да овладее дъската за гребло.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss