Висок холестерол и COVID-19: каква е връзката?

Толкова много здравословни състояния изглеждат свързани или повлияни от COVID-19 и холестеролът не е изключение.

Тази статия ще предостави повече подробности за връзката между холестерола и COVID-19 и как нивата на холестерола могат да повлияят върху рисковете от тежко заболяване и усложнения от COVID-19.

Как са свързани нивата на холестерола и COVID-19?

Холестеролът е восъчно и подобно на мазнини вещество в тялото ви. Важен е за неща като създаването на клетъчни мембрани и производството на определени хормони и витамини.

За холестерола

Преди да започнете, трябва да разгледате няколко термина относно холестерола:

 • Липопротеинов холестерол с ниска плътност (LDL-C). LDL-C често се нарича “лош холестерол”. Този тип холестерол допринася за сърдечно-съдови заболявания, като причинява натрупване на плаки в кръвоносните съдове.
 • Липопротеинов холестерол с висока плътност (HDL-C). HDL-C понякога се нарича „добър холестерол“. Той помага за промиването на LDL-C и плаката от кръвоносните ви съдове, като ви предпазва от сърдечно-съдови заболявания.
 • Общ холестерол. Общият холестерол е количеството LDL-C и HDL-C в кръвта. Той също така включва нивото на триглицеридите, които са видове мазнини.

Експертите са наблюдавали промени в нивата на холестерола при хора с COVID-19. По-конкретно, нивата на LDL-C, HDL-C и общия холестерол стават по-ниски, когато човек има COVID-19.

Според а Научна статия от 2022 гразлични други вирусни, бактериални и паразитни инфекции могат да доведат до подобни открития. Някои примери за други вируси, които могат да доведат до променени нива на холестерол, включват:

 • ХИВ
 • Вирус на Епщайн-Бар
 • вирус на денга

В момента експертите не знаят как COVID-19 води до по-ниски нива на холестерол. Като цяло, експертите смятат, че възпалението се увеличава по време на инфекция въздействие върху различни пътища свързани с производството, транспорта и метаболизма на холестерола в тялото.

При COVID-19 степента на спад в нивата на холестерола може да се свърже с тежестта на заболяването. А Преглед на изследването за 2022 г установи, че при приемане в болница хората с тежка форма на COVID-19 са имали по-ниски нива на:

 • общ холестерол
 • LDL-C
 • HDL-C

Според изследователи, HDL-C има противовъзпалителни и антитромботични свойства. Така че е възможно рязък спад на HDL-C по време на COVID-19 да увеличи риска от проблеми поради високи нива на възпаление и кръвни съсиреци.

Имате ли по-голям риск от развитие на COVID-19, ако имате висок холестерол?

Въпреки че холестеролът има важни функции в тялото, твърде много от него може да бъде вредно. Когато има твърде много холестерол в кръвта ви, обикновено имате висок холестерол.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изчисляват, че около 38% от възрастните в Съединените щати имат висок холестерол. Поради това може да се чудите дали високият холестерол увеличава риска от заразяване с COVID-19.

В момента високият холестерол не е в CDC списък с условия които повишават риска от COVID-19. Въпреки това, няколко състояния, които често се случват заедно с високия холестерол, са, включително:

 • затлъстяване
 • диабет
 • сърдечно заболяване
 • високо кръвно налягане

Високият холестерол може да увеличи риска от заразяване с COVID-19

А Проучване от 2021 г установи, че по-високият индекс на телесна маса и холестерол са свързани със случаите и смъртните случаи на COVID-19.

Изследователите предполагат, че това откритие може да е една от причините, поради които районите на света с често срещани случаи на затлъстяване и висок холестерол са видели повече случаи на COVID-19 и смъртни случаи.

Друг Проучване от 2021 г използва данни от UK Biobank, за да разгледа ефекта на холестерола върху чувствителността към COVID-19. След своя анализ изследователите установиха, че по-високият общ холестерол е свързан с повишена чувствителност към COVID-19.

Как високият холестерол увеличава риска?

Холестеролът присъства в мембраните на клетките в тялото. Поради това е възможно по-високият холестерол да повишава чувствителността към COVID-19, като насърчава навлизането на вируса в клетките на гостоприемника.

А Проучване от 2021 г проучи тази идея. В лаборатория експерти зареждат клетъчните мембрани с допълнителен холестерол, получен от кръвта. Експертите изложиха клетъчните мембрани на тестов вирус с шиповия протеин на SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19. Изследователите виждат, че инфекцията е по-висока в заредените с холестерол клетки.

Те предполагат, че тъй като вирусът по-ефективно заразява клетки с по-висок холестерол, това може да добави още една причина, поради която COVID-19 може да бъде по-тежък при по-възрастни хора, тъй като те може да имат по-голяма вероятност да имат основни медицински състояния като висок холестерол.

Високият HDL-C може да предпази от COVID-19

А Проучване от 2022 г също така разгледа ефекта на нивата на холестерола върху риска от развитие на COVID-19. Изследователите установиха, че високите нива на HDL-C са свързани с по-нисък риск от заразяване с COVID-19.

Експертите откриха най-ниското ниво на риск при хора с високи нива на HDL-C и ниски нива на LDL-C.

За разлика от другите обсъдени проучвания, други видове холестерол, като общия холестерол и LDL-C, не са независимо свързани с риска от развитие на COVID-19.

Високият холестерол симптом ли е на дълъг COVID?

Дългият COVID е набор от симптоми, които могат да продължат седмици, месеци или дори години след като имате COVID-19. Хората с дълъг COVID могат да изпитат голямо разнообразие от симптоми. Няколко примера включват:

 • умора
 • задух, особено след физическо усилие

 • болка в гърдите
 • сърцебиене
 • мозъчна мъгла
 • промени в миризмата или вкуса
 • болки в тялото

Наличието на COVID-19 може да промени нивата на холестерола. Но дали някои хора продължават да имат променени нива на холестерол дори след възстановяване от COVID-19?

А Проучване от 2021 г проследяване на хора, които са дошли в болницата за COVID-19 след 3 до 6 месеца. В сравнение с нивата им при приемане, нивата на LDL-C и HDL-C се подобряват значително при последващото назначаване.

Високият холестерол всъщност може да увеличи риска от продължителен COVID, както и от продължителни симптоми от други заболявания, различни от COVID. Поне това показва проучване от 2022 г.

Проучването включва хора с широк спектър от тежест на COVID-19, от асимптоматични индивиди до такива с продължителен COVID. Включва и хора с отрицателен тест за COVID-19, но с продължителни симптоми, подобни на COVID.

Изследователите са разгледали различни кръвни биомаркери. Нездравословни нива на липиди, включително холестерол, свързани с по-голяма продължителност на симптомите за тези, които са дали положителен тест за COVID-19 и тези с други подобни заболявания.

Причиняват ли ваксините срещу COVID-19 висок холестерол?

Ваксините срещу COVID-19 могат да бъдат страхотни инструменти за предотвратяване на сериозно заболяване и смърт поради COVID-19. Въпреки това, предвид информацията за COVID-19 и холестерола, може би се чудите дали ваксината срещу COVID-19 може да повлияе и на нивата на холестерола.

В момента има един доклад за 2021 г. на променени нива на липидите след ваксинация. В него човек е имал високи нива на триглицериди, след като е получил втората си доза от ваксината Pfizer-BioNTech.

Уловката обаче е, че този индивид е имал наследствено заболяване, наречено фамилна хиперхолестеролемия, при което нивата на LDL-C значително се повишават.

Понастоящем няма доказателства, че ваксината срещу COVID-19 влияе върху нивата на холестерола в общото население.

COVID-19 може да доведе до спад в нивата на холестерола. Степента на този спад се свързва с тежестта на заболяването. Нивата на холестерола на повечето хора се покачват отново, след като се възстановят.

Високият холестерол може да повиши риска от заразяване с COVID-19 и продължителен COVID. Поради това помислете за предприемане на мерки за предотвратяване на заболяване, като например да сте в крак с вашите ваксини срещу COVID-19.

Високият холестерол може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания, които могат да имат сериозни последици, като инфаркт и инсулт. Ако имате висок холестерол, работете с Вашия лекар, за да го управлявате.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss