Всичко, което трябва да знаете за стевия

Консумацията на продукти със стевия, направени с ребаудиозид А (Reb-A), обикновено се счита за безопасна, тъй като те рядко причиняват странични ефекти. Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се разберат ефектите му върху здравето.

Стевия, наричана още Stevia rebaudiana, е растение, което е a член на семейството на хризантемите, подгрупа на семейство Asteraceae (семейство на амброзия). Има голяма разлика между стевията, която купувате от магазина за хранителни стоки, и стевията, която може да отгледате у дома.

Продуктите със стевия, намиращи се на рафтовете на магазините за хранителни стоки, като Truvia и Stevia in the Raw, не съдържат цели листа от стевия. Те са направени от силно рафиниран екстракт от листа на стевия, наречен Reb-A.

Всъщност, много продукти със стевия имат много малко стевия в тях. Reb-A е около 200 пъти по-сладка от трапезната захар.

Подсладителите, направени с Reb-A, се считат за „нови подсладители“, защото се смесват с различни подсладители, като еритритол (захарен алкохол) и декстроза (глюкоза).

Например Truvia е смес от Reb-A и еритритол, а Stevia в The Raw е смес от Reb-A и декстроза (пакети) или малтодекстрин (Bakers Bag).

Някои марки стевия също съдържат естествени аромати. The Администрация по храните и лекарствата на САЩ (FDA) не възразява срещу термина „естествени аромати“, ако свързаните съставки нямат добавени оцветители, изкуствени аромати или синтетика.

Все пак съставките, които попадат под чадъра на „естествения вкус“, може да са силно обработени. Мнозина твърдят, че това означава, че няма нищо естествено в тях.

Можете да отглеждате стевия у дома и да използвате листата за подслаждане на храни и напитки. Подсладителите Reb-A се предлагат в течна, прахообразна и гранулирана форма. За целите на тази статия „стевия“ се отнася за продукти на Reb-A.

Има ли ползи от използването на стевия?

Стевия е нехранителен подсладител. Това означава, че почти няма калории. Ако се опитвате да отслабнете, този аспект може да е привлекателен.

Към днешна дата обаче изследванията са неубедителни. Въздействието на нехранителния подсладител върху здравето на индивида може да зависи от количеството, което се консумира, както и от времето на деня, в което се консумира.

Ако имате диабет, стевията може да ви помогне да поддържате нивата на кръвната си захар под контрол.

един 2010 проучване от 19 здрави, слаби участници и 12 участници със затлъстяване установиха, че стевията значително понижава нивата на инсулин и глюкоза. Освен това остави участниците в проучването доволни и сити след хранене, въпреки по-ниския прием на калории.

Въпреки това, едно забелязано ограничение в това проучване е, че то се провежда в лабораторни условия, а не в реална ситуация в естествената среда на човек.

И според проучване от 2009 г. прахът от листата на стевия може да помогне за справяне с холестерола. Участниците в проучването консумират 20 милилитра екстракт от стевия дневно в продължение на един месец.

Проучването установи, че стевията понижава общия холестерол, LDL („лошия“) холестерол и триглицеридите без отрицателни странични ефекти. Той също така повишава HDL („добрия“) холестерол. Не е ясно дали случайната употреба на стевия в по-малки количества би имала същия ефект.

Стевията предизвиква ли странични ефекти?

The FDA казва, че гликозидите на стевия, като Reb-A, са „общопризнати като безопасни“. Те не са одобрили стевия от цели листа или суров екстракт от стевия за употреба в преработени храни и напитки поради липса на информация за безопасност.

Има опасения, че суровата билка стевия може да навреди на бъбреците, репродуктивната система и сърдечно-съдовата система. Може също така да понижи кръвното налягане твърде ниско или да взаимодейства с лекарства, които понижават кръвната захар.

Въпреки че стевията се счита за безопасна за хора с диабет, марките, които съдържат декстроза или малтодекстрин, трябва да се третират с повишено внимание.

Декстрозата е глюкоза, а малтодекстринът е нишесте. Тези съставки добавят малки количества въглехидрати и калории. Захарните алкохоли също могат леко да променят броя на въглехидратите.

Ако използвате стевия от време на време, това може да не е достатъчно, за да повлияе на кръвната ви захар. Но ако го използвате през целия ден, въглехидратите се натрупват.

Проучване от 2019 г съобщават за възможна връзка между нехранителни подсладители, включително стевия, и нарушаване на полезната чревна флора. Същото проучване също предполага, че нехранителните подсладители могат да предизвикат непоносимост към глюкоза и метаболитни нарушения.

Както при повечето нехранителни подсладители, основен недостатък е вкусът. Стевията има мек вкус, подобен на женско биле, който е леко горчив. Някои хора го харесват, но това е отблъскване за други.

При някои хора продуктите със стевия, направени със захарни алкохоли, могат да причинят храносмилателни проблеми, като подуване на корема и диария.

Безопасна ли е употребата на стевия по време на бременност?

Стевия, произведена с Reb-A, е безопасна за употреба в умерени количества по време на бременност. Ако сте чувствителни към захарни алкохоли, изберете марка, която не съдържа еритритол.

Стевия от цели листа и суров екстракт от стевия, включително стевия, която сте отгледали у дома, не са безопасни за употреба, ако сте бременна.

Може да изглежда странно, че високо рафиниран продукт се счита за по-безопасен от естествения. Това е обща мистерия с билковите продукти.

В този случай Reb-A е оценен за безопасност по време на бременност и по друг начин. Стевията в естествената си форма не е така. Понастоящем няма достатъчно доказателства, че стевия от цели листа или суров екстракт от стевия няма да навреди на бременността ви.

Има ли връзка между стевията и рака?

Има някои доказателства, които предполагат, че стевията може да помогне в борбата или предотвратяването на някои видове рак.

Според а 2012 проучване, гликозид, наречен стевиозид, намиращ се в растенията стевия, помага за увеличаване на смъртта на раковите клетки в линията на човешки рак на гърдата. Стевиозидът може също така да помогне за намаляване на някои митохондриални пътища, които подпомагат растежа на рака.

А 2013 проучване подкрепи тези констатации. Установено е, че много гликозидни производни на стевия са токсични за специфични клетъчни линии на левкемия, белия дроб, стомаха и рак на гърдата.

Как да използвате стевия като заместител на захарта

Стевия може да се използва вместо трапезна захар в любимите ви храни и напитки. Щипка стевия на прах се равнява на около една чаена лъжичка трапезна захар.

Вкусните начини за използване на стевия включват:

  • в кафе или чай
  • в домашна лимонада
  • поръсени върху топла или студена зърнена закуска
  • в смути
  • поръсени върху неподсладено кисело мляко

Някои марки стевия, като Stevia in the Raw, могат да заменят трапезна захар чаена лъжичка за чаена лъжичка (както в подсладени напитки и сосове), освен ако не я използвате в печива.

Можете да печете със стевия, въпреки че може да придаде на сладкишите и бисквитите послевкус на женско биле. Stevia in the Raw препоръчва да замените половината от общото количество захар във вашата рецепта с техния продукт.

Други марки не са направени специално за печене, така че ще трябва да използвате по-малко. Трябва да добавите допълнителна течност или обемна съставка като ябълково пюре или пюре от банани към вашата рецепта, за да компенсирате загубената захар. Може да отнеме малко опити и грешки, за да получите текстурата и нивото на сладост, които харесвате.

Долния ред

Продуктите със стевия, направени с Reb-A, се считат за безопасни дори за хора, които са бременни или имат диабет. Тези продукти рядко причиняват странични ефекти. Въпреки това, трябва да се направят повече изследвания, за да се предоставят убедителни доказателства за управление на теглото, диабет и други здравословни проблеми.

Не забравяйте, че стевията е много по-сладка от трапезната захар, така че няма да е необходимо да използвате толкова много.

Целолистната стевия не е одобрена за търговска употреба, но все пак можете да я отглеждате за домашна употреба. Въпреки липсата на изследвания, много хора твърдят, че целолистната стевия е безопасна алтернатива на силно рафинирания й аналог или трапезната захар.

Докато добавянето на сурови листа от стевия към чаша чай от време на време е малко вероятно да причини вреда, не трябва да го използвате, ако сте бременна.

Докато изследването не установи дали стевията с цели листа е безопасна за всички, получете одобрението на Вашия лекар, преди да я използвате редовно, особено ако имате сериозно медицинско състояние като диабет, сърдечно заболяване или високо кръвно налягане.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss