Всичко, което трябва да знаете за маскулинизацията на гласа

Ние включваме продукти, които смятаме, че са полезни за нашите читатели. Ако купувате чрез връзки на тази страница, може да спечелим малка комисионна Ето нашия процес.

Здравна линия показва ви само марки и продукти, зад които стоим.

Нашият екип задълбочено проучва и оценява препоръките, които правим на нашия сайт. За да установим, че производителите на продукта са спазили стандартите за безопасност и ефикасност, ние:

 • Оценете съставките и състава: Имат ли потенциала да причинят вреда?
 • Проверете фактите на всички здравни твърдения: Съвпадат ли те с настоящите научни доказателства?
 • Оценете марката: Работи ли почтено и спазва ли най-добрите практики в индустрията?

Ние правим проучване, за да можете да намерите надеждни продукти за вашето здраве и уелнес.

Прочетете повече за нашия процес на проверка.

Вашият глас е от решаващо значение за това как виждате себе си и как другите могат да ви видят. Начинът, по който хората възприемат гласа ви, може да повлияе на вашия пол. Гласовата маскулинизация е един от начините да промените този аспект.

Какво точно е гласовата маскулинизация?

Обикновено по-дълбоките гласове в цис-хетеро нормативното общество се свързват с мъжете, а по-високите гласове се свързват с жените.

Но мъжете също могат да имат по-високи гласове, а жените могат да имат по-ниски гласове. Предстои и дискусия за това как би звучал „неутрален“ глас.

Начинът, по който хората възприемат гласа ви, може да повлияе на това дали те определят правилно пола. За транссексуалните и небинарните хора неправилният пол е често срещан източник на полова дисфория.

Маскулинизирането на гласа е начин за промяна на аспекти като височина, резонанс, регистрация, прозодия, артикулация, музикалност, интерпретация, характеризиране и жестикулация, за да повлияете на слушателите да възприемат по-мъжествен, макар и не непременно или изключително „мъжки“ глас.

Разбира се, всеки от всеки пол може да използва маскулинизиране на гласа за всякакви цели, включително гласова актьорска игра и косплей.

За транссексуални, несъответстващи на пола и небинарни хора с полова дисфория, вокалната маскулинизация може да е нещо, което силно желаете да се възприема като вашия правилен пол.

Ако се чувствате неудобно от гласа си, но не можете да преодолеете дискомфорта, не сте сигурни дали имате дисфория или имате въпроси относно пола си, помислете дали да не се свържете с джендър терапевт, за да обсъдите чувствата си.

Има ли нещо, което можете да направите сами, за да задълбочите гласа си?

Може да успеете леко да задълбочите гласа си, като практикувате вокални упражнения у дома.

Да се ​​научите да дишате и говорите от диафрагмата си може да ви помогне да укрепите гласа си и да разтегнете гласните си струни, запазвайки гласа си.

Разгледайте тези онлайн ресурси:

 • „Транссексуални гласови упражнения“ от The Seattle Voice Lab
 • „Как да направите гласа си по-дълбок“ от Марк С. за Peer Through Media
 • „Как да говорим с по-дълбок глас“ от Патрик Муньос за wikiHow

Може ли тестостеронът да помогне с маскулинизацията на гласа?

Да, хормонозаместителната терапия с тестостерон (ХЗТ) може помощ с маскулинизация на гласа.

Тестостеронът може да удължи и удебели гласните ви струни – подобно на това, което се случва по време на пубертета при хора, определени като мъжки по рождение – когато се използва за продължителен период от време.

Изследователи в a малко проучване от 2017 г проследи седем транссексуални мъже, започващи тестостерон за първи път в продължение на 1 година.

И седемте участници изпитаха значително задълбочаване на гласа през първите 6 месеца. Четирима от седемте участници продължиха да виждат намаляване на честотата след 6 месеца.

Мета-аналитичен преглед, публикуван през 2018 г., установи, че въпреки че тестостеронът може да има значение, той може да не понижи гласа толкова, колкото се желае.

Има ли други нехирургични техники за задълбочаване на гласа ви?

Ако не се интересувате от тестостерон или искате допълнителни промени в гласа си, работата с вокален треньор или инструктор по реч може да бъде от полза.

Професионален лингвист може да ви научи как да оформяте думите си с устата си и да прожектирате през позата си, за да звучат мъжки.

Важно е да намерите коуч, който има опит в работата с клиенти с различен пол и утвърждава вашата идентичност. Може да успеете да се свържете с треньор онлайн или лично във вашата общност.

За да започнете, потърсете в Google „треньор по маскулинизация на глас близо до мен“ плюс ”[your city and state].”

Какво представлява операцията за маскулинизация на гласа?

Ако гласовото обучение и ХЗТ не са ви дали резултатите, които търсите, можете да се консултирате с вокален хирург за операция за маскулинизиране на гласа. Те могат да оценят вашия индивидуален риск от усложнения и да обсъдят вашите възможности.

Хирургията за маскулинизиране на гласа обикновено включва тиреопластика. По време на тази процедура хирургът премахва ивица хрущял от вашата гласова кутия (ларинкса). Това разхлабва гласните струни, като впоследствие понижава тона ви.

Тиреопластиката е амбулаторна процедура. Вероятно ще бъдете изписан от болницата на същия ден или на следващата сутрин.

Последващи срещи с говорен терапевт ще ви помогнат да извлечете максимума от операцията, да защитите гласовото си здраве и да се научите да използвате своя променен глас.

Как да разберете кой метод е подходящ за вас?

Има две основни неща, които трябва да имате предвид: колко дълго искате гласът ви да се възприема като по-дълбок или мъжествен и дали се интересувате от ХЗТ.

Ако искате временна или краткосрочна промяна, най-добре е да практикувате сами вокални упражнения. Ако имате средства, работата с логопед също може да бъде от полза.

Ако искате постоянна промяна, консултирайте се със здравен специалист относно ХЗТ и операция за маскулинизиране на гласа. Те могат да ви помогнат да определите дали да започнете с ХЗТ или да продължите с операция.

Къде можете да научите повече?

Ако искате да научите повече за самостоятелно и професионално гласово обучение, можете да разгледате следните книги в писмена или аудио форма:

 • „Един странен трик: Ръководство на потребителя за трансджендър глас“ от Лиз Джаксън Хърнс
 • „The Voice Book for Trans and Non-Binary People“ от Матю Милс и Джили Стоунхам и илюстрирано от Филип Робинсън и Матю Хочкис
 • „Гласова и комуникационна терапия с транс и небинарни хора“ от Матю Милс и Джили Стоунхам

Ако имате смартфон, има безплатни приложения, които можете да изтеглите, като:

 • Voice Pitch Analyzer в Google Play и App Store
 • Гласови инструменти в Google Play и App Store

Може да разгледате следните онлайн видео уроци и лични класове:

 • Транс вокално обучение
 • Гласовата лаборатория
 • Вашите уроци сега

Сорен Ходшир (той/той/неговият) е куиър транс писател, базиран в Чикаго, Илинойс. След като получи бакалавърска степен по културни изследвания и второстепенна специалност по изследвания на жените, пола и сексуалността, Сорен организира, пише, набира средства и фасилитира за куиър и транс организации. Той е дълбоко отдаден на изграждането на общността и солидарността сред маргинализираните групи. Когато Сорен не пише или не гледа видео есета, ще го намерите да слуша подкаст. Можете да го последвате Twitter (докато все още съществува) и Instagram.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss