Връзката между остеопорозата и вашите паращитовидни жлези

Свръхактивните паращитовидни жлези могат да отнемат калций от костите ви, което ви прави уязвими към остеопороза и свързаните с нея рискове за здравето.

Човек, който гледа към врата
Константинис/Гети изображения

Остеопорозата е заболяване на костите, което повишава риска от фрактури и други здравословни усложнения. Заболяването се развива, когато костите губят твърде много маса. Костната тъкан постоянно се разгражда и изгражда обратно. Ако няма достатъчно наличен калций, за да замени разградената костна маса, може да възникне остеопороза.

Паращитовидните жлези помагат за поддържане на здравословни нива на калций и други минерали в кръвта ви.

Когато една или повече от вашите паращитовидни жлези станат свръхактивни, състояние, наречено „хиперпаратироидизъм“, те освобождават твърде много от хормона, отговорен за регулирането на калция в кръвта ви. В резултат на това вашите кости изливат прекомерни количества калций в кръвния поток и костната плътност намалява.

Научете повече за остеопорозата.

Какви са вашите паращитовидни жлези?

Имате четири паращитовидни жлези с размер на грахово зърно на повърхността на щитовидната жлеза, разположени в предната част на врата. Въпреки че са малки, паращитовидните жлези играят голяма роля за вашето здраве.

Жлезите отделят паратиреоиден хормон (PTH), който помага да се контролират кръвните нива на калций, фосфор и витамин D. Имате нужда от тези вещества в здравословни граници, за да поддържате здравословната функция на вашето сърце, мускули и нерви.

Какво е хиперпаратироидизъм?

Хиперпаратироидизмът възниква, когато паращитовидните жлези произвеждат твърде много ПТХ. Най-честата версия на състоянието се нарича първичен „хиперпаратироидизъм“, което означава, че произхожда от жлезите, а не като усложнение на бъбречно заболяване, рак или друго състояние.

Обикновено паращитовидната жлеза става свръхактивна поради наличието на паратироиден аденом, нераков тумор, който засяга функционирането на жлезата.

относно 100 000 случая на първичен хиперпаратироидизъм се диагностицират в Съединените щати всяка година, според Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания.

Усложненията на хиперпаратироидизма са били доста тежки, но напредъкът в мониторинга и лечението на калция и ПТХ направиха състоянието управляемо, често с малко въздействие върху дългосрочното здраве или качеството на живот.

Все пак хиперпаратироидизмът остава рисков фактор за остеопороза. ПТХ кара костите да отделят малки количества калций от костите ви.

Ако нивата на циркулиращия калций са ниски, паращитовидните жлези произвеждат малко повече ПТХ, за да изтеглят малко повече калций от костите. След като нивата на калций в кръвта се върнат към нормалните нива или са твърде високи и паращитовидните жлези са здрави, производството на ПТХ се спира или намалява значително.

В случай на хиперпаратиреоидизъм, една или повече жлези продължават да произвеждат ПТХ, дори когато нивата на калций в кръвта Ви са нормални или над нормалните. Твърде много PTH може да накара костите ви да губят калций със скорост, по-бърза от клетките, наречени „остеобласти“, които могат да помогнат за възстановяването на костната тъкан, като покрият костите ви с нов слой от минерали.

С течение на времето този дисбаланс на калций в костите ви кара костите да станат по-малко плътни и по-податливи на фрактури.

Какво е хипопаратироидизъм?

Хипопаратироидизмът възниква, когато вашите паращитовидни жлези произвеждат твърде малко ПТХ. Това е рядко състояние, което понякога възниква, когато щитовидната ви жлеза е наранена или отстранена за лечение на друго състояние. Хипопаратиреоидизмът може да възникне и при автоимунно разстройство или поради фамилна анамнеза за заболяването.

Въпреки че по-ниското производство на ПТХ е свързано с по-малко загуба на калций от вашите кости, хипопаратироидизмът може да допринесе за остеопороза. Хипопаратиреоидизмът води до по-рядък обмен при разграждане и възстановяване на костите.

А Проучване от 2020 г предполага, че тези забавени процеси могат да повлияят негативно на здравината на костния материал с течение на времето и да допринесат за остеопороза и повишен риск от фрактури.

Какви са симптомите на хиперпаратироидизъм или хипопаратироидизъм?

В началото хиперпаратироидизмът и хипопаратироидизмът често нямат очевидни симптоми. С напредване на състоянието могат да се развият леки до умерени симптоми.

При хиперпаратироидизъм симптомите могат да включват:

 • болка в костите
 • болка в ставите
 • умора
 • мускулна слабост

По-тежките случаи на хиперпаратироидизъм могат да включват симптоми като:

 • объркване
 • запек
 • силна жажда
 • гадене и повръщане

Когато се появят симптоми на хипопаратироидизъм, те могат да включват болезнени и неудобни проблеми като:

 • чупливи нокти и коса

 • суха кожа
 • умора
 • главоболие
 • мускулни крампи
 • тежки промени в настроението
 • усещане за изтръпване в пръстите на ръцете и краката
 • изтръпване на устните
 • потрепване на мускулите на лицето

Какво е лечението на хиперпаратироидизъм или хипопаратироидизъм?

Най-доброто лечение за хиперпаратироидизъм зависи от неговата тежест. Ако имате лек случай, състоянието може да бъде проследено с редовни кръвни изследвания, които проверяват нивата на калций, както и периодични сканирания за костна плътност, за да се проверят за признаци на остеопороза.

В някои случаи могат да бъдат предписани лекарства като синакалцет, които да помогнат за понижаване на нивата на калций в кръвта.

А 2017 проучване предполага, че единственото лечение за хиперпаратироидизъм е операция за отстраняване на една или повече от анормалните паращитовидни жлези, последвано от редовно проследяване на нивата на ПТХ и нивата на циркулиращия калций, фосфор и витамин D.

Лечението на хипопаратироидизъм обикновено включва приемане на ежедневни добавки от калциев карбонат и витамин D.

Какви са перспективите за хората, които имат остеопороза от хиперпаратироидизъм или хипопаратироидизъм?

Както хиперпаратироидизмът, така и хипопаратироидизмът могат да бъдат управляеми състояния, които не трябва да водят до сериозни дългосрочни здравословни проблеми или влошено качество на живот.

Хипопаратироидизмът обикновено изисква добавки с калций през целия живот и за някои хора използването на синтетичен ПТХ. За хора, които имат операция за лечение на хиперпаратироидизъмповечето усложнения, включително загуба на костна плътност, могат да бъдат спрени или обърнати.

Как се диагностицира хиперпаратироидизъм или хипопаратироидизъм?

Диагностицирането на заболявания на паращитовидната жлеза започва с кръвен тест за измерване на нивата на ПТХ и калций в кръвта. Ако се подозира хипопаратироидизъм, нивата на фосфор в кръвта Ви също ще бъдат проверени. Необичайно високите нива могат да показват хипопаратироидизъм.

Лекарят също ще прегледа вашата медицинска история и настоящите симптоми, както и ще прегледа семейната ви история.

Често задавани въпроси

Трябва ли да продължа да приемам калциева добавка, ако имам хиперпаратироидизъм?

Може да искате да се консултирате със здравен екип, но е вероятно да бъдете посъветвани да отложите приема на добавки с калций, докато състоянието ви се стабилизира.

Свръхактивната щитовидна жлеза означава ли, че ще имам хиперпаратироидизъм?

Въпреки че щитовидната и паращитовидната жлеза са прикрепени и изпълняват сходни функции, състояние, което засяга едната, не засяга непременно другата.

Може да имате заболяване на щитовидната жлеза и да имате перфектно функциониращи паращитовидни жлези и обратно, но ако се появи проблем с едната жлеза, лекарят трябва да провери другата, за да бъде предпазлив.

Диагнозата остеопороза означава ли, че имам проблеми с паращитовидната жлеза?

Има много рискови фактори за остеопороза, които не са свързани с паращитовидната жлеза. Някои лекарства могат да повлияят на здравето на костите, докато промените в естрогена и тестостерона по-късно в живота също могат да допринесат за намалена костна плътност.

Заседналият начин на живот и недостатъчните нива на витамин D са други рискови фактори.

За вкъщи

Здравословното функциониране на вашите паращитовидни жлези е от решаващо значение за запазване на костната плътност и намаляване на риска от остеопороза. Паращитовидните жлези произвеждат ПТХ, хормон, който балансира нивата на калций в тялото.

Ако се нуждаете от рутинни кръвни изследвания, попитайте здравен екип дали трябва да проверите нивата на ПТХ, за да сте сигурни, че не сте изложени на риск от усложнения като остеопороза.

Въпреки че не можете да направите много, за да повлияете на функцията на паращитовидната жлеза, има стъпки, които можете да предприемете, за да се противопоставите на отрицателните ефекти от твърде много или твърде малко производство на ПТХ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss