Вашето ръководство за разбиране на джендър еуфорията

Половата еуфория може да изглежда като много неща, но най-вече е свързана с намирането на радост от това как вашият пол се изразява и възприема.

Чували ли сте някога за джендър еуфория? Въпреки че повечето хора разбират, че половата дисфория е част от това, което кара хората да осъзнаят, че са транссексуални – повечето хора може да не са наясно с половата еуфория.

Половата еуфория описва усещането за „правилно“ във вашия пол. Когато можете да погледнете начина, по който вашият пол е представен и приет и да почувствате щастие или радост.

Не е необходимо да сте трансджендър, за да изпитате джендър еуфория, но много транс хора изпитват джендър еуфория, когато преминат към пола (или се откажат от пола), който е правилният за тях.

Какво означава „джендър еуфория“?

Джендър еуфорията е обратното на джендър дисфорията. Докато половата дисфория описва чувството на дискомфорт или безпокойство, когато нечий възприеман пол не съвпада с вътрешното му усещане за пола, полова еуфория е, когато нечий възприеман пол съответства на неговото самоусещане и го кара да бъде щастлив и да се чувства спокоен.

Като се има предвид това, медицинските грижи, утвърждаващи пола, са животоспасяващи за транс младежите. А проучване от 2022 г е установил, че хората имат толкова „привличане към“ половете, към които се приравняват, колкото и „отблъскване от“ половете, които не са.

Това важно изследване показва колко е важно да намерите радост в своето пътуване към пола. Може би дори повече от избягването на половата дисфория, която изпитвате.

Джендър еуфория срещу джендър дисфория

Разликата между джендър дисфория и джендър еуфория е, че когато някой изпитва дисфория, той изпитва предимно негативни чувства, свързани с това, че е в тяло, което не позволява джендър изразяване, което съответства на неговата полова идентичност.

Джендър еуфорията, от друга страна, е да се чувствате спокойни или щастливи от съответствието на тяхната полова идентичност и половото им изразяване.

Важно е да се отбележи, че не всеки изпитва полова дисфория, но много хора разбират и чувстват половата еуфория. Много от нас познават преживяването на хубав момент и усещане за спокойствие в телата си.

Какво е усещането за джендър еуфория?

Половата еуфория може да изглежда и да се усеща като много различни неща. В крайна сметка става дума за това да бъдеш щастлив, уверен и удобен. Често усещането за щастие, мир и усещането, че сте „правилни“ ще съответстват на вашия пол.

Подобно на половата дисфория обаче, понякога може да бъде трудно да се разпознае. Когато търсите полова еуфория в ранния си преход, може да се запитате:

 • Смятате ли, че сте привлечени от определени видове, цветове или модели на облекло? Свързани ли са любимите ви тоалети с вашия пол?
 • Намирате ли щастие в приемането или отхвърлянето на традиционно свързани с пола дейности?
 • Имате ли чувства към името си? Носи ли ви радост използването на по-неутрални по пол прякори с приятелите ви? По-добре ли ви се струват псевдоними, които традиционно са по-мъжки или женски?
 • Хората, с които се чувствате най-комфортно, отнасят ли се към вас по начин, съобразен с пола (или липса на такъв)?

Въпреки че джендър еуфорията често се фокусира върху транс хората, които намират мир с прехода към пола, с който са най-свързани, всеки може да изпита също и джендър еуфория. Когато cis хората облекат дрехи, съобразени с пола, и имат приятели, които им правят комплименти, това може да ги накара да се чувстват добре за своя пол.

Лично аз, като транс мъж, харесвам външния вид и усещането за по-стегната тениска върху тялото ми след операция. Това ме прави щастлив да видя и ме кара да се чувствам „правилен“.

„Това е малко като, знаете ли, излизате от душа с кърпа около кръста си, гледайки се в огледалото и си мислейки „ето ме“. – Елиът Пейдж

Как да открием половата еуфория

Най-добрият начин да откриете полова еуфория е първо да предприемете стъпките, от които се нуждаете, за да разберете каква е вашата полова идентичност и какви неща (социално, физически, медицински или юридически) носят радост.

Има много аспекти на пола, с които може да искате да експериментирате, за да внесете повече полова еуфория в живота си:

 • Лична употреба: Ако не сте готови сами да предприемете стъпки за преход, можете да опитате да играете онлайн или TTRPG игра като различен пол.
 • Различни дрехи: Трансмъжествен човек, носещ за първи път риза, може да открие, че харесва начина, по който ризите им стоят много по-добре с нея. Трансженствените хора, пробващи рокли или поли, може да открият, че се наслаждават на това как тъканта се върти и се движи с тях. Небинарната мода може да черпи вдъхновение отвсякъде и често прокарва нови тенденции.
 • Нова прическа: Трансженствените хора може да се радват на това как изглеждат с по-дълги прически, а трансмъжествените може да искат да изпробват къса прическа. Може дори да откриете, че нов цвят на косата ви кара да се чувствате повече „вие“.
 • Продукти, свързани с пола: Може да изглежда глупаво, но ако получите рязка еуфория, свързана с пола, от използването на продукти, свързани с пола (като „мъжко“ или „женско“ измиване на тялото), можете да се облегнете на това. Защо не?
 • Различни местоимения: Помолете приятелите си да опитат да използват различни местоимения за вас и вижте какво е чувството. Това може да се разпростре и върху други родови думи като „сър“ или „госпожо“.
 • Ново име: Помолете доверени близки приятели или семейство да ви нарекат с ново име и вижте как ще се почувствате. Като по-малка стъпка можете да изпробвате ново име в кафене.

Запитайте се дали вече съществуват неща в живота ви, които ви карат да се чувствате щастливи във вашия пол и продължете да избирате това, което ви носи радост!

„Искам да изглеждам като това, което съм, но не знам как изглежда някой като мен.

Искам да кажа, че когато хората ме гледат, искам да си помислят – има един от тези хора причини, това е философ, който има своя собствена интерпретация на щастието. Това съм аз.”

 • Луис Грейдън Съливан, И двамата се смяхме от удоволствие: Избраните дневници на Лу Съливан

Започвайки с неутралността на тялото

Как можем да почувстваме полова еуфория, когато не се чувстваме толкова… еуфорични?

Един от начините, по които можем да гледаме на телата си, е през гледна точка на неутралност на тялото (за разлика от движението „позитивност на тялото“), което ни кара да премахнем преценката от телата си и как изглеждат. Вместо това ни моли да уважаваме телата си от неутрална гледна точка и да се опитваме да разберем всичко, което телата ни правят за нас.

Имайки това предвид, когато говорим за джендър еуфория, подобно на движението за неутралност на тялото, не е нужно да обичате тялото си всеки ден. Може да има дни и месеци, когато е наистина трудно да открием положителните страни на телата си и не можем да не се сравняваме с другите.

Но дори в тези дни можете да оцените факта, че можете да се насладите на любимите си храни или да гледате любимите си предавания в тялото, в което се намирате. Става дума за това да гледате тялото си по неутрален начин – не е нужно да обичайте го, но не е нужно и да го мразите!

Ефектите от половата еуфория върху вашето здраве

Половата еуфория оказва влияние върху вашето психическо и физическо здраве. Дори и да не сме наясно със стреса, който половата дисфория оказва върху нашето здраве, можем да забележим кога се чувстваме по-добре. Да се ​​чувствате по-малко тревожни, по-малко депресирани и по-спокойни със собственото си тяло определено ще се отрази по-добре на качеството ви на живот.

Въпреки че все още няма проучвания за половата еуфория при транс пациенти, е доказано, че лечението на ПТСР при ветерани е подобрило качеството им на живот. Проучванията също показват, че лечението на депресия подобрява физическото здраве на възрастни хора.

Ако половата дисфория причинява стрес в живота ви, облекчаването на този стрес с източници на полова еуфория може да намали цялостния ефект на стреса върху тялото ви.

Половата еуфория е различна от половата дисфория по начина, по който някой се чувства спокоен и се чувства „правилен“ в своя пол.

Най-добрият начин да го разпознаете в себе си е да видите какво ви кара да се чувствате най-комфортно във вашия пол. Това може да изглежда като нови местоимения, дрехи или имена, или медицински преход, за да се почувствате максимално у дома си с тялото си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss