Връзката между мигрена и ADHD

Управлението на разстройството с дефицит на вниманието и хиперактивността (ADHD) има свой набор от предизвикателства. Симптомите на това сложно мозъчно разстройство включват проблеми с фокусирането, безпокойство и импулсивност. Някои хора също изпитват лоши организационни умения.

Въпреки че това са най-честите симптоми на ADHD, има и връзка между ADHD и пристъпите на мигрена.

Ето един поглед защо тези състояния понякога се появяват заедно, както и съвети за управление на пристъпите на мигрена.

Коморбидност на мигрена и ADHD

Мигрената не е типично ежедневно главоболие. Това е интензивна, пулсираща болка, която може да продължи за определен период от време. Някои хора имат пристъпи на мигрена, които продължават с часове, докато други ги имат дни.

Тези видове главоболие също могат да се върнат, така че може да имате няколко пристъпа на мигрена в рамките на седмица или месец.

Наред с пулсираща, интензивна болка, пристъпите на мигрена могат да причинят и други симптоми. Може да се появи гадене, повръщане и чувствителност към светлина. Освен това може да имате аура, която е вид зрително нарушение.

Въпреки че всеки може да има мигрена, изследванията показват, че състоянието е свързано с ADHD. Връзката е по-висока при жените и се увеличава с напредването на възрастта.

Според една Проучване от 2011 гоколо една трета от жените с ADHD също изпитват пристъпи на мигрена, в сравнение с 22,5 процента от мъжете.

Точната връзка между двете условия все още не е напълно разбрана. Необходими са повече изследвания, за да се определи дали генетиката, околната среда или и двете също играят роля.

Тъй като жените с ADHD са по-склонни да имат пристъпи на мигрена, колебанията в хормоните са едно възможно обяснение.

Езикът има значение

Повечето от изследванията, използвани в тази статия, не разграничават (и понякога смесват) пол и пол и може да се предположи, че имат предимно цисджендър участници.

Докато изследванията за ADHD в транссексуалната общност са нови, последните проучвания сочат, че транс хората са значително по-склонни да съобщават за диагноза ADHD. Проучване от 2018 г. в Австралия съобщава, че ADHD е четири пъти по-често срещан сред транс хората, отколкото хората от цисджендър.

В преглед от 2021 г. на настоящите проучвания върху транссексуални и различни по пол хора със симптоми на мигрена, изследователите не откриха убедителни данни и призовават за повече изследвания. Те обаче обясняват, че хората в „сексуално малцинство“ имат усложняващи се рискови фактори за пристъпи на мигрена, като тревожност, депресия и хормонални флуктуации.

Пристъпите на мигрена са симптом на ADHD?

Докато диагнозата на ADHD увеличава вероятността от пристъпи на мигрена, този тип главоболие не е типичен симптом на ADHD, според диагностичните критерии за ADHD.

Типичните симптоми включват невнимание и хиперактивност. Някои хора с ADHD имат разстройства на настроението като тревожност или депресия.

Интересното е, че понякога пристъпите на мигрена могат да се появят съвместно със състояния като тревожност, депресия и други разстройства на настроението. Това вероятно може да обясни защо някои хора с ADHD също имат пристъпи на мигрена.

Може ли лекарството за ADHD да причини пристъпи на мигрена?

Стимулантите са често срещан вид лекарства, използвани за лечение на ADHD при деца и възрастни. Тези лекарства могат да помогнат за управлението на симптоми като хиперактивност, импулсивност и кратък период на внимание.

Стимулантите действат чрез повишаване на нивото на допамин в мозъка. Допаминът е мозъчен химикал, който влияе на настроението, паметта, вниманието и поведението. Въпреки че е ефективно лечение за ADHD, някои хора изпитват странични ефекти като главоболие след започване на лекарството.

Имайте предвид обаче, че тези главоболия обикновено са леки, а не пристъпи на мигрена.

Мигрената е сериозно неврологично разстройство, придружено от един или повече симптоми. Главоболието, което се появява след започване на ново лечение, не е неврологично и често се подобрява, когато тялото се адаптира към лекарството.

Понякога обаче лекарствата за ADHD могат да бъдат непряка причина за пристъпи на мигрена. Например, ако лекарството потиска апетита ви (и пропускате хранене), липсата на калории може да доведе до епизод на мигрена.

Помага ли лекарството за ADHD при епизоди на мигрена?

Според други изследвания, лекарствата за ADHD могат да помогнат за подобряване на пристъпите на мигрена. Някои хора изпитват пристъпи на мигрена от спад в освобождаването на допамин. Тъй като стимулантите, използвани за лечение на ADHD, повишават нивата на допамин в мозъка, тези лекарства биха могли да лекуват пристъпи на мигрена.

Могат ли пристъпите на мигрена да причинят ADHD или поведенчески проблеми и деца?

ADHD и пристъпите на мигрена не засягат само възрастните. Децата с ADHD също могат да имат пристъпи на мигрена. Тези епизоди могат да доведат до поведенчески проблеми, според изследване от 2021 г.

Децата, които имат пристъпи на мигрена, могат лесно да бъдат разсеяни и да покажат признаци на повишена раздразнителност. Пристъпите на мигрена също могат да причинят предизвикателства при ученето при децата. Например, те може да не изпълнят задачите си и често да пропускат учебни дни.

Ето защо е изключително важно децата да получат ранна диагноза и да получат помощ за симптомите на мигрена.

Лечение на пристъпи на мигрена, когато имате ADHD

Въпреки че пристъпите на мигрена могат да се появят съвместно с ADHD, точният тригер може да се различава от човек на човек. Така че, ще трябва да разберете условията, които причиняват вашите мигренозни пристъпи, и след това да вземете превантивни мерки.

Воденето на дневник за мигрена може да помогне. Това включва идентифициране на модели и стесняване на конкретни тригери. Ще включите информация като:

 • дата на мигренозен пристъп, включително ден от седмицата
 • тежест
 • други симптоми
 • нещо друго, което може да е полезно (напр. спортувахте ли този ден? Колко спахте? Какво ядохте? Взехте ли ново лекарство?)

Причините за мигрена могат да включват следното:

 • дехидратация
 • пиене на твърде много алкохол
 • емоционален стрес
 • твърде много упражнения
 • промяна във времето
 • лош сън
 • излагане на определени миризми или миризми
 • излагане на ярка светлина
 • прекомерна употреба на болкоуспокояващи
 • някои храни или кофеин

След като разберете какво предизвиква вашите мигренозни пристъпи, лекарят ще може да създаде плана за лечение, който е подходящ за вас. Това може да включва:

 • лекарства
 • промени в начина на живот или диетата
 • някои природни средства
 • добавяне или промяна на режим на упражнения

ADHD и мигрената са две отделни състояния със свои собствени предизвикателства. Мигрената може да причини пулсиращо, интензивно главоболие, докато ADHD може да причини симптоми като импулсивност и затруднено фокусиране.

Въпреки че пристъпите на мигрена не са типичен симптом на ADHD, те често се срещат заедно. Точната връзка все още не е напълно разбрана, така че ще трябва да работите с лекар, за да идентифицирате вашите уникални тригери и най-доброто лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss