Високото кръвно налягане повишава риска от миома на матката

Високото кръвно налягане повишава риска от миома на матката
Експертите казват, че маточните фиброиди са често срещани при жени под 50-годишна възраст.
  • Изследователите съобщават, че жените, приемащи лекарства за високо кръвно налягане, имат по-малък риск от развитие на маточни фиброиди.
  • Маточните фиброиди са често срещани при жени под 50 години.
  • Експертите казват, че са необходими повече изследвания, за да се определи как лекарствата за кръвно налягане могат да повлияят на фиброидите.

Медикаментите, които помагат за контролиране на високото кръвно налягане, могат да предложат нова стратегия за превенция на маточни фиброиди.

Изследване, публикувано в списанието JAMA Network Open, съобщава, че жените на средна възраст с нелекувана или новопоявила се хипертония имат повишен риск от фиброиди, докато тези, които са на антихипертензивно лечение за кръвно налягане, имат по-нисък риск.

„Разследването на механизмите и последиците за здравето е оправдано; ако асоциациите са причинно-следствени, употребата на антихипертензивни лекарства, когато е посочено, може да представлява възможност за предотвратяване на клинично видимо развитие на фиброиди на този високорисков етап от живота“, пишат авторите на изследването.

Високото кръвно налягане може да създаде здравословни проблеми за сърцето, както и за очите, бъбреците и мозъка.

Маточни фиброиди и високо кръвно налягане

Изследванията също предполагат връзка между високо кръвно налягане и маточни фиброиди, вид мускулен тумор, който расте в стените на матката.

„Няколко проспективни проучвания показват, че повишеното кръвно налягане се свързва с наличието на маточни фиброиди. Въпреки че това не доказва причинно-следствената връзка сама по себе си и винаги е възможно остатъчно объркване, това е стабилна връзка между множество кохорти пациенти, обхващащи жени от различни възрастови групи. Едно от най-интересните нови открития в това проучване е, че лечението с антихипертензивни медикаменти намалява риска от самооценка на маточни фиброиди,” каза д-р Вивек Бхала, доцент по медицина, специализиран в хипертонията в Станфордския университет в Калифорния, който е бил не участва в проучването.

„Въз основа както на клинични, така и на основни изследвания, има предположение, че причините за повишено кръвно налягане (активиране на системата ренин-ангиотензин) могат да допринесат за увреждане на клетките на гладката мускулатура на матката и, следователно, развитието на фиброиди“, каза Bhalla нас. „Повишеното кръвно налягане само по себе си, или чрез атеросклероза или стрес на срязване, или и двете, също може да допринесе. От друга страна, наличието на маточни фиброиди също може да повиши кръвното налягане. Следователно връзката може да е двупосочна, но проспективните проучвания показват, че хипертонията може поне да причини миома.

Между 20% и 80% от жените развиват маточни фиброиди до 50-годишна възраст. Маточните фиброиди са най-чести при жени на 40-те и началото на 50-те години.

Изследванията показват, че има някои прилики между фиброидите и хипертонията. И двете са често срещани, и двете са свързани със заболеваемост и включват промени в клетките на гладката мускулатура.

Миомите не винаги причиняват симптоми, но ако се появят симптоми, те могат да бъдат предизвикателство и да включват болка, тежко менструално кървене, често уриниране и натиск в ректума.

Лекарствата за високо кръвно налягане намаляват риска от фиброиди

Изследванията показват, че хипертонията е последователно идентифициран рисков фактор за фиброиди.

„Фиброидите са един аспект от списък с различни причини, поради които да сте наясно със състоянието на кръвното си налягане, както и да го лекувате, е критично важно. Започваме да разбираме, че кръвното налягане в различните системи на органи е толкова важно, колкото и вашето сърце“, ни каза д-р Никол Уайнбърг, кардиолог в здравния център на Провидънс Сейнт Джон в Калифорния, която не е участвала в проучването.

Новото изследване предполага, че някои лекарства за кръвно налягане могат да окажат влияние върху предотвратяването на развитието на фиброиди.

„Антихипертензивните лекарства могат да понижат кръвното налягане и евентуално риска от атеросклероза и/или увреждане на гладката мускулатура на артериите, които осигуряват притока на кръв към матката. Има и класове антихипертензивни лекарства, т.е. инхибитори на системата ренин-ангиотензин, които могат да имат пряк ефект. В това проучване тези инхибитори са свързани с най-голямото намаляване на риска,” каза Bhalla.

Новото изследване обаче не определя как точно лекарствата за кръвно налягане могат да действат, за да предотвратят появата на фиброиди.

Някои експерти твърдят, че са необходими повече изследвания, преди тези открития да имат клинично значение.

„Проучването всъщност не описва или постулира как антихипертензивните лекарства могат да предотвратят развитието на маточни фиброиди. Механизмът на действие на всички тези антихипертензивни средства е различен. Изследователите просто отбелязват, че има корелация или връзка между лечението за хипертония и случаите на маточни фиброиди,” каза д-р Г. Томас Руиз, водещ акушер/гинеколог в MemorialCare Orange Coast Medical Center в Калифорния, който не е участвал в изследването проучване.

„Това е типът изследване, което наистина трябва да се съсредоточи върху механизма на действие за това как антихипертонията може потенциално да предотврати развитието на фиброиди и след това да произведе доза, която минимизира системните странични ефекти, като същевременно постига превантивната цел. Не съм сигурен, че това е реалистично“, каза ни той.

Хипертонията трябва да се управлява добре

Д-р Parveen Garg, кардиолог в Keck Medicine на USC в Калифорния, който не е участвал в проучването, казва, че въпреки че са необходими повече изследвания, това проучване е важно напомняне, че хипертонията трябва да се приема сериозно.

„Вече знаем, че високото кръвно налягане, ако не се лекува, води до доста катастрофални последици в цялото тяло. Но това по същество само затвърждава, че трябва да приемаме сериозно високото кръвно налягане и трябва да го лекуваме, когато го разпознаем“, каза ни той.

„Като цяло знаем, че хипертонията причинява много по-сериозни съпътстващи заболявания. Сърдечна недостатъчност, инсулт, сърдечни заболявания, бъбречна недостатъчност. Ако не се лекува, това води до някои наистина сериозни съпътстващи заболявания, които могат да бъдат животозастрашаващи“, добави Гарг.

Независимо дали лекарствата за високо кръвно налягане помагат за предотвратяване на фиброиди, експертите казват, че е от съществено значение хората с хипертония да предприемат стъпки, за да управляват състоянието си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss