Вашето ръководство за хирургия на колоректален рак: видове, подготовка, възстановяване и перспективи

Колоректалният рак е вид рак, който се образува или в дебелото черво, или в ректума. The Национален институт по рака прогнозира, че през 2022 г. ще има 151 030 нови случая на колоректален рак, както и 52 580 свързани смъртни случая.

Ракът на дебелото черво започва в дебелото черво, най-дългата част от дебелото черво. Ракът на ректума започва в ректума, по-надолу в дебелото черво.

Ракът на дебелото черво и ректума са често групирани под общия термин „колоректален рак“ поради подобни характеристики и лечения. Хирургията е най-често лечение на колоректален рак. Лекарите обмислят използването му на всички етапи.

Тази статия ще прегледа видовете налични операции за колоректален рак. Ще разгледаме как лекарите извършват различните видове операции, как изглежда възстановяването и друга важна информация, която да обсъдите с лекар.

Видове операции при колоректален рак

Има няколко вида на хирургия за колоректален рак. Типът, който лекарят ви препоръчва, ще зависи от:

 • където започна ракът
 • стадия на рака (колко се е разпространил)
 • цялостното ви здраве

По-долу са възможните опции, които можете да обсъдите с лекар.

Локална ексцизия

Ако колоректалния рак все още е в ранен стадий, лекарят може да препоръча отстраняването му с локална ексцизия. Те могат също така да използват локална ексцизия за ракови полипи в дебелото черво или ректума (полипектомия).

За разлика от по-инвазивните операции, тази процедура не включва правене на никакви разрези. Лекар ще извърши локална ексцизия по време на колоноскопия. Докато гледат през обхват, те ще премахнат тумори по лигавицата на ректума или дебелото черво.

Частична колектомия с анастомоза

В случаите, когато колоректалният рак включва по-големи тумори, лекарят може вместо това да препоръча отстраняване на рака заедно с част от здравите тъкани около него. Този процес е известен като частична колектомия.

След частична колектомия хирургът може да зашие обратно частите на дебелото черво не засегнати от рак. Това се нарича анастомоза.

Заедно с частична колектомия с анастомоза, лекарят може да препоръча премахване на близките лимфни възли, за да ги провери и за рак. В повечето случаи, поне 12 лимфните възли се отстраняват.

Частична колектомия с колостомия

Ако се нуждаете от частична колектомия, но лекарят не може да зашие обратно дебелото ви черво, той може вместо това да извърши колостомия. Този процес създава малък отвор от външната страна на тялото ви, наречен стома.

Целта на стомата е да осигури отвор, през който дебелото черво да преминава отпадъците. Хирургът ще прикрепи колостомна торба за отстраняване, за да събере отпадъците.

Тотална колектомия

Рядко, може да се наложи да премахнете цялото си дебело черво. Лекарите най-често препоръчват тотална колектомия, когато открият стотици полипи.

Ниска предна резекция

За стадий 1, 2 и 3 рак на ректума лекарят може да препоръча ниска предна резекция (LAR). Подобно на принципа на частичната колектомия, LAR включва отстраняване на частта от ректума, засегната от рак. След това хирургът ще свърже останалата част от ректума с дебелото черво.

Абдоминоперинеална резекция

Също така се използва за лечение на рак на ректума в етап 1, 2 и 3, лекарят може да препоръча абдоминоперинеална резекция, ако установи, че ракът расте близо до сфинктера или повдигащия мускул. Тези мускули помагат за предотвратяване на изтичане на изпражнения и съответно контролират потока на урината.

При тази процедура хирургът премахва ректума, ануса и мускулите на сфинктера. След тази процедура ще ви е необходима постоянна колостомия.

Отклоняваща колостомия

Ако вашият рак се е разпространил в други области, той може да блокира ректума и да попречи на изпражненията да преминат през него. В този случай ще ви е необходима отклоняваща колостомия.

Отклоняващата колостомия не премахва рака, но облекчава запушването. Това ви позволява да се възстановите, за да можете да започнете други лечения, като химиотерапия.

Лекарите правят разрез на дебелото черво над рака. След това ще създадат стома, за да позволят на изпражненията да преминат. Ще ви е необходима и колостомна торбичка за събиране на отпадъците.

Как се извършва операцията за колоректален рак?

Медицинските екипи могат да използват различни методи за извършване на операция за колоректален рак. Те включват:

Отворена операция

Отворената хирургия е може би най-инвазивната хирургична опция. Хирургът ще направи голям разрез в корема ви, за да отстрани тумора. Поради разрезите, възстановяването от този тип операция може да отнеме известно време.

Отворените операции станаха по-малко популярна опция през последните години. Проучване от 2017 г. с повече от 1 милион души с колоректален рак установи, че a 35,4% намаляване на броя на отворените операции. Въпреки нарастващата популярност на други хирургични възможности, отворените операции остават най-често срещаните.

Лапароскопска хирургия

Наричан още операция „ключова дупка“, този метод включва няколко малки разреза в корема. Хирургът ще прокара камера (наречена лапароскоп) и други инструменти, за да локализира и отстрани рака. Това е по-малко инвазивен вариант, тъй като няма голям разрез, но хирургът все пак прави разрези на корема ви.

Лапароскопската хирургия може да има допълнителни предимства. Според а 2017 проучване, обикновено е значително по-евтино от отворената хирургия. Освен това обикновено има по-бърз процес на възстановяване.

Робот-асистирана лапароскопска хирургия

Както подсказва името, този процес е същият като традиционната лапароскопска хирургия, с изключение на това, че хирург управлява роботизирана система с четири ръце, за да извърши работата. Робот-асистираната хирургия предлага по-голяма прецизност. Като такъв, той може да носи по-малък риск от усложнения по време и след процедурата.

Въпреки че е най-скъпият вариант, a 2017 проучване установиха, че асистираната от робот хирургия не осигурява значително по-добри резултати от обикновената лапароскопска хирургия.

Кой вариант е най-добър?

Вие и Вашият лекар можете да обсъдите коя процедура може да е най-добра за вашата ситуация. Може да вземете предвид и други фактори, като цена и време за възстановяване.

По принцип възстановяването след отворена операция отнема повече време. Проучване от 2020 г. установи, че болничният престой след лапароскопска операция е средно със 17% по-кратък.

Според преглед от 2022 г. цената на операцията за колоректален рак варира значително, варирайки между 1149 и 30 606 долара. Малко проучване от 2018 г. установи, че робот-асистираната хирургия е 53% по-скъпа от обикновената лапароскопска хирургия.

Имайте предвид, че разходите за операция не включват други свързани такси, като болничен престой. Разходите също ще варират в зависимост от застраховката.

Тип хирургия Инвазивност Възстановяване цена
отворен най-инвазивен най-дълъг умерено
лапароскопски минимално инвазивен по-късо най-евтино
с помощта на робот минимално инвазивен по-късо Най-скъпият

Как да се подготвя за операция за колоректален рак?

Преди операция на колоректален рак, лекар може да препоръча спазвате специална диета. Може също да се наложи да приемате лаксативи, за да прочистите дебелото черво. Това е подобно на подготовка за колоноскопия.

Ако ще бъдете под обща анестезия, Вашият лекар ще Ви помоли да не ядете или пиете нищо след полунощ сутринта на операцията.

Вашият лекар може също така да ви помоли да спрете приема на определени лекарства или добавки преди операция, особено тези, които разреждат кръвта ви.

Не спирайте обаче сами да приемате предписаните лекарства. Вашият лекар ще Ви посъветва дали и кога трябва да го направите.

Какво мога да очаквам по време на възстановяване от операция за колоректален рак?

Може да отнеме няколко седмици за да се възстанови напълно след операция на колоректален рак. Точният график зависи от степента на операцията, стадия на рака и дали имате странични ефекти.

В началото може да изпитате болка от самата операция. Лекарят може да предпише лекарства за болка, за да ви помогне да се почувствате по-добре.

Може да не можете да ядете твърди храни за няколко дни след вашата операция. Вместо това ще трябва временно да следвате течна диета.

Ако сте претърпели операция, която изисква разрези, е възможно да развиете белег в корема. В тежки случаи може да се нуждаете от бъдеща операция за отстраняване на белега, ако той блокира червата ви.

Макар и рядко, възможно е да изпитате изтичане от дебелото черво след колектомия. Незабавно се свържете с Вашия лекар, ако внезапно почувствате:

 • силна болка в корема
 • втвърден корем
 • висока температура
 • липса на апетит
 • невъзможност за изхождане

След операцията може да се нуждаете от други лечения, като химиотерапия или лъчетерапия.

Колостомия след операция

Може да се нуждаете от колостомия след операция на колоректален рак. Колко време ви е необходимо зависи от степента на колектомията.

Ще имате временна колостомия, докато дебелото черво заздравее, обикновено за няколко месеца. Но може да бъде постоянен когато хирург премахва цялата долна част на дебелото черво.

Какви са перспективите за колоректален рак след операция?

Колоректалният рак има a 65% 5-годишна относителна преживяемост. Много фактори могат да повлияят на тези шансове, включително стадия на вашия рак и цялостното ви здраве.

Проучване от 2021 г. установи, че хирургията напълно излекува хора с колоректален рак в стадий 1, 2 или 3 50% до 95% на времето. Успехът е по-малък при хора с много големи тумори или рак, който се е разпространил в лимфните възли.

Алтернативи на хирургията на колоректален рак

В зависимост от стадия и вида на рака, операцията може да не винаги е най-добрият вариант. Лекарят може също да говори с вас за алтернативи на операцията за колоректален рак, включително:

 • Химиотерапия: Това лечение убива раковите клетки в тялото ви. Може да се подложите на химиотерапия с операция или в случаи на напреднал колоректален рак, който се е разпространил.
 • Целеви терапии: В определени ситуации таргетната терапия може да бъде опция. Лекарите често го използват след или с химиотерапия.
 • Лъчетерапия: Може да се подложите на облъчване преди или след операция или на химиотерапия. То е също по-често срещан при рак на ректума, отколкото рак на дебелото черво.
 • Имунотерапия: Тези лекарства променят имунната ви система, за да й помогнат да разпознае раковите клетки и да ги унищожи. Имунотерапия може да работи най-добре в напреднал стадий на колоректален рак.
 • Радиочестотна аблация (RFA): Ако имате колоректален рак, който се е разпространил в други органи, като белите дробове или черния дроб, лекарите могат да използват RFA за лечение. Те ще вкарат тънка сонда през кожата ви в тумора. Сондата излъчва високоенергийни радиовълни, които унищожават раковите клетки.
 • Криотерапия: Наричано още криохирургия, това лечение също включва тънка сонда, но то унищожава раковите клетки чрез замразяването им. Подобно на RFA, лекарите го използват за лечение на рак, който се е разпространил в други органи. Въпреки това, то може да лекува по-големи тумори отколкото RFA.

Често задавани въпроси

Колко време отнема операцията за колоректален рак?

Продължителността на вашата операция ще зависи от вида на операцията. Докато самата операция може да отнеме от 1 до 3 часа, вие също ще бъдете в болницата още няколко дни за възстановяване.

Ще трябва ли да променя диетата си след операция на колоректален рак?

Веднага след операция на колоректален рак, Вашият лекар ще Ви постави на диета само с течности. След няколко дни, може да сте в състояние да ядете твърди храни. Говорете с лекар, ако имате загуба на апетит след операцията.

Мога ли да правя секс след операция на колоректален рак?

Като основно правило избягвайте да правите секс след операция на колоректален рак поне 6 седмици или когато Вашият лекар каже, че е безопасно да го правите.

Също така е обичайно да изпитвате сексуална дисфункция след тази операция. Говорете с лекар, ако изпитвате болка, ниско либидо или други проблеми.

Хирургията е най-често срещаното лечение на колоректален рак. Има няколко вида хирургия на колоректален рак.

Типът, който имате, ще зависи от вида рак, който имате, стадия на рака и цялостното ви здраве. Видът на операцията, която имате, също ще повлияе на времето за възстановяване и общите разходи.

Говорете с лекар за всички ваши хирургични възможности за колоректален рак. Те могат да ви помогнат да вземете най-информираното решение за премахване на рака и запазване на цялостното ви качество на живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss