Влияе ли бягането върху разширените вени?

Редовната физическа активност може да бъде полезна за управление и предотвратяване на разширени вени. Но в зависимост от вашите симптоми, бягането и други тежки упражнения могат да влошат болката и дискомфорта.

Разширените вени, особено на краката, са често срещано състояние. Докато упражненията често се препоръчват за предотвратяване на влошаване на разширени вени или съществуващи такива, някои форми на упражнения могат да причинят повече вреда, отколкото полза.

Бягането и други тежки дейности могат да причинят болка и дискомфорт при някои хора с разширени вени.

Ето по-отблизо как бягането влияе върху разширените вени и алтернативни форми на упражнения, които да опитате.

Може ли бягането да причини разширени вени?

Засега няма достатъчно научни доказателства, които да предполагат, че бягането може директно да причини разширени вени. Имайки предвид това, някои експерти теоретизират, че тежката физическа активност като бягане – особено върху твърда повърхност като настилка – може да влоши съществуващите разширени вени или да увеличи шансовете ви за развитие на нови.

Както обяснява флебологът Лорънс Презант, д-р, „Това, което знаем за бягането, е, че стъпалото се удря в земята с огромна сила и тази сила се предава нагоре по крака и може да засегне малките клапи във вените.“

Но това не означава, че бягането ще допринесе за разширени вени при всички. Но Presant отбелязва, че бягането може да има по-голямо въздействие върху хора с по-висок риск от разширени вени поради генетика или предишно увреждане на вените.

Ако не сте сигурни, Presant препоръчва ограничаване или избягване на бягането, ако имате повишен риск от развитие на разширени вени. Придържането към дейности с ниско въздействие може да ви помогне да извлечете ползите от упражненията, без да оказвате допълнителен натиск върху краката си.

Може ли да влоши съществуващите?

The Национален институт за сърцето, белите дробове и кръвта заявява, че интензивните или напрегнати физически упражнения могат да влошат разширените вени, нещо, което Presant повтаря.

„Всеки силно въздействащ спорт или упражнение, което води до повишаване на налягането [can] влошават съществуващите разширени вени“, казва той.

Имайте предвид, че силните упражнения не са единственият фактор, който може да влоши разширените вени. Други фактори, които оказват влияние върху тежестта на разширените вени, включват:

 • възраст
 • с наднормено тегло или затлъстяване
 • генетика
 • стоене или седене за дълги периоди
 • съдови заболявания, като дълбока венозна тромбоза

Слушайте тялото си, ако се чудите дали бягането е подходящо за вас. Ако изпитвате болка или дискомфорт по време на бягане, помислете дали да не опитате дейност с по-малко въздействие. Може също да обмислите носенето на компресионни чорапи, които някои хора намират за полезни, особено докато тренирате.

Могат ли упражненията да са полезни при разширени вени?

Да, упражненията все още са много полезна дейност за управление и предотвратяване на разширени вени. Редовните упражнения могат:

 • засилва притока на кръв
 • намаляване на възпалението
 • ви помага да поддържате умерено телесно тегло

Всичко по-горе може да подобри здравето на вените.

За да избегнете проблеми, може би е най-добре да се придържате към упражнения с по-малко въздействие като:

 • ходене
 • плуване
 • Колоездене
 • йога
 • танцуване
 • аеробика
 • Пилатес

Не сте сигурни откъде да започнете? Според Presant ходенето е едно от „най-добрите упражнения за избягване на разширени вени, тъй като е упражнение с ниско въздействие, което насърчава притока на кръв.

Дори и да нямате редовна рутинна тренировка, движението възможно най-често може да бъде от полза. Простото ставане, за да се разтегнете или да се разхождате из къщата на всеки час може да помогне за засилване на кръвния поток.

Съвети за упражнения при разширени вени

Въпреки че бягането може да не е най-добрият вариант за тези с разширени вени, упражненията все още са полезни.

За да направите упражненията по-удобни при разширени вени, опитайте:

 • придържайки се към упражнения с ниско въздействие, като ходене или плуване
 • носещи компресионни чорапи
 • оставайки хидратирани, докато тренирате
 • повдигане на краката след тренировка
 • носенето на удобни поддържащи обувки.

Тези мерки могат да увеличат притока на кръв и да облекчат всеки дискомфорт, причинен от разширени вени.

„Редовните упражнения и избягването на силно наддаване на тегло ще намалят вероятността от влошаване на разширените вени“, съветва Presant. Въпреки че не е ясно точно до каква степен компресионните чорапи помагат, тяхната цел „е да улеснят и ускорят изтичането на кръв от крака“.

Долния ред

Редовните упражнения могат да бъдат полезни за управление и предотвратяване на разширени вени. Но силно въздействащи дейности, като бягане, може да имат обратен ефект. Ако имате разширени вени и смятате, че бягането е болезнено, помислете за преминаване към упражнения с по-малко въздействие, като ходене или плуване.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss