Видове целулит по причина, местоположение и симптоми

Целулитът може да има различни симптоми в зависимост от вида на участващите бактерии и къде на тялото ви засяга. Тези фактори могат да повлияят на антибиотиците, които лекарят предписва за лечение на целулит.

Целулитът е инфекция на дълбоките слоеве на кожата ви. Можете да получите целулит на всяка част от тялото си, но повечето хора го получават в крака или стъпалото.

Има различни начини, по които лекарите могат да класифицират целулита, което може да определи кои лечения могат да бъдат най-ефективни.

Продължете да четете, за да научите за различните видове целулит, симптомите, които причиняват, и кога да се свържете с лекар за диагностика и лечение.

Видове целулит по причина

Целулитът е резултат от бактерии. Видът на вредната бактерия може да повлияе на курса на лечение.

Макар че повечето случаите на целулит се развиват от различни щамове на Staphylococcus, можете да получите целулит от много видове бактерии.

 • Стафилококи: Staphylococcus aureus е a майор причина за целулит. Стафилококови (стафилококови) инфекции понякога се наричат ​​„гноен целулит“, тъй като гной, течност или абсцеси често са сред симптомите.
 • Стрептококи: Streptococcus pyogenes е един от най-често причини за целулит. Целулит от Streptococcus може да възникне след разрез, изгаряне, рана или травма.
 • Pasteurella multocida: Целулитът от тези бактерии обикновено се появява вътре 1–2 дни от ухапване или одраскване от животно.
 • Capnocytophaga: Тези бактерии естествено живеят в устата на хора, котки и кучета, но могат да причинят инфекция при подходящи обстоятелства. Инфекциите при хората са често срещани след ухапване от куче.
 • Vibrio vulnificus: Тези инфекции могат да започнат в отворени рани, които влизат в контакт със солена вода или недостатъчно сготвени морски дарове и понякога изискват хоспитализация.
 • Аеромонас: Различни видове на Aeromonas са отговорни за инфекции на рани и меки тъкани като целулит, както и за стомашно-чревни заболявания.
 • Haemophilus influenzae: Тези инвазивни бактерии може да причини целулит и други заболявания като менингит и инфекциозен артрит.
 • Pseudomonas: Тези бактерии причиняват инфекции след операция, с Pseudomonas aeruginosa най-вероятно да предизвика целулит.

Видове целулит по локализация

Всяка област от кожата ви може да има целулит. Лекарите могат да класифицират целулита въз основа на това коя част от тялото ви засяга.

Целулит на долните крайници (крака).

Целулит най-често засяга краката и обикновено само единия крак. Бактериите Streptococcus от група А обикновено причиняват целулит на долните крайници, но стафилококови инфекции също могат да бъдат виновни.

Рисковите фактори за развитие на целулит на долните крайници включват:

 • рани
 • язви по краката
 • лимфедем или оток на краката

 • разстройство на екскориация
 • кракът на атлет
 • затлъстяване
 • предишен целулит

Перианален целулит

Перианален целулит се развива в областта на ануса и обикновено се дължи на стрептококова инфекция. Известен също като перианален стрептококов дерматит, този тип преди всичко засяга деца на възраст под 10 години. Също така е два до три пъти по-често при деца от мъжки пол.

Лекарите обикновено лекуват перианален целулит с комбинация от перорални и локални лекарства.

Орбитален целулит

Орбиталният целулит засяга мазнините и мускулите около очите ви. Обикновено се развива от бактериална инфекция на синусите, която се разпространява в областта точно зад очите ви. Най-често се среща при деца.

Антибиотици за 2–3 седмици обикновено са достатъчни за лечение на орбитален целулит, но тежките случаи може да изискват операция.

Периорбитален целулит

Известен още като пресептален целулит, периорбиталният целулит засяга клепача или кожата около окото. Подобно на орбиталния целулит, той може да се дължи на инфекция на синусите, но може да се дължи и на рана. Стафилокок и стрептококови инфекции често са виновни, засягащи най-вече деца.

Периорбиталният целулит е по-малко сериозен и по-често срещан от орбиталния целулит. Въпреки това, може да прогресира до орбитален целулит без лечение. Обикновено отзвучава след 5–7 дни на антибиотици.

Целулит на лицето

Haemophilus influenzae е честа причина за целулит, засягащ лицето, най-често при деца на възраст под 5 години. Повишените нива на ваксиниране обаче направиха това състояние по-рядко.

Но други бактерии също могат да причинят целулит на лицето, включително бактерии в устата ви които допринасят за кариеси. В такива случаи може да се наложи зъболекар да извади засегнатия зъб.

Целулит на гърдите

Въпреки че може да се развие от рана, целулитът на гърдата обикновено се появява след операция на рак на гърдата, увеличаване на бюстаили намаляване на гърдите.

Според изследване от 2018 г. 3–8% хора развиват целулит след операция на рак на гърдата. Но този брой може да е по-висок, тъй като някои случаи остават неотчетени. Докато целулитът често се развива в рамките на седмици след раната, целулитът на гърдата може да се развие месеци след операцията.

Кои са най-често срещаните места на целулита по тялото?

Възрастните обикновено получават целулит на единия крак или ходилото. Децата са склонни да получат инфекцията на шията или лицето си.

Беше ли Ви полезно?

Снимки на различни видове целулит

Гноен срещу негноен целулит

Лекарите могат също да класифицират целулита като гноен или негноен.

Гноен целулит означава, че симптомите включват гной, абсцес или флегмон. Флегмонът е подобен на абсцес, но може да се разпространи извън основната зона на инфекцията. Гнойният целулит обикновено се дължи на инфекции със Staphylococcus aureus като MRSA.

Негнойният целулит обикновено се дължи на инфекции от група A, B, C или G Streptococcus.

Еризипел

Еризипелът е повърхностна кожна инфекция, която не се простира в по-дълбоките слоеве на кожата. Обикновено е в ясно дефинирана област от кожата.

Целулитът причинява по-силно обезцветяване на кожата от еризипела.

Може да изпитате подуване и болка при всяко състояние. Но ако се чувствате като цяло зле, по-вероятно е да имате еризипел.

Бактериите Staphylococcus или Streptococcus са често срещани причини и за двете, но целулитът е най-често от Staphylococcus, докато еризипелът обикновено е от Streptococcus.

Какво е лечението на целулита?

Антибиотиците са типично лечение за целулит. Лекарят ще избере антибиотик, който лекува специфичните бактерии, причиняващи инфекцията.

Типичният антибиотичен курс за целулит е поне 5 дни. Ако целулитът не се подобри, лекарят може да препоръча удължаване на курса.

Пероралните антибиотици са стандартното лечение за лек целулит. Лекарят може да обмисли интравенозна (IV) антибиотична терапия, ако имате по-тежка инфекция.

Лекарят може да препоръча да държите засегнатата област повдигната, за да предотвратите нова инфекция. В случаите на гноен целулит те също могат да се опитат да отстранят абсцеса или флегмона.

Кога да се свържете с лекар

Свържете се с лекар, ако имате симптоми на целулит като:

 • подуване
 • топла и нежна кожа
 • болезнен участък от кожата
 • промени в цвета

Незабавно потърсете медицинска помощ, ако:

 • обезцветяването на кожата се разпространява бързо
 • имате треска или втрисане
 • имате инфекция около окото

Целулитът е бактериална инфекция, която навлиза в по-дълбоките слоеве на кожата ви. Какъв тип бактерия причинява инфекцията, къде възниква инфекцията и наличието на определени симптоми може да повлияе какви лечения предписва лекарят.

Няколкодневна антибиотична терапия е стандартното лечение за лек целулит. Ако имате тежък случай, лекарят може да препоръча IV антибиотична терапия.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss