Всички ли са бисексуални?

Маскот/Гети изображения

„В наши дни всички са бисексуални!“ „Всички ли са бисексуални???“ „Ние всички сме бисексуални!“

Тъй като все повече хора използват социалните медии и изпращат текстови съобщения, за да споделят своята (би)сексуалност, тези поговорки стават нещо обичайно. По дяволите, може би дори сте произнесли едно, когато още една поп звезда или приятел, член на семейството или враг излезе като бисексуален.

Но е всички бисексуални? Напред експертите по бисексуалността и активистите отговарят на този въпрос. Те също така обясняват защо тези едноредови думи – дори когато идват от добро място – могат да бъдат проблематични.

И така, какъв е краткият отговор?

Не, не всеки е бисексуален.

Всеки също не е друга сексуална ориентация или етикет.

Всеки човек има свой собствен уникален опит за своята сексуалност и всеки човек харесва различен етикет или набор от етикети, за да изрази своята сексуалност и сексуална ориентация с думи. (Някои хора дори предпочитат да няма етикет).

Какво е определението за бисексуален?

Различните бисексуални хора имат различни дефиниции за бисексуални, които харесват. Но един, на който много хора разчитат в наши дни, идва от бисексуалната активистка Робин Окс, редактор на антологията „Getting Bi: Voices of Bisexuals Around the World and Recognize“.

За да обобщим: хората, които са бисексуални, имат потенциала да бъдат привлечени – романтично и/или сексуално – към хора от повече от един пол, не непременно по едно и също време, не непременно по същия начин и не непременно в същата степен.

Бисексуалната активистка Джен Уинстън, автор на „Алчен: Бележки от бисексуален, който иска твърде много“, казва, че това определение е толкова предпочитано сред много бисексуални хора днес, защото е нюансирано и оставя място за плавност.

Той също така включва хора от целия спектър на пола – не само мъже и жени. „Това не засилва двойността на пола“, обясняват те, което за съжаление е нещо, което правят някои по-стари дефиниции на бисексуалността. Въздишка.

Какво казват числата?

Последните доклади за сексуалността показват, че повече хора са бисексуални днес, отколкото само преди 5 години!

Нуждаете се от доказателство? Сравнете резултатите от проучването, изследващо какъв процент от възрастните американци са ЛГБТ през 2017 г. до 2021 г.

Проучване на Gallup от 2017 г. сред 340 604 американци на възраст над 18 години установи, че 4,5% от възрастните се идентифицират като ЛГБТ. Констатациите не уточняват какъв процент от тези хора са бисексуални.

Бързо напред до 2021 г. и проучване на същите изследователи установи, че 7,1 процента от всички възрастни в САЩ се идентифицират като ЛГБТ.

От хората, които съобщават, че са ЛГБТ, повече от половината (57 процента) са бисексуални. С други думи, 4% от всички възрастни в САЩ, идентифицирани като бисексуални през 2021 г.

Това, което е особено забележително, е колко популярен е бисексуалният етикет сред възрастните от хилядолетието и поколението Z.

Като цяло 6% от поколението на хилядолетието и 15% от възрастните поколение Z в САЩ съобщават, че са бисексуални. За сравнение, само 1,7 процента от поколението X и 0,7 процента от бейби бума съобщават, че са бисексуални.

Чакай, тогава защо повече хора се идентифицират като бисексуални?

„Повечето изследвания нямат способността да определят ЗАЩО“, казва Закари Зейн, бисексуален секс колумнист и секс експерт за PS Condoms. В края на краищата причините, поради които някой може да бъде и/или да се идентифицира като бисексуален, обикновено са по-нюансирани или лични, отколкото има място в проучванията!

Все пак бисексуалните експерти и активисти имат някои хипотези.

Според Уинстън това може да се дължи на факта, че по-младите поколения са по-наясно от своите предшественици. „По-младите поколения имат по-добър детектор за глупости за несправедливите колониални идеи, които оформят нашия свят“, казват те.

„Те осъзнават, че повечето двоични файлове предоставят избор между две произволни опции, които никога не са избрали на първо място“, обяснява Уинстън. „Те знаят, че полът е социална конструкция, както е, по същия начин, и сексуалността – „гей или хетеросексуален“ е фалшива дихотомия и е нещо от миналото.“

Зейн добавя, „също така вероятно виждаме повече хора да се идентифицират като bi, защото има увеличение на видимостта на bi“.

Наистина виждаме рекорден брой двойни герои на големия екран. През 2021 г. GLAAD, най-голямата в света медийна застъпническа организация за ЛГБТК, съобщи, че около 9% от редовните герои в сериалите по телевизията са ЛГБТК.

От всички LGBTQ герои по телевизията през сезон 2020-21, 28% са били бисексуални, което е 2% увеличение спрямо предходната година.

„Увеличаването на представителството вероятно е накарало повече хора да се чувстват комфортно, изследвайки привличането им към различни полове“, казва Зейн. „Повече хора също се чувстват по-комфортно да се идентифицират като bi.“

Освен това, докато хомофобията все още е широко разпространена, ние са виждаме малко по-малко правна и структурна хомофобия, отколкото имахме преди, отбелязва Зейн.

Както се казва в един доклад от Университета на Британска Колумбия, „Става все по-добре за транссексуалните, бисексуалните и гей младежите – но все още има какво да се подобрява“.

Има няколко причини, поради които някой може да използва етикета бисексуален. Например:

  • Това е етикетът, който пасва по-добре от всеки друг
  • Чувства се удобно, като у дома
  • Той ви свързва с определена част от странната общност
  • Това ви дава усещане за конгениалност

Така че добре ли е да се каже, че „всички са бисексуални“?

„Идеята, че „всички“ са бисексуални, е форма на двойно изтриване“, обяснява Уинстън.

Широко разпространен проблем, пред който са изправени бисексуалните хора, бисексуалното изтриване възниква, когато преживяванията и реалностите на бисексуалните хора се поставят под въпрос или се отричат ​​направо.

Фрази като „е, не са ли всички бисексуални?“ и “всички са бисексуални!” предполагат, че бисексуалността не е достойна за обсъждане, казва тя.

Фразата обезсилва опита на много бисексуални хора, които много се чувстват така, сякаш тяхната бисексуалност – и радостите и усложненията, които тя носи в живота им – си струва да се говори за тях. (За да бъде ясно, абсолютно си струва да се говори!).

„Увековечаването на идеята, че бисексуалността не е достатъчно голяма работа, за да се говори за нея, е една от причините някои хора да не излизат наяве“, добавят те.

Още по-лошо, това може да накара хората да скрият всяка бифобия, хомофобия или квермезия, с които биха могли да се сблъскат в личния или професионалния си живот поради своята сексуалност.

Защо говоренето за бисексуалност има значение?

Поради толкова много причини!

Но в крайна сметка се свежда до следното: поради неща като двойно изтриване, двустранна невидимост и бифобия, бисексуалните хора имат по-лошо психическо и физическо здраве и здравни резултати в сравнение с моносексуалните хора.

И ако ние като общество не говорим за бисексуалност, тогава ние не говорим за (или не адресираме!) тези различия.

Какви точно са тези несъответствия?

Като за начало, „при двойниците има по-високи нива на депресия и тревожност и са изложени на по-висок риск от самоубийство, отколкото гейовете и лесбийките“, казва Зейн.

„Разликите в психичното здраве се дължат на факта, че много би хора не се чувстват приети нито от гей, нито от хетеросексуални общности“, добавя Зейн. Това често се нарича „двойна дискриминация“.

Той казва, че в резултат на това много двойници се чувстват изолирани и сами, което води до влошено психическо благополучие.

Би хората не го правят просто изпитват по-висок процент на проблеми с психичното здраве в сравнение с хетеросексуалните хора, отбелязва Зейн. Те също изпитват повече притеснения за физическото здраве в сравнение с техните хетеросексуални колеги.

Според доклад на Human Rights Campaign, в сравнение с хетеросексуалните, бисексуалните индивиди са по-склонни да имат висок холестерол, да имат астма и да пият или пушат.

По-специално бисексуалните жени са изправени пред значителни различия в здравето в сравнение с общата популация от жени, включително:

  • по-висок процент на рак на гърдата и всички видове рак в сравнение с общата популация на жените
  • по-висок процент на сърдечни заболявания в сравнение с хетеросексуалните жени
  • по-висок процент на затлъстяване в сравнение с хетеросексуалните жени

Да си бисексуален прави не означава, че автоматично сте обречени на лошо здраве! Но това означава, че намирането на куиър-утвърждаващ, културно компетентен здравен специалист е във ваш най-добър интерес.

Директорията на професионалистите, запознати с бисексуалността, и Индексът за равенство в здравеопазването на HRC са добри места за започване на това търсене.

Така…. как да разбереш дали си бисексуален или не?

Ако всеки има различна сексуална ориентация, това означава, че да разберете вашата собствена може да е по-трудно, отколкото да разберете какво правят всички останали!

Ето някои признаци, че може да сте бисексуален.

1. Мислите, че сте!

„Ако мислите, че сте бисексуални, има голям шанс да сте“, казва Уинстън.

2. Казвате, че сте!

Няма предпоставки да си бисексуален! „Не е нужно да сте имали сексуално или романтично преживяване с някого от какъвто и да е пол, за да знаете или разберете по същество, че сте бисексуален“, казва Уинстън.

Единственото нещо, от което се нуждаете, за да сте бисексуален, е да кажете: „Аз съм бисексуален“. Така че, ако това е фраза, която наскоро сте си помислили или произнесли на глас, може да сте бисексуални.

3. Мислите, че всички са бисексуални

„Не всеки е бисексуален“, казва Зейн. „Но обикновено, ако някой вярва, че всички са бисексуални, той е бисексуален“, казва той.

Или най-малкото са двулюбопитни.

4. Искате да ходите на срещи с хора от различни полови групи

Или правете секс с тях! Или ги изгладете! Или ги гушнете!

„Ключът да разберете кой етикет работи най-добре за вас е да изследвате, сексуално и романтично, без да се чувствате сякаш трябва да изберете етикет“, казва Зейн.

Запомнете: Вашето поведение не диктува вашата сексуална идентичност. Ти правиш.

Така че, ако отидете на вечеря или секс среща с някой от подобен пол като вас и това не ви харесва, това е ОК. Все още можете да използвате предишния си етикет за сексуалност, казва той. По дяволите, можете да използвате какъвто етикет искате, дори и да ви харесва!

Долния ред

Повече хора може да се идентифицират като бисексуални, но това не означава всеки е бисексуален!

Въпреки че обикновено се казва на шега, въпросът дали всички са бисексуални всъщност функционира като форма на бисексуално изтриване, защото предполага, че не си струва да се говори за това да бъдеш бисексуален.


Габриел Касел е базирана в Ню Йорк писателка за секс и здраве и треньор по CrossFit ниво 1. Тя се е превърнала в сутрешен човек, тества над 200 вибратора, яде, пие и се измива с въглен – всичко това в името на журналистиката. В свободното си време тя може да бъде намерена да чете книги за самопомощ и любовни романи, да върти пейка или да танцува на пилон. Последвайте я в Instagram.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss