Всичко, което трябва да знаете за трансфораминалната епидурална стероидна инжекция (TFESI)

TFESI е инжекция, която може да помогне за облекчаване на хронична и силна болка в гърба, причинена от определени състояния, когато други лечения не работят. Инжекцията обикновено е безболезнена и страничните ефекти обикновено са леки.

Трансфораминалната епидурална стероидна инжекция (TFESI) е лечение на силна болка в гърба, свързана с различни здравословни състояния. Терминът “трансфораминален” се отнася до лечение през форамините или отворите в гръбначните кости, където нервните корени се разклоняват от гръбначния мозък.

TFESI може да бъде жизнеспособна възможност за лечение, ако други методи не са облекчили болката в гърба. Ето какво трябва да знаете за тези стероидни инжекции и дали са подходящи за вас.

Видове TFESI

Лекарите могат да категоризират TFESI в три типа въз основа на областта на гръбначния стълб, която лекуват:

 • Лумбален: лекува болки в долната част на гръбначния стълб
 • гръдни: насочени към болка, която се появява в средната крива на гръбначния стълб
 • Цервикален: насочени към болка в горната част на гръбначния стълб, включително врата

Типът TFESI, от който се нуждаете, зависи от това къде започва болката в гърба и дали преминава към ръцете или краката.

Защо имам нужда от TFESI?

Лекарят може да препоръча TFESI за лечение на възпалени нервни коренчета, които може да причиняват болка в гръбначния ви стълб. Тези инжекции включват стероид за намаляване на възпалението и свързаната с него болка.

Може да се нуждаете от TFESI, ако имате хронична болка в гърба, както и болка, която излъчва във врата, ръцете и краката, която не се повлиява от други лечения.

Такива инжекции могат да помогнат за лечение на болка от няколко свързани състояния, включително:

 • костни шипове
 • сколиоза
 • спондилолиза
 • спондилолистеза
 • компресия на гръбначния стълб
 • увреждане на нервите
 • идиопатична нервна болка

Каква е процедурата за TFESI?

Лекарите насочват TFESI към епидуралните пространства на гръбначния стълб. Тези пространства са разположени по дължината на външната мембрана на гръбначния ви мозък. По време на TFESI лекар ще постави игла в тези пространства и ще инжектира стероида.

Преди процедурата лекар ще ви накара да легнете с лицето надолу. Те ще инжектират анестетик в третираната зона. След това те ще инжектират TFESI.

След като извадят иглата, те ще приложат натиск върху областта, за да спрат всяко потенциално кървене.

Можете да се приберете веднага след TFESI. Въпреки че може да почувствате дискомфорт, можете да възобновите обичайните си дейности веднага.

Какви са страничните ефекти на TFESI?

Като цяло спиналните инжекции като TFESI са безопасни за повечето хора. Усложненията са редкино може да включва:

 • кървене на мястото на инжектиране
 • инфекция
 • изтръпване или изтръпване
 • главоболие

Може също да обмислите да говорите с лекар относно следните рискове, въпреки че те не са чести:

 • наранявания на нервите
 • мускулна слабост
 • влошаваща се болка
 • парализа

Кой не трябва да получава TFESI?

TFESI може да не е подходящ, ако имате някое от следните състояния:

 • нарушения на кръвосъсирването (или ако приемате антикоагуланти, като варфарин)

 • алергии към стероиди, анестетици или други контрастни багрила, използвани при инжекциите

 • неконтролиран диабет (тип 1 или тип 2)
 • високо кръвно налягане
 • кожни инфекции

TFESI срещу интерламинарни епидурални стероидни инжекции (ILESI)

Епидуралните стероидни инжекции имат обща цел: да облекчат болката. За да постигне това, лекарят може да прецени кое място на гръбначния стълб да лекува и коя техника да използва.

Докато TFESI директно се насочва към отворите на нервните корени в епидуралните пространства на гръбначния стълб, интерламинарните епидурални стероидни инжекции (ILESI) третират тези нерви през пространствата между прешлените.

Лекарят може да определи най-добрия начин за достигане на инжекциите до гръбнака ви. един 2022 преглед предполага, че TFESI може да бъде по-ефективен, но са необходими повече изследвания в тази област.

Често задавани въпроси

Колко време отнема TFESI да подейства?

TFESI може да действа незабавно или да отнеме до няколко дни. Резултатите са силно променливи в зависимост от основната причина за болки в гърба. Експертите смятат, че облекчаването на болката може да продължи навсякъде 1 седмица до 1 година на инжекция.

Колко често можете да получите TFESI?

Може да се нуждаете от повече от една TFESI или серия от инжекции, за да облекчите болките в гърба. Въпреки че точният график може да варира, експертите обикновено препоръчват да изчакате поне 6 седмици между инжекциите.

Болезнено ли е TFESI?

Не е обичайно да изпитвате болка от TFESI. Преди да инжектирате TFESI в гръбначния стълб, лекар ще инжектира анестетик в областта. Това е, за да се сведе до минимум болката от процедурата.

Колко време отнема възстановяването от TFESI?

Повечето хора могат да възобновят редовните дейности веднага след получаване на TFESI. Но може да обмислите почивка за няколко дни, ако имате някакъв дискомфорт след инжектиране. Редовните упражнения и физическата терапия също могат да допълнят ефектите от стероидните инжекции.

Колко струва TFESI?

Цената на TFESI зависи от съоръжението, предоставящо услугата, мястото, където живеете, и вашия застрахователен план. Например Medicare изчислява, че националните средни разходи за TFESI за 2022 г. в амбулаторни хирургични центрове и амбулаторни центрове са били съответно $85 и $149 на инжекция.

TFESI е стероидна инжекция, използвана за лечение на възпаление в гръбначния стълб поради няколко причини за болки в гърба. Въпреки че не са лек за основното заболяване, инжекции като TFESI могат да помогнат за намаляване на болката и значително да повишат цялостното ви качество на живот, когато други мерки за лечение не работят.

Помислете за разговор с лекар за повече информация относно TFESI, включително ползите, рисковете и дали може да сте добър кандидат за това лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss