Видове ухапвания от мухи, симптоми и лечение

Опасни ли са за здравето ухапвания от мухи?

Мухите са досадна, но неизбежна част от живота. Една досадна муха, бръмчаща около главата ви, може да отмени един иначе прекрасен летен ден. Повечето хора са били ухапани от муха поне веднъж в живота си. В повечето случаи това не е нищо повече от дразнещо.

Според Музея по палеонтология на Калифорнийския университет има около 120 000 вида мухи по целия свят и много от тях хапят животни и хора заради кръвта си. Някои видове са носители на болести, които могат да предадат на хората при щателни ухапвания.

Снимки на ухапвания от мухи

Пясъчната муха

Пясъчните мухи са дълги около 1/8 от инча и имат космати, кафеникаво-сиви крила. Те държат крилата си над телата си във формата на буква V и са най-активни между здрач и зазоряване. Ларвите приличат на червеи.

Те се срещат главно в тропически и субтропичен климат. Те се размножават на места с много влага, като гниещи растения, мъх и кал. В Съединените щати те се срещат предимно в южните щати.

Пясъчните мухи ядат нектар и сок, но женските също се хранят с кръвта на животните и хората.

Симптоми

По принцип ухапванията от пясъчна муха са болезнени и могат да причинят червени подутини и мехури. Тези подутини и мехури могат да се заразят или да причинят възпаление на кожата или дерматит.

Пясъчните мухи предават болести на животните и хората, включително паразитно заболяване, наречено лайшманиоза. Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), лайшманиозата е рядка в Съединените щати. Можете да го договорите по време на пътуване до чужда държава. Няма ваксинации за предотвратяване на лайшманиоза. Симптомите включват кожни рани седмици или месеци след ухапването. Те често се изчистват без лечение, но в някои случаи могат да бъдат сериозни.

Лечение

Можете да нанесете хидрокортизон или каламинов лосион директно върху ухапванията, за да им помогнете да заздравеят и да намалите сърбежа. Баните с овесена каша и алое вера също могат да успокоят сърбежа. При постоянни рани или язви трябва да посетите лекар.

Мухата цеце

Кръвосмучещата муха цеце е дълга около 6 до 15 милиметра и устата й сочи напред. То прави дом в тропиците на Африка и предпочита сенчести места в гористи местности. Крие се в дупките на стволовете на дърветата и между корените на дърветата.

Симптоми

Ухапването от муха цеце често е болезнено и може да причини червени подутини или малки червени язви на мястото на ухапване. Може също да предаде сънна болест (трипанозомоза) на животни и хора.

Трипанозомозата обикновено не се среща в Съединените щати, освен при хора, които са пътували до Африка. Ранните симптоми включват главоболие, треска и мускулни болки. По-късно може да изпитате психическо объркване или кома. Трипанозомозата причинява подуване на мозъка и е фатална, ако не се лекува.

Лечение

Ако сте били ухапани от муха цеце, Вашият лекар може да Ви направи прости кръвни изследвания за сънна болест.

Антитрипанозомните лекарства, като пентамидин, са много ефективни при лечението на сънна болест.

Елените летят

Еленските мухи са дълги около 1/4 до 1/2 от инча, с кафеникаво-черни ивици на иначе прозрачните им крила. Те могат да имат златни или зелени очи на малките си, заоблени глави.

Те са най-активни през пролетта и обичат да са близо до езера, блата или други водни тела. Ларвите приличат на личинки.

Симптоми

Ухапванията от мухи от елени са болезнени и ще причинят червени подутини или пъпки. Те предават рядко бактериално заболяване, известно като заешка треска (туларемия). Симптомите включват кожни язви, треска и главоболие. Туларемията може да се лекува успешно с антибиотици, но без лечение може да бъде фатална.

Лечение

За лечение на ухапвания от мухи от елени, почистете засегнатата област със сапун и вода. Можете да приложите лед върху зоната за лечение на болка. Можете също да приемате лекарства за алергии като дифенхидрамин (Benadryl), за да намалите сърбежа, което може да предотврати вторична инфекция.

Черни мухи

Черните мухи са малки, като възрастните варират от 5 до 15 милиметра. Те имат дъговидна гръдна област, къси антени и крила, които са големи и ветрилообразни. Те често се намират в близост до водоеми, където растат ларвите им.

Черните мухи могат да бъдат намерени в по-голямата част от Съединените щати, но изглежда, че ухапванията им не предават болести тук. В други региони на света, включително Африка и Южна Америка, техните ухапвания могат да предадат заболяване, наречено „речна слепота“.

Симптоми

Черните мухи обикновено хапят близо до главата или лицето. Ухапванията им оставят малка прободна рана и могат да доведат до всичко – от леко подуване до подута подутина с размерите на топка за голф. Други симптоми могат да включват главоболие, гадене, треска и подути лимфни възли. Когато се появят тези симптоми, те се наричат ​​„черна мухата“.

Лечение

Нанесете лед върху зоната на интервали от петнадесет минути, за да намалите отока от ухапване от черна муха. Можете да приложите кортизон или локални стероиди с рецепта върху засегнатата област. Измиването на зоната със сапун и вода може да намали риска от инфекция.

Хапещи мушици

Хапещите мушици са изключително малки – дължина само от 1 до 3 милиметра. Възрастните могат да бъдат червеникави, след като са яли, или сиви, когато не са яли. Ларвите, които са бели, могат да се видят само с микроскоп.

Симптоми

Ухапванията от хапещи мушици приличат на малки червени пръчици. Те могат да бъдат намерени в цяла Северна Америка. Ухапванията са постоянно сърбящи и много хора с ухапвания усещат, че нещо ги хапе, но не могат да видят какво.

В други части на света хапещите мушици могат да предадат филариални червеи на хората, които живеят вътре в кожата. Това може да доведе до дерматит и кожни лезии.

Лечение

Избягвайте да надраскате ухапванията от хапещи мушици. Лечението с кортизон или локални стероиди с рецепта може да помогне. За натурални средства можете да прилагате алое вера локално.

Стабилни мухи

Стабилните мухи силно наподобяват стандартната домашна муха, но са малко по-малки по размер от 5 до 7 милиметра. Те имат седем кръгли черни петна в шахматна дъска на корема си.

Стабилните мухи могат да бъдат намерени по целия свят и са особено разпространени около добитъка. В Съединените щати в райони като Ню Джърси, бреговете на езерото Мичиган, долината на Тенеси и Флорида е най-вероятно мухите да хапят хората.

Симптоми

Стабилните ухапвания от мухи често се усещат като остри убождания с игла и се появяват най-често по стъпалата, глезените, зад коленете и краката. Червени обриви и малки, повдигнати червени подутини са често срещани на мястото на ухапване.

Лечение

Можете да приемате лекарства като Benadryl, за да намалите сърбежа и подуването, и да приложите лед върху следата от ухапване, за да намалите болката. Benadryl може също да намали копривната треска, причинена от ухапването.

Предотвратяване на ухапвания от мухи

Предотвратяването на ухапвания от мухи е много по-лесно и по-малко болезнено, отколкото да се налага да ги лекувате. Не можете да избегнете мухите изцяло, но можете да направите двора си по-малко привлекателен, като поддържате тревата и растенията добре подрязани.

Говорете с Вашия лекар, ако планирате да посетите чужда страна. Може да имате нужда от ваксини или лекарства преди пътуването си. Също така посетете Вашия лекар, ако имате треска, подуване или нарастваща болка след ухапване от насекоми.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss