Вашите ЧЗВ: Очаквана продължителност на живота и хипертрофична кардиомиопатия

Хипертрофичната кардиомиопатия (HCM) затруднява сърцето ви да изпомпва нормално кръв поради удебеляване и уголемяване на сърдечния мускул. Това може да блокира вентрикулите в долната част на сърцето, което води до усложнения, ако не се лекува.

Да бъдете диагностицирани със сърдечно заболяване като HCM несъмнено повдига много въпроси, включително тези, свързани с вашето дълголетие.

Продължете да четете, за да научите ключови факти за въздействието на HCM върху продължителността на живота ви, които можете да обсъдите допълнително с вашия лекар.

Кой развива хипертрофична кардиомиопатия?

За разлика от придобитите сърдечни проблеми, хората с HCM се раждат с него и се предават в семейства. Вашият риск от развитие на това състояние може да бъде по-голям, ако имате родител или брат или сестра с HCM.

Всъщност, за разлика от други видове кардиомиопатии, се смята, че HCM се дължи на анормални гени, които могат да бъдат наследени.

относно 1 на 500 хора, или 0,2% от населението има HCM. Въпреки че може да се появи на всяка възраст, най-често се диагностицира при възрастни на средна възраст. HCM се счита за относително често срещано, но сериозно.

Какви са усложненията на хипертрофичната кардиомиопатия?

Някои от усложненията на HCM могат да включват:

 • Неправилен сърдечен ритъм (аритмия): Това се развива, когато има проблеми с електрическите сигнали в сърцето ви, карайки го да бие твърде бързо или твърде бавно. HCM има тенденция да кара сърцето ви да бие необичайно бързо.
 • Предсърдно мъждене (AFib): Често срещан тип аритмия, наблюдавана при HCM, AFib може също да причини сърцебиене, болка в гърдите и задух. AFib увеличава риска от развитие на инсулт.
 • Запушване на кръвния поток: При HCM кръвта ви може да не се изпомпва от сърцето, както би трябвало, което може да изтече обратно в лявата камера.
 • Кръвни съсиреци и инсулт: Когато сърцето ви не може да изпомпва кръв нормално, може да сте изложени на повишен риск от образуване на кръвни съсиреци. Понякога тези съсиреци могат да стигнат до мозъка и да причинят инсулт.
 • Заболявания на сърдечните клапи: С течение на времето възпалението, причинено от HCM, може да доведе до увреждане на тъканите на сърдечната клапа. Някои хора също могат да развият инфекция на сърдечните клапи, наречена ендокардит.
 • Сърдечен арест: Въпреки че се счита за рядко усложнение на HCM, сърдечният арест настъпва, когато сърцето ви внезапно спре да бие без предупреждение.
 • Сърдечна недостатъчност: Това се случва, когато сърцето ви вече не може да изпомпва достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото ви.
 • Кардиогенен шок: При това животозастрашаващо състояние сърцето ви вече не може да изпомпва кръв и да доставя важни хранителни вещества или кислород до основните органи в тялото ви. Те включват мозъка, белите дробове и бъбреците.

Колко дълго можете да живеете с хипертрофична кардиомиопатия?

Въпреки че HCM увеличава риска от множество усложнения, свързани със сърцето, се смята, че повечето хора с това състояние постигат нормална продължителност на живота.

Констатации от един Проучване от 2022 г подкрепят тази теория, където изследователите съобщават, че повечето хора с HCM, които са починали, са починали от несвързани с HCM причини, като рак.

Тъй като HCM има тенденция да протича в семейства, опитът на вашите собствени родители или братя и сестри със състоянието може да предостави улики за вашия собствен. Докато повечето хора могат да живеят нормален живот с лечение, малък брой може да получат сърдечна недостатъчност, сърдечен арест или други усложнения.

По този начин, ако имате член на семейството с HCM, който е претърпял внезапна смърт от сърдечно усложнение, важно е вашият лекар да ви наблюдава внимателно за признаци на подобни проблеми.

Как се лекува хипертрофичната кардиомиопатия?

Медикаментите са централни за лечението на HCM. Те могат да помогнат за намаляване на риска от усложнения, като същевременно подобряват симптомите. Опциите за лечение могат да включват:

 • бета-блокери, които могат да намалят кръвното налягане и да помогнат за нормализиране на сърдечния ритъм
 • блокери на калциевите канали, които също могат да понижат кръвното Ви налягане
 • инхибитори на сърдечния миозин, които могат да подобрят контракциите в сърцето
 • диуретици, за да се намали натрупването на течности и свързаното с това подуване

Клиничните изпитания продължават, за да тестват възможни нови лечения на HCM.

В някои случаи може да се препоръчат нехирургични или хирургични процедури за подпомагане на лечението на HCM.

Те включват:

 • импланти на сърдечни устройства, като пейсмейкъри, които да ви помогнат да регулирате сърдечната честота
 • терапия за намаляване на преградата за намаляване на размера на удебелените сърдечни тъкани
 • отворена сърдечна операция за значителна обструкция в долната сърдечна камера
 • трансплантация на сърце

Какви други стъпки мога да предприема?

В допълнение към спазването на вашия план за лечение, има и други стъпки, които можете да предприемете, за да подобрите цялостното сърдечно здраве, като същевременно намалите риска от усложнения, свързани с HCM.

Говорете с лекар за следните промени в начина на живот:

 • приемане на здравословна за сърцето диета
 • поддържане на умерено тегло
 • приемане на тренировъчна програма, която е безопасна за сърцето ви (това може да означава фокусиране върху упражнения с лека до умерена интензивност вместо енергични такива)
 • управление на стреса, като редовни техники за релаксация
 • здравословна хигиена на съня
 • отказване от пушенето, ако пушите
 • ограничаване на приема на алкохол

Също така е важно да предупредите Вашия лекар за нови симптоми, като замаяност, умора или подуване на корема, краката и краката. Това може да означава, че вашият HCM се влошава и изисква допълнителни мерки за лечение.

HCM се счита за хронично заболяване, което означава, че е дългосрочно и може да се влоши с времето. Ранната диагностика и лечение обаче могат да подобрят цялостната ви перспектива и да удължат живота ви. Всъщност повечето хора с HCM имат нормална продължителност на живота.

Въпреки тези факти е важно да направите всичко възможно, за да защитите сърцето си с HCM, така че да намалите риска от потенциално животозастрашаващи усложнения. Това включва следване на вашия план за лечение на HCM, възприемане на здравословен за сърцето начин на живот и докладване на всички нови симптоми на лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss