Връзката между хепатит С и диабет

Връзката между хепатит С и диабет

Диабетът се увеличава в САЩ. Според Американската асоциация по диабет, броят на хората с диагностициран диабет в САЩ се е увеличил с почти 400 процента от 1988 г. до 2014 г.

Навиците за здравословен начин на живот могат да помогнат за предотвратяване на много случаи на диабет тип 2. Но лошият избор на начин на живот е само част от рисковете за развитие на това състояние.

Доказано е, че хроничната форма на вируса на хепатит С (HCV) е рисков фактор за развитието на диабет тип 1 и тип 2. И хората с диабет вероятно ще имат по-сложен курс на хроничен HCV.

Най-честият начин за заразяване с вируса на хепатит С е чрез излагане на заразена кръв. Това може да стане чрез:

 • инжектиране на наркотици със спринцовка, използвана преди това от заразен човек
 • споделяне на лична хигиена, като самобръсначка, използвана от заразен човек
 • да си направите татуировка или пиърсинг на тялото с игла, която е заразила кръв в себе си

Няма ваксина за предотвратяване на HCV. Затова е важно да знаете рисковете от заразяване с HCV вируса и как вашето здраве може да бъде засегнато в дългосрочен план.

Какво представлява хепатит С?

Хепатитът е състояние, което причинява възпаление на черния дроб и може да доведе до увреждане на черния дроб. Често се причинява от вирус. Най -често срещаните вируси на хепатит в САЩ са:

 • хепатит А
 • хепатит Б
 • хепатит С

Хепатит С е обезпокоителен, тъй като около 75 до 85 процента от хората, които се заразят с хепатит С, ще развият хроничната форма на заболяването.

Хроничният HCV може да попречи на черния дроб да изпълнява основните си функции, включително:

 • подпомагащи храносмилането
 • нормално съсирване на кръвта
 • производство на протеини
 • съхранение на хранителни вещества и енергия
 • предотвратяване на инфекция
 • елиминиране на отпадъците от кръвния поток

Връзката между хроничния хепатит С и диабета

Тъй като хроничният HCV може да повлияе на многото функции, които черният ви дроб изпълнява, болестта може да бъде пагубна за вашето здраве. Хроничният HCV също може увеличете шансовете си на развитие на други проблеми като нарушения на имунната система, сърдечни заболявания и диабет. До една трета от хората с хроничен HCV имат диабет тип 2 и диабетът е свързан с влошаване на случаите на HCV.

Можете да развиете диабет, ако клетките в тялото ви затрудняват усвояването на кръвната захар или глюкозата. Глюкозата е източник на енергия, която се използва от всяка тъкан в тялото. Инсулинът помага на глюкозата да попадне в клетките.

HCV може да увеличи инсулиновата резистентност на организма, което е a първичен рисков фактор за развитие на диабет тип 2. Ако имате инсулинова резистентност, глюкозата има по-трудно време да стигне до мястото, където тялото се нуждае от нея.

Терапията, използвана за лечение на HCV, може също да доведе до диабет тип 1 и тип 2.

И накрая, автоимунните проблеми, свързани с HCV, също могат да увеличат риска от развитие на диабет тип 1.

Предшестващ диабет

Ако имате предшестващ диабет, вие сте изложени на риск от по -агресивен ход на HCV. Това може да включва увеличени белези и цироза, по -лоша реакция на лекарства и повишена вероятност за развитие на рак на черния дроб.

Наличието на диабет пречи на нормалната функция на имунната ви система. Това също може да намали способността на тялото ви да се бори с инфекции, включително HCV.

Хроничен хепатит

Всички случаи на хроничен HCV вирус започват като краткосрочна, остра инфекция. Някои хора имат симптоми по време на острата инфекция, а други не. относно 15 до 25 процента от хората изчистват инфекцията сами, без лечение. Останалите развиват хроничен хепатит, продължаващата форма на вируса.

Хроничният HCV в крайна сметка може да затрудни функционирането на черния дроб. Това, наред с други фактори като повишаване на инсулиновата резистентност, може да доведе до развитие на диабет.

Лечение на диабет и HCV

Ако имате диабет и HCV, лечението може да бъде по-трудно. Клетките на тялото могат да станат повече инсулинорезистентни с HCV, така че може да се нуждаете от повече лекарства, за да поддържате нивата на кръвната захар в рамките на целта. Ако приемате хапчета за диабет, може да се наложи да преминете към инжекционен инсулин, ако диабетът ви стане твърде труден за контрол.

Дългосрочни рискове

Наличието на диабет и HCV може да причини други усложнения. Един от основните рискове е напредналото чернодробно заболяване, наречено цироза.

Цирозата също повишава инсулиновата резистентност на организма, което може да направи управлението на диабета още по -трудно.

Разширените форми на чернодробно заболяване могат да причинят чернодробна недостатъчност, която може да бъде фатална. Често при цироза са необходими чернодробни трансплантации. А скорошно проучване е показал, че хората с цироза и диабет имат повишен риск от камъни в жлъчката и инфекции на пикочните пътища.

Управление на двете условия

Хроничният HCV и диабетът се засягат един друг. HCV е рисков фактор за развитие на диабет. Наличието на диабет повишава вероятността от увеличени усложнения, свързани с хронична HCV инфекция.

Ако имате хроничен HCV, Вашият лекар може да препоръча редовни прегледи за диабет. Ако имате диабет, най -добрият начин да предотвратите много от усложненията е като следвате плана си за лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss