Всичко за FluMist

FluMist (жива противогрипна ваксина, интраназална) е ваксина, която се използва за предотвратяване на грип (грип). FluMist идва като спрей за нос, който се прилага от медицински специалист.

FluMist се дава на някои възрастни и деца за предотвратяване на грип от грипния вирус А или В.

FluMist е ваксина с марка. Понастоящем не се предлага в обща форма.

За да научите повече за употребата на лекарството, вижте „За какво се използва FluMist?“ раздел по-долу.

Какви са страничните ефекти на FluMist?

Както повечето лекарства, FluMist може да причини леки или сериозни нежелани реакции. Списъците по-долу описват някои от по-честите нежелани реакции, които FluMist може да причини. Тези списъци не включват всички възможни странични ефекти.

Имайте предвид, че страничните ефекти на лекарството могат да зависят от:

 • твоята възраст
 • други здравословни проблеми, които имате
 • други лекарства, които приемате

Вашият лекар или фармацевт може да ви каже повече за потенциалните странични ефекти на FluMist. Те могат също да предложат начини за намаляване на страничните ефекти.

Леки странични ефекти

Ето списък на някои от леките странични ефекти, които FluMist може да причини. За да научите за други леки странични ефекти, говорете с Вашия лекар или фармацевт или прочетете FluMist информация за предписване.

Съобщените леки нежелани реакции на FluMist включват:

 • хрема или запушване
 • треска
 • възпалено гърло
 • главоболие
 • мускулни болки
 • кашлица
 • намален апетит
 • умора (ниска енергия)

 • лека алергична реакция*

* За да научите повече за този страничен ефект, вижте раздела „Алергична реакция“ по-долу.

Сериозни странични ефекти

Могат да възникнат сериозни нежелани реакции от FluMist, но те не са чести. Ако имате сериозни нежелани реакции от FluMist, незабавно се обадете на Вашия лекар. Но ако мислите, че имате спешна медицинска помощ, трябва да се обадите на 911 или на местния номер за спешни повиквания.

Тежката алергична реакция е възможен сериозен страничен ефект на FluMist. За да научите повече, вижте раздела „Алергична реакция“ по-долу.

Алергична реакция

Някои хора може да имат алергична реакция към FluMist.

Симптомите на лека алергична реакция могат да включват:

 • кожен обрив
 • сърбеж
 • зачервяване (временно затопляне, зачервяване или задълбочаване на цвета на кожата)

По-тежка алергична реакция е рядка, но възможна. Симптомите на тежка алергична реакция могат да включват подуване под кожата, обикновено на клепачите, устните, ръцете или краката. Те могат също да включват подуване на езика, устата или гърлото, което може да причини затруднено дишане.

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако имате алергична реакция към FluMist. Но ако смятате, че имате спешна медицинска помощ, обадете се на 911 или на местния номер за спешни повиквания.

За какво се използва FluMist?

FluMist се дава на определени възрастни и деца, за да помогне за предотвратяване на грип (грип) от грипен вирус А или В. По-конкретно, FluMist може да се дава на хора на възраст от 2 до 49 години.

FluMist е ваксина, която помага за предотвратяване на грип. Не е известно как точно действа FluMist, но се смята, че помага за предотвратяване на грип чрез образуване на антитела срещу грипа.

FluMist е жива ваксина. Това означава, че съдържа живи грипни вируси, които са отслабени, така че не трябва да причиняват грип.

Ако имате въпроси относно получаването на ваксината FluMist, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Каква е дозировката на FluMist?

Вашият лекар ще препоръча дозировката на FluMist, която е подходяща за Вас. По-долу са дадени често предписаните дози, но дозата, която получавате, ще бъде определена от Вашия лекар.

Форма и сила

FluMist се предлага като спрей за нос, който съдържа 0,2 милилитра (mL) течен разтвор.

Препоръчителна дозировка

Препоръчителната доза FluMist за възрастни е една доза на грипен сезон. Дозата се разделя на две впръсквания (0,1 ml на впръскване), по едно във всяка ноздра. За деца на възраст 2-8 години могат да се препоръчат две дози. Деца на възраст над 9 години обикновено получават дозата FluMist за възрастни (една доза на грипен сезон).

За да научите колко дози са най-добри за вашето дете, говорете с неговия лекар или фармацевт.

Как се дава

Ще получите ваксината или в кабинета на Вашия лекар, в аптека или в клиника. Медицински специалист ще приложи вашата доза FluMist, като ви даде по едно впръскване FluMist във всяка ноздра.

Важно е да се отбележи, че когато получите дозата си FluMist, не е необходимо да вдишвате ваксината или да променяте дишането си. Можете да продължите да дишате както обикновено, докато приемате дозата.

Какво трябва да имате предвид, преди да получите вашата доза FluMist?

По-долу е важна информация, която трябва да имате предвид, преди да получите FluMist.

Взаимодействия

Приемането на лекарство с определени лекарства, ваксини, храни и други неща може да повлияе на действието на лекарството. Тези ефекти се наричат ​​взаимодействия.

Преди да започнете лечение с FluMist, говорете с Вашия лекар и фармацевт. Разкажете им за всички лекарства, отпускани с рецепта, без рецепта и други лекарства, които приемате. Освен това им кажете за всички витамини, билки и добавки, които приемате. Споделянето на тази информация може да ви помогне да избегнете потенциални взаимодействия.

Ако имате въпроси относно лекарствените взаимодействия, които могат да Ви засегнат, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

FluMist може да взаимодейства с няколко други лекарства. Вижте по-долу за подробности.

Лекарствени взаимодействия

По-долу е даден списък с лекарства, които могат да взаимодействат с FluMist. Този списък не съдържа всички лекарства, които могат да взаимодействат с FluMist. Ако имате въпроси относно лекарствените взаимодействия, които могат да Ви засегнат, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Лекарствена група или наименование на лекарството Примери за лекарства
аспирин или лекарства, съдържащи аспирин • аспирин
• ацетаминофен/аспирин/кофеин (Excedrin)
• лимонена киселина/натриев бикарбонат/аспирин (Alka-Seltzer)
антивирусни лекарства за лечение на грип • озелтамивир (Тамифлу)
• занамивир (Relenza)
• перамивир (Rapivab)
• ремантадин
• амантадин
някои други ваксини* • ваксина срещу менингит
• ваксина срещу пневмония
• ваксина срещу хепатит А

* Не е известно дали е безопасно да получавате FluMist с други ваксини. Ако трябва да получите ваксина приблизително по същото време като FluMist, първо говорете с Вашия лекар или фармацевт, за да се уверите, че е безопасно да приемате с FluMist.

FluMist и алкохол

Не е известно, че алкохолът взаимодейства с FluMist. Ако имате въпроси относно пиенето на алкохол след получаване на FluMist, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Бременност и кърмене

The Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) не препоръчва приемането на живи ваксини по време на бременност, включително FluMist. (Живите ваксини съдържат отслабена форма на вируса или бактерията, срещу които са предназначени да предпазват.)

Вместо FluMist се препоръчва противогрипна ваксина по време на бременност. Грипната ваксина е неактивна ваксина, което означава, че не съдържа никакъв грипен вирус.

Въпреки това, FluMist се дава като спрей за нос и не се абсорбира в цялото тяло. Така че плодът вероятно няма да бъде изложен на лекарството.

Вероятно е безопасно да получите доза FluMist, докато кърмите. Тъй като лекарството не се абсорбира в цялото тяло, няма вероятност да засегне дете, което е кърмено.

Ако сте бременна или кърмите, или планирате да забременеете или кърмите, говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да получите доза FluMist.

Предупреждения

FluMist понякога може да причини вредни ефекти при хора, които имат определени заболявания. Това е известно като взаимодействие лекарство-състояние. Други фактори също могат да повлияят дали FluMist е добър вариант за ваксина за Вас.

Говорете с Вашия лекар за вашата здравна история, преди да получите FluMist. Не забравяйте да им кажете, ако някой от следните фактори се отнася за вас:

 • сте имали синдром на Гилен-Баре
 • имате (или живеете с някой, който има) отслабена имунна система
 • белодробни проблеми
 • хрипове или затруднено дишане
 • проблеми с бъбреците
 • сърдечни проблеми
 • диабет
 • деца или млади възрастни, които редовно приемат аспирин
 • минала алергична реакция към FluMist или която и да е съставка на FluMist, включително яйца
 • бременност
 • кърмене

Кои са някои често задавани въпроси относно FluMist?

Намерете отговори на някои често задавани въпроси относно FluMist.

FluMist причинява ли дългосрочни странични ефекти?

Не е вероятно. Като цяло странични ефекти докладвани с FluMist са краткосрочни. Примерите включват хрема, главоболие и болки в гърлото. Тези нежелани реакции може да продължат дни или седмици след получаване на дозата, но трябва да отслабнат с времето.

Ако получите страничен ефект от FluMist, който не намалява, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Как се сравнява FluMist с Fluzone?

Както FluMist, така и Fluzone се дават за предотвратяване на грип от вируса на грип A или B. Но тези ваксини имат няколко разлики.

FluMist е жива ваксина. Това означава, че съдържа отслабени форми на грипни вируси. Fluzone, от друга страна, е неактивна ваксина. Това означава, че в него няма грипен вирус.

Възрастовите диапазони за тези, които могат да получат тези ваксини, също се различават. FluMist се дава на хора на възраст от 2 до 49 години. Fluzone може да се дава на деца на възраст над 6 месеца и на всички възрастни. Възрастни на възраст 65 и повече години могат да получат различна форма на Fluzone, наречена Fluzone High-Dose.

Друга разлика е, че FluMist се прилага като спрей за нос, докато Fluzone се прилага като инжекция в мускул.

Ако имате други въпроси относно сравнението на FluMist и Fluzone, говорете с Вашия лекар или фармацевт. Те могат да ви помогнат да намерите най-добрия вариант за вас.

Използва ли се FluMist за COVID-19?

Не, FluMist не се дава за предотвратяване или лечение на COVID-19. Тази ваксина се дава само за предотвратяване на грип от грипен вирус А или В.

Ако се интересувате от ваксина за предотвратяване на COVID-19, говорете с вашия лекар или фармацевт. Те могат да препоръчат най-добрата ваксина за вас.

Цена и купони на FluMist

Независимо дали имате здравна застраховка или не, цената може да бъде фактор, когато обмисляте FluMist. Това, което ще платите за FluMist, може да зависи от няколко неща, като например къде ще получите ваксината.

Можете да посетите Optum Perks, за да получите прогнозна цена за това, което бихте платили за FluMist, когато използвате купони от сайта. Вижте опциите за купон по-долу. (Забележка: Купоните Optum Perks не могат да се използват с никакви застрахователни доплащания или обезщетения.)

Ако имате въпроси относно това как да платите за вашата рецепта, говорете с вашия лекар или фармацевт. Можете също да разгледате тази статия, за да научите повече за спестяването на пари от рецепти.

Спестете от вашата рецепта Flumist Quadrivalent

Спестете от вашата рецепта Flumist Quadrivalent със или без застраховка.

Въведете вашата информация:

Местоположение

47201

Дозировка

1 четиривалентен Flumist (1 пакет)

Реклама

Спестете пари без да използвате застраховка

Просто покажете купона на Optum Perks в предпочитаната от вас аптека или поръчайте онлайн и незабавно спестете до 80%, без да използвате застраховка. Талонът не изтича, така че не забравяйте да го запазите за презареждане.

най-добра цена

27,85 долара

Walgreens

27,85 долара

28,68 долара

Walmart

28,68 долара

$35,00

Цел (CVS)

$35,00

$35,00

CVS Аптека

$35,00

Optum Perks и Healthline са дъщерни дружества на RVO Health.

Източник на цените: Perks.optum.com

optum-лого


Беше ли Ви полезно?

Подобни лекарства

Има и други ваксини, които могат да помогнат за предотвратяване на грип. Ако искате да проучите алтернатива на FluMist, говорете с Вашия лекар. Те могат да ви разкажат за други опции, които може да са добри за вас.

Следните ваксини са подобни на FluMist:

 • Флузон
 • Афлурия
 • Флуарикс
 • Флуцелвакс
 • Fluad

Какво да попитате Вашия лекар

Ако имате въпроси относно получаването на FluMist, говорете с Вашия лекар или фармацевт. Въпросите, които може да искате да зададете, включват:

 • Как мога да управлявам нежеланите реакции, които изпитвам от FluMist?
 • Детето ми ще има ли нужда от една или две дози от тази ваксина?
 • Някое от моите лекарства взаимодейства ли с FluMist?
 • Ако FluMist е твърде скъп за мен, какви други опции имам?

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss