Всичко за дозировката на Tremfya

Въведение

Ако имате плакатен псориазис или псориатичен артрит, Вашият лекар може да предложи Tremfya (гуселкумаб) като опция за лечение.

Tremfya е лекарство с рецепта, което се използва за лечение на следното при възрастни:

  • умерен до тежък плакатен псориазис
  • псориатичен артрит

Tremfya е течен разтвор, който се инжектира под кожата. Той принадлежи към група лекарства, наречени блокери на интерлевкин-23.

Tremfya действа, като намалява симптомите на плакатен псориазис или псориатичен артрит.

Тази статия описва дозировката на Tremfya, включително нейните форми, сила и как да използвате лекарството. За да научите повече за Tremfya, вижте тази задълбочена статия.

Забележка: Тази статия обхваща типичната доза на Tremfya, която е предоставена от производителя на лекарството. Но когато използвате Tremfya, винаги приемайте дозата, предписана от Вашия лекар.

Каква е дозата на Tremfya?

Вашата доза Tremfya може да зависи от:

  • състоянието, при което използвате Tremfya за лечение
  • други лекарства, които приемате

Вашият лекар ще препоръча най-добрата доза за Вас въз основа на тези фактори.

По-долу са дадени подробности за формите на Tremfya, силата и типичната дозировка.

Какви са формите на Tremfya?

Tremfya е лекарство, което инжектирате под кожата. Предлага се като предварително напълнена спринцовка и устройство, наречено инжектор с едно натискане. Всяка спринцовка и инжектор съдържат единична доза Tremfya.

Ако имате въпроси относно формите на Tremfya и коя може да е подходяща за вас, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Каква сила има Тремфия?

Tremfya се предлага в концентрация от 100 милиграма (mg) на милилитър разтвор.

Каква е типичната дозировка на Tremfya?

Информацията по-долу описва дозировката, която обикновено се използва или препоръчва. Но не забравяйте да вземете дозата, която Вашият лекар Ви е предписал. Вашият лекар ще определи най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Вашият лекар може да коригира дозата Ви с течение на времето, за да достигне точното количество за Вас. Вашият лекар в крайна сметка ще предпише най-малката доза, която осигурява желания ефект.

Дозировка за умерен до тежък плакатен псориазис

Когато започнете да използвате Tremfya за лечение на плакатен псориазис, Вашият лекар ще обсъди с Вас схема на дозиране.

Вероятно ще започнете лечението с натоварваща доза Tremfya. Натоварващата доза включва или приемане на по-висока доза от обичайната, или по-чести дози от лекарството в началото на лечението. По този начин лекарството може да започне да действа по-бързо.

За плакатен псориазис вашата начална доза вероятно ще бъде 100 mg. След 4 седмици ще получите още 100 mg Tremfya, за да завършите натоварващата си доза.

След натоварващата доза ще продължите лечението с това, което се нарича поддържащо дозиране. За Tremfya това е една инжекция от 100 mg на всеки 8 седмици.

По-долу е дадена таблица за дозиране на Tremfya за лечение на плакатен псориазис.

Доза седмица
100 мг седмица 0
100 мг седмица 4
100 мг на всеки 8 седмици

Дозировка за псориатичен артрит

Дозировката при псориатичен артрит е същата като при умерен до тежък плакатен псориазис (вижте раздела малко по-горе).

За лечение на псориатичен артрит можете да приемате Tremfya самостоятелно или с някои други лекарства. Тези лекарства се наричат ​​болест-модифициращи антиревматични лекарства (DMARDs). Вашата доза Tremfya вероятно ще бъде същата, независимо дали я приемате с DMARD.

Използва ли се Tremfya дългосрочно?

Да, Tremfya обикновено се използва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че Tremfya е безопасен и ефективен за вас, вероятно ще го използвате дългосрочно.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Вашата доза Tremfya обикновено ще бъде 100 милиграма. Когато получите инжекция, ще зависи от това дали приемате натоварваща доза или поддържаща доза.

Не забравяйте да кажете на Вашия лекар за всички други медицински състояния, които имате, и за всички други лекарства, които приемате. Възможно е Вашият лекар да се наложи да коригира дозировката на другите Ви лекарства, докато използвате Tremfya.

Как се използва Tremfya?

Tremfya е разтвор, който инжектирате под кожата. Не трябва да го инжектирате в мускул или вена.

Медицински специалист може да обучи вас или вашия болногледач да поставяте инжекции с Tremfya у дома. Това означава, че няма да се налага да посещавате лекарския си кабинет, когато дойде време за следващата доза. Не се опитвайте да инжектирате Tremfya, преди да сте обучени от медицински специалист.

Tremfya се предлага като предварително напълнена спринцовка и като устройство, наречено инжектор с едно натискане. Всяка спринцовка или инжектор съдържа една доза Tremfya.

След като инжектирате лекарството, трябва да изхвърлите спринцовката или инжектора в контейнер за остри предмети или друг подходящ контейнер с капак. Никога не се опитвайте да използвате повторно спринцовки или инжектори.

Трябва да съхранявате Tremfya във вашия хладилник. Извадете Tremfya от хладилника 30 минути преди инжектирането, за да го оставите да се затопли до стайна температура. Избягвайте да затопляте лекарството по друг начин, като например да използвате микровълнова печка или да го държите в ръцете си.

Къде да инжектирате Tremfya

Препоръчително е да инжектирате Tremfya в кожата в предната част на бедрата. Можете също така да инжектирате Tremfya в долната част на стомаха, поне на 2 инча от пъпа.

Ако някой друг ви дава Tremfya, той може да го инжектира в задната част на горната част на ръцете ви.

Не трябва да инжектирате Tremfya в кожа, която е насинена, зачервена, обезцветена, твърда или люспеста. Също така трябва да избягвате да го инжектирате във всяка кожа, засегната от псориазис.

За инструкции стъпка по стъпка как да използвате Tremfya, вижте инструкциите на производителя за употреба. Говорете с Вашия лекар или фармацевт, ако все още имате въпроси относно това как да използвате Tremfya.

Ами ако пропусна доза?

Ако пропуснете дозата си Tremfya, вземете я веднага щом си спомните. Можете да продължите със следващата си доза в редовното време.

Ако имате нужда от помощ да не забравяте да вземете дозата си Tremfya навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарства. Това може да включва настройка на аларма, изтегляне на приложение за напомняне или настройка на таймер на телефона ви. Кухненският таймер също може да работи.

Ако имате някакви въпроси относно това кога да приемете следващата си доза Tremfya, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не използвайте повече Tremfya, отколкото е предписал Вашият лекар. Използването на повече от това може да доведе до сериозни странични ефекти.

Какво да направите, ако използвате твърде много Tremfya

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако смятате, че сте използвали твърде много Tremfya. Можете също да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американската асоциация на центровете за контрол на отравянията или да използвате нейния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или местния номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Какво да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват типичната дозировка, предоставена от производителя на лекарството. Ако Вашият лекар Ви препоръча Tremfya, той ще Ви предпише подходящата за Вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата на Tremfya без одобрението на Вашия лекар. Използвайте Tremfya само точно както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви доза.

Ето някои примери за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

  • Ще бъде ли различна дозата ми на Tremfya в зависимост от другите лекарства, които приемам?
  • Ако забременея, докато приемам Tremfya, ще се промени ли дозата ми?
  • Промяната в моята доза Tremfya ще доведе ли до промяна в страничните ефекти, които изпитвам?
  • Трябва ли да приемам други лекарства заедно с моята доза Tremfya, за да лекувам състоянието си?

За съвети относно управлението на плакатния псориазис, както и новини относно възможностите за лечение, абонирайте се за онлайн бюлетина на Healthline.

Попитайте фармацевт

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да се увери, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Въпреки това, тази статия не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да приемете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да покрива всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или нежелани реакции. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или лекарствената комбинация е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или за всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss