Вашите ЧЗВ и отговори относно активна срещу неактивна множествена склероза (МС)

При рецидивираща множествена склероза (МС) хората изпитват периоди на висока активност на МС, при които имат повече симптоми или образните тестове показват възпаление. Между тези периоди състоянието може да е в ремисия.

Ремитиращата рецидив е една форма на МС. Състоянието може също да се характеризира като прогресивно. Възможно е да имате прогресивна МС и активна МС едновременно.

Каква е основната разлика между активната и неактивната МС?

Основната разлика между активната и неактивната МС е наличието на клинична активност. Клиничната активност се отнася до рецидиви на симптомите.

Какво е активна МС?

Активна МС е, когато имате рецидиви, които са внезапна поява на симптоми. „Активна“ МС може също да бъде, когато има данни за възпаление или други промени на ЯМР. Атаки, рецидиви или екзацербации възникне при рецидивираща МС.

Какво означава неактивна МС?

Неактивна МС е, когато няма признаци на скорошна активност. Може да сте между рецидиви и вашият ЯМР може да не покаже никаква нова активност, като области на възпаление. Все още може да изпитвате симптоми на МС в резултат на предишни атаки, но болестта не се счита за клинично активна.

Какво е МС „с прогресия“?

МС „с прогресия“ е когато има бавно и стабилно влошаване на симптомите с течение на времето. Това може да се случи при първично прогресираща МС, при която човек не изпитва пристъпи или рецидиви.

При първично прогресираща МС може да изпитате известно облекчение на симптомите, но това облекчение обикновено е незначително и краткотрайно.

Прогресия може да се случи и при вторично прогресираща МС. Индивидите, които изпитват това, обикновено имат рецидивираща МС, но състоянието е еволюирало в прогресивна форма, при която симптомите постепенно се влошават.

Може ли МС да бъде едновременно активна и „с прогресия“?

Да, МС може да бъде както активна, така и „с прогресия“. Човек с прогресивна МС може да получи рецидиви, което показва, че състоянието все още е активно. Те може да имат атаки или доказателства за нова клинична активност при сканиране на изображения. В същото време техните симптоми все още прогресират и стават по-тежки.

Нормално ли е симптомите на МС да са постоянни или да се появяват и изчезват всеки ден?

Симптомите на МС и протичането на състоянието варират много между отделните хора, така че е предизвикателство да се даде конкретна перспектива.

При първично прогресираща МС и вторично прогресираща МС промените, свързани със състоянието, постепенно и стабилно се влошават с течение на времето. Това може да причини постоянни симптоми.

Рецидивите също могат да ви накарат да изпитате повече симптоми за определен период от време, преди симптомите да се подобрят. За да може лекарят да приеме период на поява на нови симптоми като рецидив, той трябва да продължи поне 24 часа и да настъпи не по-малко от 30 дни след предишен пристъп.

Рецидивите също могат да имат различни симптоми всеки път и да варират по тежест.

Как мога да лекувам различните форми?

Както има няма лек за МС лекарите препоръчват лечения, които имат за цел да намалят тежестта на рецидивите и да забавят прогресията. Има някои лечения, които лекарят може да предпише или за активна МС, или за МС с прогресия.

Активна МС

Да се лечение MS атаки, опциите включват:

 • Интравенозно (IV) метилпреднизолон или перорални кортикостероиди: Това лечение в продължение на няколко дни може да помогне на човек да се възстанови по-бързо от атака.
 • Плазмафереза: Това е за хора, които не реагират на кортикостероиди. Това включва отстраняване на кръвна плазма от тялото на човек и връщане на заместваща плазма.

Има други лечения за рецидивираща МС, които имат за цел да помогнат за спиране на възпалението, свързано със състоянието. Те са най-ефективни, когато се започнат в ранните стадии на МС и са за дългосрочно управление на състоянието:

 • Инжекционни лечения: Те включват лекарства с бета интерферон (Avonex, Betaseron) или глатирамер ацетат (Copaxone).
 • Лечение с инфузия: Те включват натализумаб (Tysabri), окрелизумаб (Ocrevus), алемтузумаб (Lemtrada), офатумумаб (Kesimpta) и ублитуксимаб (Briumvi).
 • Орални лечения: Те включват финголимод (Gilenya), диметил фумарат (Tecfidera), терифлуномид (Aubagio) и кладрибин (Mavenclad).

МС с прогресия

Има няколко лекарства, които са одобрени от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за лечение на прогресивни форми на МС:

 • окрелизумаб (Ocrevus) за първично прогресираща МС
 • митоксантрон (Novantrone) за вторично прогресираща МС
 • дироксимел фумарат (Vumerity) за вторично прогресираща МС и рецидивираща вторично прогресивна МС.
 • сипонимод (Mayzent) за вторично прогресираща МС и рецидивираща вторично прогресивна МС.
 • глатирамер ацетат (Копаксон) за активна (рецидивираща) вторично прогресираща МС.
 • натализумаб (Tysabri)за активна (рецидивираща) вторично прогресираща МС.
 • алемтузумаб (Campath и Lemtrada) за активна (рецидивираща) вторично прогресираща МС.
 • офатумумаб (Kesimpta) за активна (рецидивираща) вторично прогресираща МС.
 • ублитуксимаб (Briumvi) за активна (рецидивираща) вторично прогресираща МС.

Има и много лечения и терапии, които могат помогне със симптоми на МС, като предписан далфампридин (Ampyra) за атаксия и клоназепам (Klonopin) за тремор.

Терапиите за начина на живот също могат да играят важна роля в управлението на МС. Йога и стречинг, например, могат да помогнат за справяне със симптоми като мускулна спастичност.

Кога трябва да видя моя лекар?

Ако вече имате диагноза МС, но имате нови или влошаващи се симптоми, помислете дали да не посетите лекар, за да обсъдите възможността да имате рецидив или обостряне.

Лекарят може също да обсъди дали вашият тип МС се променя, като например от рецидивираща МС към вторично прогресираща МС.

Ако приемате лекарство за МС и изпитвате отрицателни странични ефекти или смятате, че лечението не работи, може също да обсъдите възможностите си с лекар.

Активна МС е, когато има периоди на клинична активност, като нови симптоми или области на възпаление при сканиране на изображения. Неактивна МС е, когато няма клинична активност. Възможно е състоянието да е активно и с прогресия, при което симптомите постепенно се влошават.

Лечението на МС включва кортикостероиди за остри пристъпи и лекарства, които имат за цел да забавят активността на заболяването в дългосрочен план.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss