Всичко, което трябва да знаете за пиогенния спондилит

Пигоничният спондилит е рядка бактериална гръбначна инфекция, която може да причини болка и да доведе до неврологични проблеми. Лекарите често се нуждаят от рентгенова снимка или ЯМР, за да потвърдят диагнозата. Но може да се наложи да започнете антибиотично лечение преди диагнозата.

Пиогенна инфекция е всяка инфекция, която причинява образуването на гной. Спондилитът е широк термин, който описва заболявания на гръбначния стълб.

Пиогенният спондилит е вид инфекция, произвеждаща гной, която засяга ставите на гръбначния стълб. Често се дължи на бактериални инфекции, които преминават през кръвта ви.

Това не е много често срещано състояние, което засяга около 0,5 до 2,2 на всеки 100 000 души в Съединените щати всяка година. Но процентите изглежда се покачват, според проучване от 2018 г. Има потенциал да бъде тежък или дори животозастрашаващ, особено ако лечението се забави.

Заболяването може да причини временна или трайна нетрудоспособност. Това може да включва неврологични проблеми, тъй като гръбнакът ви е част от централната нервна система.

Всеки може да има пиогенен спондилит, но обикновено се среща два пъти по-често при мъжете. Възрастните на четиридесет години започват да имат повишен риск от пиогенен спондилит и рискът продължава да расте с напредването на възрастта. Има и други рискови фактори, които ще разгледаме по-късно в тази статия.

Нека разгледаме по-отблизо причините, лечението и ефектите от пиогенния спондилит.

Езикът има значение

Полът и джендърът съществуват в спектъри. Тази статия използва термините „мъже“ и „жени“, за да се отнася до пола, определен при раждането. Вашата полова идентичност може да не съответства на начина, по който тялото ви реагира на това заболяване.

Беше ли Ви полезно?

Какво причинява пиогенен спондилит?

Пиогенният спондилит се дължи на бактерии, които навлизат в кръвта ви и след това пътуват до гръбначния ви стълб.

Бактериалният щам, който най-често се свързва с пиогенния спондилит, е Стафилококус ауреус. Друга често срещана бактериална причина е Ешерихия коли (E. coli). Това е водеща причина за инфекции на пикочните пътища, които по-късно могат да се преместят в гръбначния стълб.

Има и съобщения за други видове бактерии, като Staphylococcus schleiferi или Streptococcus constellatusпричиняващи пиогенен спондилит, но те са редки.

Бактериите могат да попаднат в кръвта ви чрез отворени порязвания или рани, така че е важно да използвате подходящи превръзки и да ги сменяте редовно. Честото миене на ръцете също може да помогне за предотвратяване на инфекции.

Някои медицински процедури изискват директен достъп до гръбнака ви. Докато тези отвори не заздравеят напълно, те могат да предоставят начин на бактериите да достигнат до гръбнака ви. Тези процедури могат да включват:

 • гръбначни операции
 • епидурална
 • нервен блок
 • дискография
 • лумбална пункция

Кой е изложен на риск от пиогенен спондилит?

Въпреки че причината не е напълно разбрана, пиогенният спондилит е около два пъти по-често срещан при мъжете, отколкото при жените.

Най-често засяга хора на възраст над 40 години. Шансовете за пиогенен спондилит се увеличават на всяко десетилетие след тази точка.

Тъй като се дължи на бактериална инфекция, хората с отслабена имунна система имат повишен риск от пиогенен спондилит. Вашата имунна система може да бъде по-малко ефективна в резултат на някои заболявания. Някои лечения, като химиотерапия, също могат да повлияят на имунната ви система.

Наличието на някои други медицински състояния също може да увеличи риска от пиогенен спондилит. Те могат да включват:

 • диабет
 • дългосрочна употреба на стероиди
 • рак
 • цироза на черния дроб
 • хронична бъбречна недостатъчност
 • ХИВ
 • септицемия (инфекция на кръвта)
 • недохранване
 • разстройство при употреба на вещества

Какви са симптомите на пиогенния спондилит?

Най-честите симптоми на пиогенен спондилит обикновено се появяват много внезапно и включват:

 • болка в гръбначния стълб
 • нежност
 • треска
 • загуба на обхват на движение

Други симптоми, които може да изпитате, ако имате пиогенен спондилит, включват:

 • гадене
 • повръщане
 • загуба на апетит
 • необяснима загуба на тегло
 • летаргия
 • неразположение
 • объркване

За някои хора може да няма много симптоми. Това може да затрудни диагностицирането.

Как лекарите диагностицират пиогенния спондилит?

Въз основа на вашите симптоми лекар или друг медицински специалист може да подозира, че имате инфекция. Общите тестове, които лекарят може да назначи, включват:

 • пълна кръвна картина
 • кръвна култура
 • изследване на урината
 • посявка на урина

радиология

Тези тестове по-горе могат да предоставят улики за диагностициране на пиогенен спондилит, но не винаги. Лекарите обикновено ще използват тези резултати заедно с образни сканирания като рентгенови лъчи на гръбначния стълб и ядрено-магнитен резонанс (MRI).

Пиогенният спондилит има тенденция да уврежда пространството между две кости в гръбнака ви, наречени прешлени. Тези сканирания могат да покажат два прешлена, компресирани близо един до друг в заразената зона, с увреждане и на заобикалящата ви кост. Това обикновено води до диагноза.

Пиогенен спондилит срещу туберкулозен спондилит

Пиогенният спондилит не е единственият вид инфекция, която можете да имате в гръбначния стълб.

Туберкулозата е друга инфекция, която може да засегне костите и ставите, включително гръбнака. Докато симптомите и тестовете могат да бъдат подобни, туберкулозният спондилит се дължи на различни видове микобактерии, като напр. Mycobacterium tuberculosis.

Туберкулозният спондилит обикновено отнема повече време, докато симптомите станат забележими, отколкото пиогенният спондилит, но само задълбочен преглед може да определи какво заболяване имате.

Беше ли Ви полезно?

Какво е лечението на пиогенния спондилит?

Ако лекар подозира, че може да имате пиогенен спондилит, обичайно е да започнете лечение с антибиотици, преди да получите диагноза. След потвърждаване на диагнозата те могат да коригират видовете или количествата антибиотици.

Можете да очаквате да получите интравенозни (IV) антибиотици, преди евентуално да преминете към перорални антибиотици. Експертите не са определили колко дълго трябва да сте на антибиотици, но можете да очаквате някъде от 4 до 8 седмици.

Поради структурните увреждания на гръбначния ви стълб може също да се нуждаете от почивка на легло, за да облекчите натиска и да намалите болката. Може също да се наложи да носите гипс в продължение на няколко седмици или дори месеци, за да помогнете на гръбнака си да заздравее в правилната позиция.

Не е много често, но някои хора се нуждаят от хирургично лечение за пиогенен спондилит. Това обикновено е за облекчаване на натиска върху гръбначния ви мозък, което може да причини неврологични симптоми.

Какви са перспективите за хората с пиогенен спондилит?

Ако имате пиогенен спондилит, прогнозата ви обикновено е по-добра, колкото по-рано започнете лечението.

Около 1 на 4 души с пиогенен спондилит изпитват неврологични симптоми, докато по-малко от 1 на 10 имат постоянни неврологични проблеми.

Около 1 от 3 души с пиогенен спондилит ще имат трайно увреждане от инфекцията.

Завършването на предписаното Ви антибиотично лечение може да помогне за намаляване на вероятността от рецидив (повторна инфекция). Рецидивът става рядък около 6 месеца след завършване на лечението с антибиотици, но се случва по време на антибиотичното лечение при до 22% от хората.

Около 6 месеца след приключване на лечението с антибиотици много хора съобщават за значително подобрение на болките в гърба.

Понякога бактериите могат да попаднат в кръвта ви. Когато го направят, те могат да си проправят път до гръбнака ви, където могат да заразят костите и околните тъкани. Много различни бактерии могат да направят това.

Някои бактериални щамове, особено S. aureus, може да причини пиогенен спондилит. Това заболяване засяга най-вече възрастните хора след 40-те години.

Ако смятате, че сте изложени на риск от пиогенен спондилит и изпитвате симптоми, консултирайте се с медицински специалист. Ранното лечение е един от най-ефективните инструменти за по-добър резултат.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss